(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 6 922
  • 150
  •   3
Отговори
# 135
  • София, в момента в любимото ми село Железница
При нас е тежко(не толкова сняг, колкото, че е мокър и тежък), а от гората се чува страшен грохот на падащи дървета.  Ще видим пак колко часа няма да има ток.
Скрит текст:

# 136
Добър ден, момичета-градинарки!
При нас на Варна вали дъжд, Т 12-16, но пред нощта го дават да падне до 5-6 градуса.
За момента валежите не създават проблеми, ходих до магазина и няма влачени листа по улиците, няма чакъл довлечен от горните улици и т.н. Но си гърми все едно е летен дъжд Simple Smile
Обрала съм всички едри чушки, останаха мижави върхари, които я станат, я не. Домата Ръгби и Чери имат много зелен завръз, но не са в оранжерия и съм ги отписала.
Малините силния вятър вчера ги начупи, но нямаше вече много за бране, а и бавно зреят
Засяла съм за сега в леха, която обаче смятам да покрия с тунел, чесън, лук, салатки и репички. Отделно имам заложен разсад за айсберг,  може би му трябва още седмица да е по-топличко и ще е готов за разсяване.

# 137
  • София
Около морето е добре, тук в софийско вече от няколко дни максималната е към 6 градуса, а минималните бяха около 3, тази нощ си го дават 1 гр.
Софи и аз завих нещо, за момента изглеждат живи, но през ноща надали ще оцелеят, а ние пътуваме късният следобед, няма кога да ги обера. За догодина слагам оранжерии и почти нищо няма да има на открито.

# 138
  • София
Да, климътът става все по-абсурден и условията за производство под голо небе - все по-трудни.

# 139
При нас вече не вали. Сутринта т беше  3°, утре отивам на село. Имаше хубави   едри домати, но, онзи ден в неделя беше топло и никак не ми хрумна да покрия нещо. Но пък имам още много от набраните тогава, тях ще ядем. Аз снощи сгъстих доматен сос 7 бурканчета. Само да има кой да яде, имам.

# 140
Точно гледам оранжерии и аз. Откъде я взехте вашата?

Джи, мъж ми си беше харесал тези от Нови Искър, https://greenhouse-parnikbg.com/ поликарбонатна е. 4 на 6 мисля че е нашата. Лятото беше и буквално за два дни дойдоха момчетата и бързо я сглобиха. Покрай ремонта в къщата, а днес, а утре ще се занимаем с нея и ето, че зимата ни изненада. А тепърва и пръст трябва да купим, че градината е на високи лехи, а и да премесим тази в парника. Доматите май ще отидат на туршия Sad все ми се искаше да има още черевени, но са навън. Отрупани с плод са, жал ми е като ги гледам.
Днес поне е тихо и меко. По прогноза даже 6 градуса ще стигне. А до преди седмица мрънках, че ми е топло и басейна даже беше навън...Еххх...

# 141
  • София
Здравейте момичета,
надявам се вече не вали сняг в софийско.
В петък отидох до село и ми се дорева. Освен че и там беше валяло сняг, вече валеше дъжд де, беше много студено и найлона който бях метнала върху пипера беше увиснал и пълен с вода със сняг.. Май щеше да е по-добре без него... Пробих дупки, поне водата да изтече и остана само лед.
Към обяд спря да вали дъжд и набързо обрах червените домати, има още много зелени, които прибрах при пипера в стаичката мазе, след което побързах да се прибера и да тръгнем на път. Вчера спахме в Нови Сад, сега сме в Унгария и скоро ще сме във Виена да доставим багажа на студентката. Като се прибера на село ще видя дали нещо е оцеляло и ще видя какво ще правя набраните домати и пипер.
Поне през седмицата успях да оправя 15 те кг зелен патлаждан и затворих 16 големи буркана патладжан с доматен сос.
За оранжерия аз искам голяма с найлон да сложа още една. Сегашната е 5 на 12 метра, но е ниска отстрани, новите са по-добре измислени. Харесала съм си нещо от сорта на 6 метра на 20 и вътре ще са всички домати и пипер, а навън евентуално ще останат грах, картофи, царевица, моркови, праз и тн , които няма да ги мисля за слана или ранен сняг и покривам.
Снимки
Скрит текст:

Започнах да правя снимки на розите, които цъфтят по номера и албум във фейсбук. Май сега е момента за резени. Като успея да наснимам всички цъфнали, за съжаление не са всички, ще ги пусна тук и който иска мога да му изпратя. Предлагам също и семена от много лютите чушки - червено хабанеро, кафяво хабанеро и пенис чили.
Предлагам и пълзяща почвопокривна мащерка, пак от форума я завъдих, много добре се чувства между ягодите на капковото.

Може ли някой да ми припомни онези хубави ягоди, едногодишни как се казваха, ще трябва да си подновя ягодите за догодина и много искам от тях да си поръчам направо. не мога да се оправя с текущите да видя кой филиз от кой е и да разсаждам..

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 13:00 от Aila

# 142
  • София
Aila, чудна богата реколта!
Да те успокоя, не е замръзвало, всичко в нашия район е наред! Валяло е много, но при тази суша няма никакви последствия. Аз ще оставя всичко, до следващата прогноза за слана. Поне в близките десетина дни няма такава.
Моите ягоди бяха Клери, две години плододаваха, тази бяха много слаби и ги махнах. Ще се радвам на препоръки!
Лек път на вас и поздрави на студентката!

# 143
Айла, преди няколко твои поста имаш снимка на много отрупани с плод черита - това чери "Мила" ли е? Чудно е - толкова отрупано с плод. Тази година го търсих във физически магазини за семена,  но не го открих.
Успех на студентката.🍀🌹

# 144
  • София
Да Мила е, само от тях миналата седмица набрах 6 кг. На мен са ми вкусни, раждат много, твърди, но с тънка ципа и издържат набрани без да се развалят. Половинката не ги харесва и не са му много вкусни обаче. За сушени и той е ок с тях. Повече на него му харесват тайко, което е по-хлебно и мисля Индиго чери, те също раждат добре.
София много благодаря за хубавите новини. В понеделник ще видя какво е оцеляло под наводнения найлон и ще ги отвия.
Май си харесах найлонова оранжерия от Арогруп. Някой да има от тях?
Не ми харесва цената за доставка нещо, но една позната също иска и ще ги питам дали няма ако се комбинираме с нея да платим една доставка.

# 145
Aila, приятен път до Виена!
Аз обаче да си кажа, не прави една голяма оранжерия. Раздели я на две. Идеята да са по 50м2 е, че ако се разболее едната оранжерия, заразата да не се прехвърли на всички растения

# 146
  • София
Благодаря, не се бях замислила за това. Може би ще е една 12 метра дълга като начало тогавс и евентуално още една по-късно. Като се върна ще измеря точно колко е мястото, защото аспержите са посредата някъде и ограничават разстоянието.

# 147
Реколтата на Aila е страхотна
Моята е скромна. 1 касетка домати, не са много узрели, нямаше слънце тази седмица, а и дъжд, има зелени, имам и цвят. Чушки, по-точно чушчици около 1 кг, дребни, дребни. При нас не е валяло много дъжд, на около педя е сухо.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 05 окт 2025, 18:07 от laurentin

# 148
Aila, ако е удобно аз бих си купила пълзяща мащерка. Търся я от известно време безрезултатно.

# 149
  • София
Sofia, дали и днес имаш добри новини - че нямаш измръзвания?
Моите реколти са необрани Sad

А какво да направя за зимата от малки много люти чушлета, които растат право нагоре? Светложълти, дружно зреят, прави (не са криви).
Толкова красиви и добрички (здрави, мощни растения), мислех да пресадя в кофи и да ги гледам през зимата вкъщи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт