(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 18 840
  • 416
  •   2
Отговори
# 150
  • София
Аз както писах по-рано от моите много люти чушки съм заложила за сос табаско. Смлени с вода малко и сол 3-4 процента на цялото количество. Ферментира поне 2-3 седмици,пасираш, прецеждаш и разреждаш с оцет. Пулпата сушиш за лют пипер.
Миналата година правих и сладък Чили сос, но имам още буркании и не знам дали тази година ще правя. Аз обаче ползвах камби и хабанеро, не само хабанеро, че иначе нямаше да става за ядене.

# 151
Ох, мен всяка година по това време ми е мъчно за лютите чушлета, които са ми в сандъчета при това, но няма къде да прибирам (нямам остъкление). Иначе съм пробвала със такива в саксия да прибера през зимата, листата им окапват и напролет покарват нови и много по-рано цъфтят и връзват.
А най-досадно бавно никне и ми се развива разсада пипер, особено лютите.

Че и две сандъчета много хубав и здрав босилек имам, който ще си замине в студа.

При нас е влажно и докъм средата на септември приключих с доматите. Вече разчистих почти всичко с изключение на пипера, малко патладжан и тиквички. Скоро ще скубя и зеления боб, който се оказа късен сорт, но вкусен и без лико и си замразих в кесии за фризера. И от малините все още бера и в кесия във фризера.

Ноември ще разчиствам останалата част от градината и ще направя още 2 лехи със лалета.

# 152
Заслон, пробвай тази рецепта. Вече две години и правя и е много сполучлива. Ние обичаме люто и много ни допада.https://ipeychev9.blogspot.com/2018/08/blog-post_24.html?m=1
Правих я със зелени чушлета и с червени, и в двата варианта става много хубав сос. Другото което направих с чушки е с фикса на доктор Йоткер за туршии. Само чушлета с малко моркови ( за убивоне на лютивината, че едните бяха огън направо) и се заливат с готовия фикс. Стават хрупкави и пикантни.

# 153
Днес събрахме последното грозде. Оставихме още малко по лозите, дано успее да доузрее.

Последни смокини:

Ябълката е на 3 години и тази година, трябваше за първи път да има плодове. След студа, който хвана през април месец, си мислех, че всичко е замръзнало.  Радвам се, че има няколко запазили се ябълки, които да опитаме.
По цялото дръвче обаче, има много сбръчкани листи. Струва ми се, че и въшки са я нападнали. Момичета, с какво да напръскам дръвчето, като откъснем ябълките. Бордолезов разтвор ли, или друг препарат?

Крушата и тя е набърчила листенцата.

# 154
  • София
Чудни плодове, Yasmin!
Сега и да има въшки, вече няма смисъл от пръскане. Но черният налеп е гъбно някакво. Ябълката и крушата искат редовно третиране през целия вегетационен период. Сега есенно, при около 70-80% опадали листа се пръска с 3% бордолезов р-р плюс 5% карбамид, като се опръсква и стъблото, и около дървото. Краят на зимата, февруари - същото.

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 10:14 от sofyia

# 155
Здравейте! Направих си схемата за капковото и засега ми остава сериозно да помисля с какъв диаметър да бъде магистралната тръба - 16 или 25 мм. 32 го изключвам, защото участъците за поливане не са големи. На схемата не съм отбелязала лентовите маркучи, но те ще са по 18 на всяка от двете матистрални тръби и дължината им е 3 метра, т.е. поливната площ на всяка от двете части ще бъде около 30 кв.м.
Всъщност не съм го нарисувала съвсем правилно, защото първоначално си мислех двете тръби да са централно между двете части, но след това видях че е по-удачно и за лявата, и за дясната половина тръбата да е отляво на редовете, тъй като тръбите им ще излизат самостоятелно от програматора, който е с два изхода с отделни настройки.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 13 окт 2025, 11:46 от Кити Кет

# 156
Благодаря, София. Записах си за карбамида и със сигурност ще взема. Да мога да опазя дръвчетата. Синя слива и праскови, дали могат да се пръскат със същия препарат, или за тях само бордолезов разтвор? И те имат нагънати листенца.

# 157
  • София
Кити Кет, и ф25 ще върши чудесна работа.
Там, където си отбелязаля "коляно?", бих сложила за сигурност спирателен кран.
Yasmin, моля, за нищо! Всички дръвчета се пръскат, и стъблата, и почвата около тях. Аз с две пръскачки по 10-12 л пръскам абсолютно всичко - дървета, плодни храсти, рози и всички декоративни дървена, храсти и цветя.

При мен сезонът приключи. Уж не е падала слана, но явно миналата седмица е било около 1°, защото краставици и тиквички намерих попарени и оклюмали, изчистих ги. Пиперът обаче е свеж, набрах една голяма кофа прошарен, има и още.
Доматите от засадените в края на юли са родили много, но не успяха да узреят изобщо. Съседите казват, че са садили така късно за консерви и са зреели, явно прекалената жега стопира развитието.
Скрит текст:
Понеже знам, че тази тема се чете от готини и позитивни хора, които проявяват любов към земята, растенията и труда, да ви споделя моето ново начинание. Не се хваля, то няма с какво, освен че сме си създали много допълнителна работа и влагаме доста пари, които и без това нямаме Wink. С две думи, правя малка ферма за боровинки. Поръчах си разсада от сертифицирани био производители от Полша, превозих го преди месец и сега започнахме засаждането - 300 корена. Следващият сезон растенията ще бъдат трета година, малки са, ще ги отглеждам д нашия двор. Ще ми заемат около 2/3 от обработваемото място, така че догодина ще намаля доста зеленчука. Планът е другата есен да преместя растенията в съседния двор, който съм договорила да взема под наем за 4-5 години, 1.3 дка е.
Скрит текст:

След четири месеца търсене и проучване, днес успяхме да изкопаем кладенец и да си осигурим вода. Не сме копали ние разбира се, попаднахме на изключително точен и коректен човек.
Дълбочината е 7 метра, в момента 5.50 воден стълб, това са 3.5 м3 и много бързо се пълни.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 08:02 от sofyia

# 158
  • In transit
София, успех с начинанието. Hug И честито за кладенеца.

Ясмин, чудесни плодове си отгледала.

# 159
sofyia , от сърце ти желая успех в начинанието! 🤗 Браво за кладенеца!

# 160
софия, успех в новото начинание.. и искам уроци как се режат боровинки Simple Smile

# 161
Боровинки Simple Smile втора година мрънкам на съпружеството, че искам. Преди месец ми намери един огормен съд, и ще взема да си поръчам сега. Пак ще проверя, но мисля, че и сега можеше да се засаждат.
Ние сме на вълна пълнене на задигнати лехи с пръст и подготовка на оранжерията. Ще поровя и в групите за разсад, та евентуално да сложим нещо вътре.

# 162
  • София
GVH, Боровинките са в саксии, така че могат да се засаждат по всяко време на годината, когато е над 5-6 °С.
скаридка, първите три години не се режат. Реално леко подрязване на младите плодни клончета по върховете започва след четвъртата година, когато са плододавали. След това се прави и разреждане на храста, отстраняване на изсъхнали клонки, както и такива, които са много близо един до друг. Има си специфики, нищо общо с резитбата на овощни.

# 163
sofiya,  с едни видеосъвети си прецаках първите 3 корена, сега са като диви боровинки (ниски) и все едно тръгват от нулата..

# 164
Sofyia, поздравявам те за начинанието и ти пожелавам да имате много късмет, а това, което зависи от вас - познанията и трудолюбието - не се съмнявам, че ще ги вложите максимално. Радвам се, че сте намерили решение и за водата, дано всичко да е успешно! Flowers HibiscusFlowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт