(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

  • 10 594
  • 211
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
  • Мнения: 885
Привет, колеги земеделци! 🌱

Малко е рано още, но реших да се подготвя навреме и да ви питам — от къде взимате балучка и арпаджик?
Миналата година си поръчах, защото по пазарите не намерих. От белия и червения кромид останах много доволна, но лясковският не ми хареса. Затова сега искам отрано да си избера по-добро място за поръчка.

И имам още един въпрос – към тези от вас, които гледат зелен патладжан: как е?
В нашето семейство много обичаме патладжани и често ги ядем, но досега сме гледали само бял и шарен. Чудя се дали догодина да не включа и зеления сорт. Какво ще кажете – струва ли си? 😊

# 166
  • София
  • Мнения: 946
Здравейте, момичета!
Sofyia, поздравления и от мен. Много успех ти желая! За кладенеца новината е чудесна .
При мен  всеки иска нов сондаж да бие и никой не иска да го почисти стария. Смятат , че водата е променила пътя си и за жалост не съм намерила още хората които да ми помогнат.
Градината я изчистих без доматите в парника . Парника не е закрит защото вятъра ми скъса найлона и съм ги завила отделно с каквото намерих.
Боцнах арпаджик и чесън и днес ще сложа семена салатки .

# 167
  • София
  • Мнения: 2 457
Благодаря много на всички ви, бъдете здрави! Sparkling Heart Ще докладвам прогрес периодично.
k sh, добре дошла! Аз лично купувам откъдето намеря и което ми е на път- пазар, магазин, агроаптека. По въпроса за зеленият патладжан, тук Aila споделя страхотна реколта от него и ако гледам догодина, и аз ще засадя само такъв.

# 168
  • Мнения: 20 019
Момичета, правих ябълков оцет в голяма туба от вода и не стана. Има ли някакъв начин да го спася? Не е кисел, отгоре се образува лека сага. Все още не е прецеден.
По същото време сложих ябълки и в два трилитрови буркана, които станаха на оцет. Еднакво съм ги разбърквала всички.

# 169
  • Пловдив
  • Мнения: 885
Момичета, правих ябълков оцет в голяма туба от вода и не стана. Има ли някакъв начин да го спася? Не е кисел, отгоре се образува лека сага. Все още не е прецеден.
По същото време сложих ябълки и в два трилитрови буркана, които станаха на оцет. Еднакво съм ги разбърквала всички.

Ако „сагата-майката“ е: Бяла, тънка, леко като желе процесът върви.- т.е оцетът ти просто още не е узрял.
Ако е сива и мирише на мухъл... хвърляй.
Ако не е кисел, но мирише на алкохол- възможно е ферментацията да е спряла.За да я активираш отново:
Добави 1–2 с.л. ябълков оцет с "майка" (от готов оцет) пак  го оставяш на стайна температура , покрито с тензух и чакаш.

# 170
  • Мнения: 20 019
Не е мухъл, но не е и оцетна гъба. Прилича на тънка бяла ивица сага като при суровата  трушия. Не е кисел. Взех малко гъба и ябълки от другите буркани и смесих. А дали е добре да добавя и малко захар? Бурната ферментация вече отдавна е минала, ако има значение

# 171
  • Пловдив
  • Мнения: 885
Не е мухъл, но не е и оцетна гъба. Прилича на тънка бяла ивица сага като при суровата  трушия. Не е кисел. Взех малко гъба и ябълки от другите буркани и смесих. А дали е добре да добавя и малко захар? Бурната ферментация вече отдавна е минала, ако има значение

Да, добавянето на малко захар ще даде хранителна среда на оцетните бактерии и ферментацията може да се ускори.

# 172
  • София
  • Мнения: 12 900
Най-накрая е паднала слана и сезона навън приключи.
Листата на патладжана и пипера са измръзнали, част от пипера най-отгоре също повечето е измръзнал, който е бил отдолу е ок.
Обрах всичко и остава само оранжерията. В неделя успях да обера зелените домати от 6 реда, останаха само още 4 навън, но там няма много, а и след сланата съвсем.
Уикенда се надявам да оправим и оранжерията и ще подготвяме за догодина земята.
Миналата година закъснях със насяването на синапа, но не помня кога беше, така като гледам и тази година няма вече за кога..

Ето и снимки.
Скрит текст:
Последните патладжани след сланата.
Скрит текст:





А това е последният пипер. Двете малки касетки с дребни и зелени ги дадох на съседката.
Скрит текст:

Зелените домати от уикенда
Скрит текст:

А това е от предната седмица, подправка за супа.
Извадих от домашният пащърнак и морков, праз, плюс камби, купих целина. Излезе над 6 кг, смлях с робота и добавих сол.
Слава богу праза няма буболечки вътре както преди две години. Но следващата година, по-рано ще правя разсад.
Скрит текст:








# 173
  • Мнения: 4 488
При нас също падна слана.
В неделя обрахме доматите. Предната седмица обрахме пипера. Градината е почти разчистена.
Надявам се тази седмица да успеем да отидем, за да наторим и фрезоваме🤗.
Броя го успешен сезон♡

# 174
  • Мнения: 1 750
Хайде и аз на село след почти месечно отсъствие. Зелето е готово, пипер има доста за бране, откъснах последните две големи и зелени тикви. Тиквички още има. Фасула, венецианско чудо е тотал щета тази година, не съм набрала нищо от него, няма да го садя повече. Търся си фасул за семе Чер старозагорски, ако някой има, моля да ми продаде малко. Броколито хич не ми харесва, цветчетата са ню,ню... карфиола е започнал да пълни глави, на виното също му трябва още време и така. Не сме чистили нищо още, трябваше да е сега, но аз паднах много лошо тичайки за влака вчера и спуках палеца на крака, сега съм едва пристъпяща и не смея да вляза в градината. ММ има работа по къщата и така. Все пак вчера докато бях трапна още обрах една бразда пипер.  Като цяло отчитам много добра година, въпреки проблемите с водата, високите температури и снега по никое време, които съсипа плодовете. Като казах вода, кладенеца е вдигнал нивото си доста.

# 175
  • Мнения: 178
Моля да подскажете с какво торите?

# 176
  • Мнения: 441
Браво момичета за хубавата късна реколта! При мен годината не беше от най-добрите, но донякъде и аз съм си виновна, защото реших, че мога да мина с по-малко корени и без да слагам домати за късна реколта. Разчитах на колтуци, но не ми се получиха нещата по план, изхвърлих много овирусени. От всички отрязани колтуци само няколко станаха добри, здрави растения. Има един корен, който е за пример - с 3-4 китки с огромни домати, както и още няколко, които станаха добре. От редовните обрах почти всичко, но вече започнаха да не стигат и прибягвам до магазина.  Но каквото такова, догодина - с нов ентусиазъм. Simple Smile
От краставиците, зеления боб и подправките съм доволна, но пак беше по-малка реколтата спрямо миналата година - явно е от продължителната суша, надявам се догодина, като сложа капково, да мога да компенсирам това.

# 177
  • Мнения: 5 548
DZ, как влизате в градината, при нас и с гумените ботуши не става.. Както се шегува мъжа ми, май ще чакаш да замръзне земята, че да чистиш коренищата.
Имам да режа малини, да пресявам още един ред ягоди, да бера и скубя домати и пипер. Успях да бодна салатки и айсберг успоредно на една бетонна пътека ..

# 178
  • In transit
  • Мнения: 14 296
Малините до долу ли ги режете? Сега или може другия месец да свърша тази работа?

# 179
  • Мнения: 3 937
И тук е много кално, а се очертава да вали скоро пак.

sofyia, успех с боровинките! 🫐 Преди месец си мислех дали не ми се прави нещо подобно, но нямам търпението и имам склонност да зарязвам начинания след първоначалния ентусиазъм, та ще стискам палци от скамейката засега.

Бихте ли споделили от кое фолио/найлон за ягоди сте доволни?

Общи условия

Активация на акаунт