(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 10 597
  • 211
  •   2
Отговори
# 180
При нас валя уж много, но и с чехли влязох онзи ден. Многото е много като за при нас, сушав район сме си. Като изкубвах корен пипер или домат в корените беше суха земята. Слана все още нямаше. Оставила съм 10 корена домати, очаквам да узреят до неделя. И ние смятаме да изораваме мястото с трактора скоро.
Отчитам и аз успешна година.

# 181
Годината я броя успешна, лошото е, че нямаше плодове, но каквото имаше се отчете доволно. Цяло лято не съм купувала зеленчуци, отядохме си на ягоди, малини и боровинки. Направих и консерви и туршии от моята си стока, само карфиолът купих, че не отглеждам.
Чакаме да паднат листата за да направим и зимното пръскане, но освен ябълките, които се повредиха още през август, другите дървета си държат листата

# 182
Скаридка, имам тревичка и не е кално🤗

# 183
Sofyia, успех с начинанието!
Преди няколко седмици баща ми се шегуваше с мен, че от следващата година ми дава една земя и ме оставя сама. Вика ми ще отделям  вече 😁. Казах му, супер 😄, ще си направя боровинкова ферма😀.
Със сигурност не е така, но това ми се струва най- лесно за отглеждане в земеделието.

Може ли да споделиш за отглеждането им. Чета на много места, че не трябва да се поливат с вода от чешмата. Също и че яко се торят, за да дават плодове. Без тор нищо не ставало и всъщност изобщо не са полезни за нас.
Аз още не съм си поръчала. Кои сортове ще отглеждате? Миналата година един производител ми каза, че масово отглежданите сорт Дюк, не били хубави. В чужбина ми каза, че масово спирали да ги гледат, а в България това искали. Каза аз не ги гледам и продавах, но се принудих, защото хората масово това търсят. Не помня кои сортове ми препоръча обаче.

Ние още не сме прибрали тиквите. Някъде чета, че трябвало преди слана, а на други места, че трябвало да ги ослани така ставали по-вкусни.
Миналата седмица си взех една от провансалските едва я вдигнах и носих. Стана ми интересно колко тежи и я притеглих. Излезе 15 килограма,  теглихме още една и тя.
Скрит текст:
Обаче и от тях повечето останаха зелени и само няколко узряха и станаха оранжеви. Цигулките тази година и те масово са зелени. Някъде прочетох, че трябвало март месец да се сеят тиквите, че да узреят навреме. Има и много нови бебета при тях. Не им се иска да приключва жизненият им цикъл.
Скрит текст:

# 184
Димитров ден е! Бъдете здрави и благословени! Според поверието днес приключва земеделският сезон и започва зимата.

# 185
  • София
Честит празник!
Днес довърших последните чушки и патладжани, направих ги на кьопоолу. Останаха ми само една голяма кофа чорбаджийки чушки и край. Две щайги домати имам, които ще чакаме да зреят, всичко друго приключих.
Поздрав!

# 186
Баща ми днес е прибрал тиквите. Сложи кисело зеле и туршия в саламура. Аз малко му помагах, бучнах няколко резника рози там, надявам се да се хванат.
Марулките доста са пораснали, поникнал е и спанакът, но е превзет от трева. Лукът му и той си е подал. Специален чесън ли сее или може и от магазина купен?
Скрит текст:
Тиквите се оказаха доста -
15 Провансалски (7 зрели/ 8 зелени),
12 кръгли сорт пловдивска поне за такива са купени
25 цигулки- 8 узрели, а другите за полу и с много зелена кора. Не можах да реша кои към коя група да ги причисля, но преобладат май тези тръгнали да стават оранжеви.

Тези трите са много красиви на живо и са ми любими. Двете едрите сигурно са по 20 килограма. Опитах да я повдигна едната и не успях. Една малка теглих 10 килограма излезе. Две едри цигулки също теглих от любопитство и те бяха по 10 килограма. Едра едра сива теглих, но не разбрах колко е, защото малкото кантарче е само до 10 килограма, а тиквата ги подмина. Сигурно и тя ще е 12-15.

Аз съм впечатлена тази година от тези тикви и големината им. Дано са вкусни.
Салатките

Спанак

Взех си една цветна зелка.

Мислих, че е червено зеле, а се оказа пазарджишко подобрено. Зелките и те са се получили тази година и повечето са супер едри. Татко ме накара да изтегля няколко за ориентир, колко килограма ще има в бидончето.  Всички, които хванат бяха 5-6 килограма много ми се видя.
Има няколко корена карфиол.

Цвекло станаха няколко корена от мой скандален разсад. Семаната са от Лидл, опитах малко, но не ми хареса. Има много вкус на пръст, има сортове с по мек вкус и не се усеща този вкус на земя.

Случайно видях, че е станала и една синя слива. Първото плодче е за това дръвче. Вече даже не помня кога го купихме и садихме със сестра ми, но мина много време, а още не е раждала. Дано следващата година вече има реколта.

Розичките ми, надявам се да се прихванат

# 187
Страхотни тикви Морковелке!Браво!
И аз се отчитам с успешна селскостопанска година.Особено се радвам на първите батати,които отгледах.

Догодина пак...ами те не изискват почти никакви грижи!
Много съм доволна от краставиците сорт Гизда(още имам в градината три краставички).За късни домати сорт Трапезица се представиха много добре.
Да почиваме сега и да събираме сили за следващия сезон!

# 188
Как сади батата? Моя баща не пожела да ми сади разсада, който направих като ги видя как се отглеждат в Ютюб.
Следващата година вече ще го накарам, но не знам как се садят. На гнезда ли и през колко разстояние, на къде тръгва да се разтелва?

# 189
Засадих бататите(около 8-9 издънки) по капковото, на около 25-30см.Разпростяха се и влязоха във пипера и от другата страна във фъстъците. Догодина ще им отделя повече място

# 190
Обрах вече всички домати. Останаха няколко с нови завръзи по 1 до 3 сантиметра и тъй като от двуседмичната прогноза в нашия район не се очакват твърде ниски температури, вероятно и те ще успеят да наедреят и ще ги обера. Това ми е колтукът първенец, доматите му са в средната кутия, маркирани с К1. Ще си оставя семена от него, въпреки че все още не зная червен ли ще стане или розов - не съм напълно сигурна от какво растение съм го отрязала. 
Скрит текст:

# 191
Той заради това, че не знаеше колко ще се разпространят и къде ще отидат не искаше. Тиквите ги сяхме на друго място не в нашата градина. Миналите години там се отглеждаха и зеленчуци, но тази не.Имаше доста останало място  и беше подходящо за тях, но не засади. За да не стои празна и гола почвата сложи още корени тикви. Та затова са толкова много. А те толкова много се бяха разпространили, че нямаше достъп до всички и изобщо не предполагах, че ще са толкова много.
Следващата година, ако пак не сади нищо там ще го накарам да пробваме вече и батати.

# 192
  • София
Моля, спешно ми отговорете дали обрани късно патладжани горчат необратимо? Останали на растенията дълго, не знам колко. Но семенцата им са почти черни, почти през целия плод.
Морковче, прекрасни снимки на прекрасната ви реколта!. Тиквите са приказни!

# 193
  • София
Имах и аз няколко такива. Не са горчали, но аз ги почистих където се налагаше. Здравата част си беше ок.

# 194
Момичета, препоръчайте сорт ягоди, от които сте доволни. Четох на няколко места и се обърках нацяло... Искам да е сладка, баба ми имаше преди години на село една, дето не се ядеше от сладост и едни лъскави, големи (или щото съм била малка, знам ли...вече ни баба, ни двора... Sad )
Имам засадени, купих миналата година, засадих, добре тръгнаха и априлиският сняг до една ги обра. Идея нямам как са на вид и вкус.  Трябва обаче да засадя още.

Общи условия

Активация на акаунт