(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 10 610
  • 211
  •   1
Отговори
# 195
Aз сях три вида Клери, Азия и едни целогодишни нещо с М им беше сорта,  след една година останаха само Клерито, бера доволно. Пролетната реколта едвам я изядохме, сок и сладко правих, после с дъждовете пусна нещо като втора реколта през септември и пак имаше по една две купички седмично. Имам грубо около 100 корена на 25-30м2

# 196
Здравейте, момичета,
Какво бихте ме посъветвали? Отскоро се грижа за 1 декар място и в момента е голо, иначе само плевели растяха там доскоро. Да садя ли сидерати или е късно вече?

# 197
  • София
Поточе, 1 дка си е сериозна площ!
Какви са ти намеренията - цялото със зеленчуци ли? Или ще има и плодни дървета и храсти, цветна градина?
Вода, поливна система?

# 198
Зеленчукова градина ще е не повече от 300 кв.м., засадих 7 плодни дръвчета и останалото ще е цветя и трева. Поливна все още няма. Поливам на ръка.

# 199
  • София
Оправяме ягодите и там е почво- покривната мащерка. Имаше желаещи за нея. Пишете ми моля с адрес и куриер който иска за да изпратя. За Сф може и да се видим.
Предполагам и корени ягоди ще останат, но отдавна съм им загубила следите кой какъв е.

Последна редакция: сб, 01 ное 2025, 14:10 от Aila

# 200
Момичета търся от къде да поръчам боровинки и киви сигурен разсадник. Уж потвърждават поръчка и вече две седмици няма доставка. Утре ще звъня да откажа защо е несериозно.

# 201
JММ, последните си боровинки поръчах от Боровинки от село, мнпго добър разсад.
Аз пък търся да купя лимон, но не внос, а от някой , кoйто го развъжда тук и са адаптирани. Тони Лимони сякаш го е ударил на внос и препродаване на всякакви цитруси

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 09:53 от скаридка

# 202
А аз искам да ви се оплача от Лавандули разсад-във фейсбук ги намерих. З връзки с по 20 растения поръчах. Само десетина стават. Другите бяха изсъхнали или изгнили.

# 203
От мен една снимка от доматената ми градина сега. Simple Smile
Скрит текст:
Това е алисумът, който засадих между доматите. Есента е неговият силен сезон.

# 204
  • София
Поточе, няколко дни не успявам да пиша по-подробно за сидератите.
Аз лично не сея, макар че съм убедена в огромната полза от тях.
За да имаш успех, трябва да имаш и техника. Иначе практикуват така - сеят сидерат, напролет, преди да изкласи, го косят. Засаждат зеленчуци директно, без да се прилага оран или фрезоване, а като се копаят дупки само за новите корени. Но съм чела, че става трудно, осочено ако сидератът е житна култура. Затова пък задушава всички плевели.
Ако се използва бобова, е доста по-лесно. По правило се използват смески семена.
Можеш да погледнеш клиповете на Тревясалата ферма - те внасят много, наистина много органика. Веднъж на две години вкарват конска тор, всяка година - покривна култура. Окосяват и след това обработват с т.нар. активна фреза - тя не завърта почвата вертикално и не образува плужна пета, а частите й се въртят хоризонтално. Такива фрези разбира се са доста по-скъпи и закупуването им е обосновано, ако се занмава професионално човек със земеделие.
Брат ми практикува засяване на покривни култури, веднъж на около три години. Доволен е - обогатява се почвата и  плевелите се свеждат до минимум за следващия сезон. Но все пак го прави на големи площи и с техника.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 09:51 от sofyia

# 205
София и за моето село ли е късно за сидерати? То не сме оправили двора още. Вчера откъснахме четири тикви, две тиквички и започнахме разчистване. Днес трябва да дообера пипера. Слана не е имало още. Зелето е топ. Карфиола замина в контейнера, нападнат от гъсеници. Май това ще е последния път да садя зелеви.

# 206
  • София
Не е късно. Те не измръзват, въпросът е да имат влага и достатъчно топлина, а да поникнат. Тази година поради невижданата суша всички закъсняха с обработката на нивите и едва тези дни са засели житните култури. А по правило по това време на годината вече се зеленеят нивите.

# 207
Аз сях по това време през 2022 или 2023г като сидерат леща. Беше много сухо, не поникна редовно. Не разбрах имаше ли или не полза. А и ММ каза, че няма да я коси (то и нямаше за косене, че не стана висока), а директно фрезова.
Миналата година сях ряпа като сидерат , тя пък изобщо не поникна.

Искам да поздравя всички за прекрасната продукция, която показвате! Градините ви са чудесни! Браво за труда и старанието , които  полагате! 🤗

Аз по природа съм оптимист, така че броя тази година като средно добра. Имам зеленчуци, които са отличници, но и такива, които не успяха да устоят на болестите.
Първо отличниците : салатите от купен разсад, макар и някои да дадоха фира, се представиха много добре (ядохме достатъчно). Репичките, семена от Лидл, повече от достатъчно. Краставиците, купен разсад, повече от достатъчно. Патладжан, мой разсад, много добре.
Най-големия отличник са морковите за поредна година.
Японски тиквички от семена се представиха добре, хапнахме. Предишни години най - много една тиквичка да откъсна.
Зелен боб Сакса, семена от Лидл, добре (миналата година като не беше на капковото се представи по-добре).
Пипер, купен разсад, слабо (много трудно се хвана, после не порасна, а до миналата година беше много хубав, купувам все от един и същи човек) . Лютите чушки от мой разсад, обаче, дадоха добра реколта.
Доматите бяха най-зле. От около 110 корена, за две-три салати да имах домати.
Плодове нямах. Само грозде.

# 208
София, благодаря за отговора! Аз в крайна сметка уикенда реших, запретнах ръкави и това правих, но само на 200 кв.м. Засях синап и кориандър. Дали ще покълне и ще има резултат не знам. Но не ми се гледаше такава гола почва.

# 209
Искам и аз да сея сидерат тази година. Прочетох за фацелията, че действала на нематодата. Поръчах семена, взех и троен суперфосфат, но е мокро и не мога да обърна и да разхвърля тор и след това да сея семената.
Мисля да сложа и в тая градина по края резници от рози, проблем ли ще е торта

Общи условия

Активация на акаунт