(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 18 217
  • 402
  •   1
Отговори
# 210
При мен нищо не пониква пролет и есен, защото денят е къс и студен. Като сея сидерати или каквото и да е по това време, покривам с найлон, докато поникнат и станат 3-4-5см.
Поливам през седмица-две.

# 211
Аз пък не съм изчистила двора още. Ходих след нощно, не стига, че още куцукам ми и дъжд заваля. Обрах само пипера. Една кошница върхарчета и се прибрах. Като гледам как е тръгнало май ще остане за пролетта.

# 212
  • София
Тагетис помагал срещу нематода. Пълна измишльотина Sad  
Доматените ластения са вплели корени в тагетиса и пак имат нематода.
Морковелке, дай отнякъде доказателство, че фацелията помага  Simple Smile
Аз още не съм го проверила това растение,  но.ми е ясно  - пиперът е ок с нематода, мога да ям само чушки Simple Smile

# 213
  • София
.

# 214
Прочетох коментари на един човек във фейсбук група. Беше написал, че две години подред сее фацелия и си е изчистил градината от тях. Сее я пролетта, преди да цъфне я фрезова и след това сади.
Самото растение отделя някакво вещество, което подтиска развитието на нематодата.
Като прочетох този коментар започнах да търся и информация в гугъл и навсякъде пишеше, че тя е по-добра и от синапа.
Обаче докато реша ще пробвам ли и да намеря да поръчам стана късно. Искаше ми се сега есента да я насея и да се развие до евентуално големи студовете, от които може да замръзне.
Сега не знам какво да я правя. Миналата година пролетта беше студена и до късно не можеше да се сее, ако тази година е същата няма да мога да я използвам. Сега след дъждове, ако я насея се притеснявам, че хубавото време ще я подлъже, ще тръгне и ще измръзне декември и януари, ако е много студено и пак няма да си е свършила работа.  Дъждове ми развалиха плановете.
Скоро измъкнах корени кервиз от тази градина и те бяха леш
Скрит текст:
И на цветята съм виждала, всичко засяга.
Аз ще купя и Нематорин и ще питам в аптеката сега мога ли да полея с него или няма смисъл. Един човек пак във фейсбук беше показал корени на домати от тази година след използването на Нематорин и бяха чисти.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 00:09 от Morkovelka99

# 215
ЗаСлон, при мен се изчисти с пшеница.

# 216
  • На морето!
При нас все още е 15-19 градуса през деня и 10 нощни температури. Вали добре и мисля да пробвам със синап пък каквото стане.
Днес извадих малко компост за изчистените лехи, ще наръся синап и каквото стане.

Варосах дърветата, напръсках с бордолезов разтвор, заложих резници от една любима лозичка и с това приключих май есенната работа в градината.
Аз отчитам лоша година, лятото беше горещо и сухо, ние пътувахме доста и зеленчуците бяха супер анемични. Плодовете още пролетта измръзнаха.

# 217
Още не смв пръскали дръвчетата, есента ги поливах с Натуралис против Златките,че в друг район на Варна и горите били пълни вече.
Не са им опадали листата още, дюлята и прасковата са с зелени листа, а на черешата окапаха отдавна и дори е заложила пъпките. Шантава работа.
Предната седмица само ги варосах..
Насях салатите 2ра реколта, репички и чесън за зелено. Първата реколта вече я консумираме. Менкаме с доматите, които съзряяат в щайгите, но са в пъти по-вкусни от купешките

# 218
  • там където има винаги вятър
Отдава не съм ви чела, ама то като прибрахме що имаше и... А зелето беше повече от доволно, ММ се занимава с него. Но от тоя дъждовен ноември и вече декември нищо не сме изчистили в двора. Аха да поизсъхне и през седмицата пак завали Rage Да не говорим че лука и чесъна остават за пролетта. Оборска тор взе и само в оранжерията успя да разпръсне. Аз пък миналата седмица засаждах лалета и зюмбюли в калта, ами чаках, чаках ама времето все не позволяваше, а някои бяха  покарали Rolling Eyes
И пак по тая причина си имам ягоди в  саксия и то в града/6 корена ми дадоха, но не можах да ги засадя на село/... Бяха на терасата, сега съм ги вкарала в стаята - какво ще стане не знам. На стайна температура са, парно не пускаме там.

А цветята "полудяха", вчерашното букетче върху коледна покривка. Де и тревата така да цъфтеше Smiley градината щеше да е красота.

Дръвчетата и те чакат пръскане. Засадихме 3 вчера - праскова, вишна и за трети път череша Worried То че у наше село не виреят много, ама поне за 2-3 години да има по малко.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 11:41 от mama iasi

# 219
  • На морето!
При нас Черната златка разказва изграта на всички костилкови. Поливам с натуралис, торя, пръскам, дебна из клоните на жегата... еми писна ми, да оцелява каквото може. Докато не открият ефективна защита срещу тази гад, семокови няма да садим.

Варосах дръвчетата, почистих лехите, наръсих компост и пепел, позапълних ягодовите гнезда и като засуши някога ще пръскам наред с Бордолезов р-р 2%.

# 220
У нас само дърветата са напръскани с карбамид и след това  бордолезов р-р и до там. Вали, кално е, двора е зелен от бурен сякаш е пролет. Не сме почистили още, ще остане за пролетта, но затова пък няма няма и мм донесе тиквичка. Последно на 2.12 донесе три, има още една от тях. На вън са, не са покрити с нищо.

# 221
При нас вали, вали, като спре, аха да изсъхне земята и да фрезова ММ и то пак завали.
Щяхме да торим (купих още пролетта гранулиран птичи тор), да сеем сидерат, нищо не сме свършили. Ремонт правихме вкъщи, предната седмица приключихме, та и време нямахме за градината. Дръвчетата не съм пръскала.
Чесън и лук сея в края на януари, началото на февруари, че иначе го напада чесновата муха.
Поне успях да насадя няколко салатки, купен разсад от пазара, покрих ги с бутилки, свежи са.

# 222
  • София
И при мен е така, вали вече над два месеца. Преди десетина дни имаше локви в двора, които не попиваха. Всяка седмица източваме вода от дренажния кладенец, но няма съхнене. Не успяхме да изчистим, останаха няколко купчинки. За обработка и дума не може да става. Купихме малка оранжерия, няма нинакъв шанс за сглобяване. А мислех вътре зеленолистни за зимата, лук за зелено - нищо не стана. И малините не съм подрязала, и дървета не съм пръскала...
Ходим за по един ден, работим основно вътре по къщата.
Поздрави от коледната ни къщичка! Nature SparklesNature StarNature Star2

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 15:03 от sofyia

# 223
И при нас вали и изсъхване няма. Градината на места е като мочурище. Мъж ми пресажда едни ниски карамфили и брадатия. В оранжерията, понеже е нова си направихме експеримент. Три реда високи лехи със салати, ряпа, морков, цвекло...в общи линии де що семена ни бяха останали. Прокарали са добре, почти всички са покълнали и зелената маса вече е около 5-7 см над пръстта. Да видим какво ще излезе накрая. Все се надявам да ядем салата януари. В самата оранжерия е доста приятна темепратурата и е влажно. Лятото обаче не знам как ще оцеляват домати, краставици и пипер.
Още нищо не сме правили по дърветата и ние, а трябва да се "варосат".

# 224
Точно днес си мислех за съградинарките и вие сте писали.
При нас мястото е почистено, изорано с трактора, фрезовано с култиватора и чака пролет. Не се сетих да снимам. По дръвчета нищо не сме правили.
Имам цъфнали рози, откъснах си една за вкъщи:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт