(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 5 961
  • 129
  •   1
Отговори
# 105
На мен най-вероятно ще ми остане недовършена градинска работа и сезона ще свърши. Каквото такова..
Ние също спираме водата в края та сезона и изключваме всички ел.уреди от контакта. Електричеството не спираме заради камерите.

# 106
ДЗ, може ли линк към това у-во с уайфай?

# 107
  • там където има винаги вятър
Не бях влиза от няколко седмици  и сега съм Open Mouth Rolling Eyes от показаното, а за обясненията за капковото съм Close Браво, мен никога не са ме влечели тези инженерни идеи - хич, ама хич ме няма, ама и не ми се иска Flushed Ако ви чуе ММ ще каже - виж какво правят другите жени, ти само ме юркаш Smiley

Биб, Aila, Sofyia...голяма, голяма реколта Hands Thumbsup

Доматите вече са изкоренени, краставици - няма.Пипер все още има, на зелен го обирам, патладжан също има.
Чета ви и си записвам за Пловдивската и Ивайловската капия - казах и на дъщеря ми. И тя си изчисти оранжерията и насади марули. А, и за крокодилките си записах.

Sofyia, не бях виждала такива малини Thinking Явно в нашия край са друг сорт. Бера колкото да хапнем и за 3-4 бурканчета - толкова. Ягодите са жив-зян, ще ги махна. Записах ли линка на DZ - ако не е късно ще поръчам.
И две дръвчета ще трябва пак да купуваме - два пъти купувахме праскова и череша, и двата пъти изсъхнаха.

Гроздобера беше миналата седмица, ремонти из къщата малко ...и времето минава.

"Цветното" зеле се чудим какво да го правим/направих туршия, а само така го ядем/, има още 4-5. За другото проблем няма, само да стане. Вчера откъснахме първите 2 зелки от него.

Ние също изключваме тока, водата не я спираме, няма смисъл все пак сме там всяка седмица. Но голям проблем имахме на пролет.
Скрит текст:
След студа са се пукнали тръбите на 2 чешми - външни са. Но такова напояване имаше из двора, ямата - пълна, още "избивам" /плащам навъртените кубици.

# 108
А, инженерни идеи. Ние имаме и камери в двора. И гледам една сутрин преди 4-5 г. слънчево и студено, а плочника във вода и бегом на село, тръба се пукнала. Оттогава спирам външните чешми, нищо, че ходим редовно.
Та решили сме и ние кран с wi-fi на капковото, че една сутрин в края на август много захладня, а се поливаха доматите в 6ч.
Иначе никакво скубане при мен. Набрах вчера 2 пълни големи касетки, има още розовеещи и зелени. От миналата седмица не ги поливам, нямат нужда.

# 109
# 110
  • София
mama iasi, благодаря!
По автоматизация и електроника обаче ние сме пълни лайци. DZ, ако имаш време, би ли обяснила по-подробно, моля!

# 111
  • Deutschland/HE
Гардена също имат, като имат и датчик за влагата. Приятели го ползват вече две години и са доволни. Управляват поливането по време на лятната ваканция.

# 112
Здравейте,  и аз много ви се радвам, че все още си хапвате и берете зеленчуци. При нас сезона отдавна приключи. Баба ми много отдавна изкорени всичко. Заключението е отново катастрофа,  корените бяха силно засегнати от нематодата. Гледах и видео в Ютюб на Милчеви, използвали точка смеха на Амитица срещу нематода и техните корени бяха скандални.
При нас имаше много домати, но нещо заболяха май и се скапаха. Отделно ги нападнаха и акари и бързо ги приключиха. Втората реколта краставички на татко също почти изсъхнаха заради акарите и тази година много малко време раждаха.
Боба и той така. Вчера го обрах.
Тиквичките тази година бяха под всяка критика над 10 корена имаше, но почти нищо не родиха. Късно почнаха да плододават и повечето изсъхваха и не ставаха.
Тиквите бяха хванали брашнеста мана.
Късните консервни домати на татко и те нещо не са хубави и вкусни.
Та при нас остана само да се приберат тиквите и зелето.
Татко вчера сади марулки и спанак. Сигурно и лук ще сложи по някое време. Ще му кажа и малко чесънчета да бочне. Аз не обичам и не ям, но тази пролет опитах пресен на перца и ми допадна и ще искам, защото не продават.
Скрит текст:

Втората реколта краставички, началото на септември започнаха на раждат.

Тази са Гизда, аз бях направила расад. Засадих ги и така и не се развиха не знам защо.

Доматите консервни, много са твърди и не са вкусни.

Тиквите

Развитие на зелето

Нематодата

Злощастният ми разсад на жълти тиквички. Нещо не се получиха. Насадих ги, но въпреки това не се развиха.

Останаха си такива малки,а и тор им слагах, но те не бяха и насадени на хубаво място може и това да е причината.

Един корен май е сиврия и 1-2 има люти камбички

Един брокол е станал от разсада януари месец, който правих, но не се разви добре. Занесох го при нашите и си висеше доста време, по някое време татко ги насади няколкото оцелели корена. Пораснаха, но повечето нещо ги изяде и само това е оцеляло. Ако не бях изгубила семенцата и бях направила нов разсад за есента сега сигурно щеше да има.

Последните доматки, които си бях взела

Краставички от втората реколта
Доста чорбаджийски чушки имахме

Грозде

Нашите смокини ставаха на стафиди още на дървото

А тази е супер едра, но тази година от жегата според мен ставаха дребни. Пак бяха едри спрямо нашата, но не и с нормалната им големина

Марулките от онзи ден
Нарът, тази година няма има само няколко ябълки. Миналата година бяхме набрали 3-4 касетки, а тази са толкова броя само.
Ягоди щяха да ми дават, но май ме забравиха.

# 113
  • София, в момента в любимото ми село Железница
При нас няма шанс да не зазимим външните чешми, с трайно ниските температури през зимата.

В четвъртък очакваме и първия сняг.
Изчистих краставиците и обрах порозовялите домати. Другите ако оцелеят, но все пак дават само 2 сутрини температурите да са около -2, а те са в оранжерия все пак. Насадих малко спанак, марулите и лука.

# 114
Лелеее Нина, много студено. Аз имам чушки за бране и никакво време. Сега говорих със съседката да ги завие, ако има изгледи за слана. Всъщност прогнозират слана по високите места и в котловините от западна България.

# 115
София, това устройство се монтира след водомера. Спираш и пускаш водата чрез приложение на телефона. Трябва постоянна връзка в WiFi и ток. Има сензори за влага отделно се продават. Когато усетят влага, т.е. наводнение сами пращат  сигнал към устройството и водата се спира.
Март месец изби крана в банята и 55куб отидоха в градината. Добре че канала там е отведен. Съвпадна с топене на снега за една вечер от мъглата и на камерите нищо нередно не се виждаше. Смятам зимата да го използвам и през седмицата директно да спирам водата. Събота и неделя ще я пускам, когато сме там.
В градинарския период ако вземе, че завали дъжд. Вместо да пращам сестра ми, да завърта кранчето, ще си спирам капковото от растояние.

# 116
  • София
А, как след водомера, аз си представях, че ще се монтира някъде след бидоните с вода, за да управлява поливането?

Това е прогнозата засега при нас. Дори да паднат Т с още 2-3°, надявам се д няма слана, или сняг. 🙄
Скрит текст:

# 117
София, вероятно след водомера, защото тя може би полива от чешмата. Аз такова устройство ще сложа на изхода на водоема ми, защото оттам тече водата за напояване. А пък водоема го пълня чрез изпомпване от бунар. И водомерът няма отношение с поливане.

# 118
Капковото е включено директно към чешмата. Кранът на външната чешма е постоянно "отворен" в зеленчуковия сезон. В него с бърза връзка  имам  вързан около 4 метра дебел маркуч. Той влиза в разклонение, което води до 3 компютъра.
Те са настроени различно, за различните култури. Идва им зададеното време, отварят си клапана и поливат. После го затварят.

Това ново устройство го вземаме повече, заради зимата и да не ни избие пак някой кран. Лесно и бързо спиране на водата,затова се мотнира в шахтата след водомера.
А спирането на водата през лятото, докато вали е бонус 🤗
Мислех да взема компютър с wifi, но засега решихме да е с това.

# 119
  • София
Ясно, благодаря ви!
При нас налягането на водата е много непостоянно. От месец има и режим. При нас не спира съвсем, но е много слаба. И като я пуснат, идва едно ударно налягане от 5.5-6 бара, което е страшно много! Знаем с точност, защото миналата седмица сложихме бойлер в къщата (термопомпата няма да се купува сега) и ММ сложи манометър. Сега ще монтира редуцил вентил. А от това налягане се пукат тръбите на великия водопровод и омагьосания кръг е пълен - във високите части нямат вода или заради режима, или заради авария. Sad

Общи условия

Активация на акаунт