(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 5 536
  • 123
  •   1
Отговори
# 75
  • In transit
София, наистина са избухнали. Heart Eyes Никога не съм виждала толкова много завръз. А миналата година едва успявах да обера плода от малините.

# 76
София, фолиото махаш ли го зимата, или си стои? Ториш ги предполагам през капковото?

# 77
  • In transit
Днес ходих до градината. Малините са нацъфтели пак. Дано тези да станат на плодчета. Къпините и те като малините. Плодовете им изсъхнаха преждевременно, но имат нови, още червени.

Махнах част от доматите, които бяха поизсъхнали и нямаха плод, няколко имат цветове. Реколтата е слаба, но пък са много вкусни, особено червената круша. Догодина ще пробвам пак с този сорт, но ще ги сложа на друго място и по-нашироко.

Мислех си за есенни култури, като праз лук, например. Лесно ли се отглежда? Иска ли много поливане?

# 78
Mikkey Иска си вода, на половината ред капковото се е запушило, ама като видях какви са хилави там тогава разбрах.
Мравките ми отмъкнаха семената за салата. Днес купих нови и в саксия ще сложа разсад.

# 79
Благодаря ви!! Жалко че съм далеч от България да ви изпратя от малинака. Всяка година дава по две реколти, като първата е слаба, но втората бера всеки ден по една пълна купичка едри, като тези на sofyia Hug
Аз ги редуцирах малко тази пролет и една идея по-малко бера тази година, но пък и капината набра сила и за първи път даде и тя прилично. Според мен ако си "намерят мястото" са безпроблемни, поливам ги само при суша тук и хвърлям малко гранулирана птича тор, когато торя лехите.

Аз на крокодилките се чудя, леко се маносват вече, но откъснах 5 краставички събота и неделя и още поне 7-8 са завързали. Почистих ги едно хубаво и според мен ще имат още малко живот. Другите вече преминаха.

Бриз, страхотно грозде! Heart

Майка ми и тя е на "гроздобер" сложено в кавички, че точно по един ред имат да оберат с вуйчо ми, колкото да се раздвижат Sweat Smile

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 15:30 от ~Биб~

# 80
  • София
Дъждец, тази пролет сложих текстилното фолио, няма да го махам. Поливам малините и дърветата с маркуч, с лейка... голямо влачене цяло лято! Купила съм още напролет една торба свръзки за капково за постоянен маркуч, и така и не купихме един цял топ и да го направим! Вероятно зимата ще е, на дървета, плодни храсти и цветни градинки Wink
Тази година успях да пръскам четири пъти с листен тор, препоръчаният от Мики - ок
много благодаря! 🥰 Наистина много добре повлия на растенията. Ето тези двата ползвах:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 20:38 от sofyia

# 81
Моите малини бяха садени още от дядо ми. Баща ми се грижеше за тях, аз само берях, правех компот, ядях. После започнах да ги гледам аз. Освен сушата, роля за лошата реколта тази и предната година изигра и моята некачествена резитба, а тази година изобщо не съм и наторявала.
И ние вчера и онзи ден брахме грозде, слагаме за вино, много се уморихме.

# 82
Здравейте! Аз ще имам малини за раздаване. Ще ги вадя и размествам от началото до средата на ноември. Имам и къпини без бодли. Дъждец,  morskibriz , laurentin - видях че се интересувате, пишете ми на ЛС данни за получаване, а аз ще подсетя, като наближи времето за изпращане. Ако искате и къпина - пишете да се ориентирам.
И пак един въпрос за капковото - колко литра вода предвиждате за едно доматено растение  - ако поливате 3 пъти седмично и ако сте си правили подобна сметка?

# 83
  • София
Кити Кет, аз слагам маркучи с капки през 20 см, които по спецификация ги дават по 2 л/час, но при гравитачно поливане тази норма не може да бъде достигната. Аз поливам по 1,5-2 ч.  Тази година обаче, с липсата на вода, пусках по 1 м3 на всички зеленчуци през ден, а на доматите, които бяха останали - два пъти седмично (т.е на едната поливка им затварям кранчетата). Грубата сметка при зеленцуците, че има към 750 капки, т.е са получавали по 1,33 л/капка. Като затворя доматите, останалите растения са получавали по 2 л, което е добре.

Ще ти пиша за къпини, ако ти останат, благодаря! Flowers Hibiscus

# 84
Sofyia, отговорих на ЛС за къпините.
Искам да си предвидя, примерно имам 100 растения  и да кажем, че имам един кубитейнер, и да кажем, че искам да кажа на съседката да отвори в средата на седмицата централното кранче и да не го мисли нататък. Колко литра да налея предварително в контейнера? Или по същия начин преди да си легна... Въпросът е колко литра би било достатъчно, за да не прахосвам вода, ако поливам, да кажем, през ден. Растенията са основно домати, на двата реда с краставици допълнителната вода ще им я давам ръчно, докато съм там.

# 85
  • София
Според мен зависи от сезона и температурите и ще е малкто на метод проба и грешка. Аз бих заложила да се полива повече ако може, няма да се изхаби водата, особено ако има паузи. А за да не ангажираш съседката има програматори, които работят без налягане, тоест стават за контейнер и тях може да си ги нагласиш които искаш дни по-колко време да се поливат, така че да не ангажираш ако решиш съседката.
Иначе повечето маркучи са 2 литра на час както е писала София, докато си там, пусни и засечи след калко време ще направят хубави кръгове, които се сливат и това ще ти е ориентир.
Аз лично тъй като имам много растения, всичко е на един кръг така да се каже, просто пълня два кубика и след това изтича всичко. Сложила съм много евтин програматор към контакта за помпата и тя се включва веднъж всеки ден или в най-големите жеги дори сутрин и вечер. Което прави 4 кубиха вода всеки ден поне месец. Сега намалих да е веднъж дневно и ще следя как се чувстват растенията.

Иначе малко и от мен, върнахме се от почивка и веднага отидох на село, да си нагледам градинката и котките.
Този уикенд правихме лютеница, не е моята комбинация. Сложихме около 10 кг сгъстено доматено пюре, 13 кг печен белен пипер, 4 кг патладжан и 3 кг моркови. Доматите лично на мен са ми много, но бях замразила в кофа толкова и я сложихме цялата. Отделно затворих 7 кг чушки с 2 кг доматено пюре сгъстено за миш маш и 5 пакета още пипер за пълнене. Този път набрахме около 30 кг, мисля и предният път там някъде пипер. Но няколко реда различни сортове почти нищо не са родили, за догодина няма да ги сея.
Набрах и почти половината чери домати, около 10 кг, тайко, индиго и Грийн Зебра, вече изсуших три тави тайко, сега се сушат индигото и продължавам. Утре сигурно ще обера и останалите черита.
София, знам че беше много доволна от твоят пипер, можи ли да споделиш сортове?

Ето и снимки

Черитата
Скрит текст:

Аспержите
Скрит текст:

Праза
Скрит текст:

Част от пипера, явно не съм снимала всички касетки
Скрит текст:

И патладжана, вече не ражда толкова, само заленият остана почти, но съм доволна.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 14:56 от Aila

# 86
Нашият програматор струваше под 100лв. Сложен е след басейна с вода и полива гравитачно. Има автоматичен и ръчен режим. Нагласяваш както искаш по дни. На мен тук ми казаха да поливам докато се съединят мокрите кръгове. И пробваш.  При нас не ставаше 2л на час, вече не си спомням колко беше. Отделно и от почва зависи, през лятото повече време.

# 87
Кити, що ти е кубитейнер като ще поливаш от чешмата? Според мен само ще си усложняваш живота така. Купи един програматор и двоен кран за чешмата. Вържи програматора към единия кран, настрой системата да полива както искаш, на един, два, пет кръга и нямаш грижи да ангажираш някого с пълнене, пускане и спиране. Ние поливахме години така, но от миналата година нямаме поливна вода, а с питейната не е да я прахосваме. Ако искаш подробности ще питам ММ когато се видим.
При нас има добри новини, водата в бунара е започнала да се вдига.

# 88
Нещо не смея да разчитам на програматор за спиране на чешмата - напр. ако се повреди и не спре когато трябва. Ако е от контейнера, количеството е ограничено.

# 89
  • София
Aila и laurentin, абсолютно прави сте за капковото, аз понаписах как е на теория и как на практика при мен. Моля споделете и какви са ви програматорите?
Кити Кет, доматите искат около 5 л/корен, но не много често. Дори при изминалото горещо лято за мен поливане през ден е много. Пак зависи от много неща - почва, засенчване, мулчиране? Не трябвада изсъхват, като се разрови на около 7-8-10 см дълбочина, но да не са и много мокри.
А, забравих да напиша за краставиците, всеки ден им пусках, пак по два часа. Значи всеки ден са получавали по около 3-4 л/корен, защото са засадени през около 50 см, на които се падат 2-3 капки.  Те не понасят засушаване. Но се отчетоха подобаващо, от 7-8 корена съм набрала вероятно над 150 кг. При последната ни макар и кратка почивка бяха останали сухи три дни в жегите и веднага намалиха драстично завръзите.
Пиперът ми е на 20-25 см по двойки, през ден по 2 л на два корена.

Айла, моят разсад е Пловдивска капия, купеният - Ивайловска.
През сезон 2023 от същите семена направих разсад, но тогава бяхме разпръснали около 10-12 м3 изкопна пръст в градината и въпреки гранулирания NPK и птичи тор, от около 100-150 корена едвам имах за готвене. Есента изсипахме 8-9 м3 оборска тор и последните два сезона (без доматите т.г) имам много добри добиви. Тази година направих разсад от същите семена на Пловдивска капия, вярно, имаха кълняемост около 50%, но пък се отчетоха предоволно.

Тези дни направих основно бране на пипера, около 50 кг. Правих трушията 100 чушки, пекох и затварях в буркани, направих и малко за пълнене.
Извадих ранната реколта червено цвекло и го направих мариновано, пак в буркани.
Суших и две тави черита.
Вчера оскубах зеления фасул, набрах една последна кофичка, бланширах и във фризера. Оскубах корнишонките, че се разболяха, вече нищо не пръскам.
Затворих още четири буркана компот малини, хапваме доволно.
Скрит текст:

И сладко-кисел лют сос правих, много го харесваме, 8 малки бурканчета. И чушлета за лют пипер низах. Сигурно и нещо пропускам от последните дни, защото ми свършиха бурканите и се скапах! 😀
Скрит текст:
Втора реколта цвекло и моркови
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 15:44 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт