(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 5 845
  • 128
  •   1
Отговори
# 120
А като ползвате вода директно от водопровод не се ли притеснявате от хлора? И от по-ниската температура на водата по тръбите, нали особено доматите изискват по-темперирана вода. В това отношение престояването на водата  в съд преди поливане е решение, така и хлорът изветрява, ако се ползва чешмяна вода.

# 121
  • София
Страхотни автоматизации, браво на всички.

Аз все още не мога да стигна до хидрофор и капково и за полянката и цветята.
София ми помогна много с предложения и решения как да оправя цветната градинка, но тъй като няма още поливане там и нямам време нищо не успях да направя сега преди есента за съжаление.

Уикенда и ние обрахме нашата асма и сложихме малко вино, основно половинката с това се занимава.
Аз обрах черитата Мила, 6 кг и тях изсуших и след това се забавлявах с най-лютите чушки, направих им първо основно бране. Има доста зелени, ще видим какво ще успее още да узрее, хубавото е че са в оранжерията и не ме притеснява застудяването. За съжаление навън очаквам да падне слана, а имам още доста зелен пипер.

От по-лютивите успях да набера 3,5 кг пенис чили, 1,1 кг червено хабанеро, 400 грама кафяво и 200 грама оранжево хабанеро. Решила съм да ферментирам смлените чушки и да правя сос табаско. Дотук съм отделила семе и смляла и сложила със сол всички без кафявото хабанеро. На част от тях сложих и манго за различен вкус. След 2 седмици смятам да ги пасирам, прецедя и разредя с оцет. После ще раздавам, тъй като ние почти не ядем люто.
Почти нищо не съм оскубала аз, има си и патладжани и пипер и домати навън, но ще се наложи сигурно след студа.
Салатите ми не поникнаха, само спанака, приемам предложение откъде мога да си купя разсад за салати.
Най-накрая си имам и фотоволтаик и то е постоянно облачно. Но като цяло съм доволна, ще проследя сега зимата как се справя.

Скрит текст:

# 122
laurentin, "поливам" след 22ч и на капка. Няма температурен шок така. Дали ще поливам с маркуча направо или с капково от чешмата, все си има  хлор. Не е проблем на зеленчуците:)

# 123
А, с маркуча е по- зле. Чела съм, съвети за обезхлоряване, като водата се оставя в съд и той се изпарява за 2,3 дни. Сигурно има и някакви филтри, които да се сложат преди, след крана и да пречистват. Мен ме притеснява хлор и за растения.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 09:26 от laurentin

# 124
  • Варна
Здравейте,
Включвам се в дискусията за компютърчетата. Повечето са за вода под налягане и не стават за поливане от бидон. За там трябва с нулево налягане. Ние ползваме компютър от Лидл за чешмата и таймер Zero за бидона, по-напред в темата някой беше пуснал линк. Може и да има компютър с WiFi за нулево налягане, не съм търсила обстойно.

# 125
  • София
mentolka, благодаря за споделеното. Поразгледах програматорите, всички масови са на 3/4, т.е от чешмата. За нашето капково с магистрален маркуч 1 1/4 цол ще трябва някаква преправка да направим.

# 126
Закриваме градинарския сезон и ние лека-полека, че взе да става доста студено.
Уикенда обрах последните тиквички, патладжани, чушки и домати. Зелените домати наредих на первазите за да узряват. Прибрах узрелите тикви, има още няколко да зреят. Смилянския фасул няма да успее да узрее май, но и малко има родил. Засега го оставих, още е с много зелени листа. Изкорених каквото можах, остават парниците с доматите да изчистим и да приберем покритието. Режа постепенно плодни храсти и плодни дръвчета, имам и в цветната леха да поработя.
Следя дискусията за капковото, но аз съм още много далече от такива благини. Все още го карам с ръчна помпа и лейка и вече много ми тежи, откакто момчетата не могат да ми помагат. Благоверният ми обещава електрическа помпа, даже я имам купена, ама някой трябва да я монтира. Дано да е пролетта, защото ми се изчака чакането.
Тази есен имах приключение с огромно количество ягодов разсад. Подарявах, раздавах, изпращах пакети за тук и за навън, за последните намерих още местенца и в моята градина. Чудо беше, стотици, може и хиляда нови да са били! Но успях да ги спася, доволна съм и дано навсякъде да се хванат.

# 127
  • София
Ужасни са прогрозите, два дни по 1 градус минимална в Елин Пелин, а на село е по-студено обикновено.
Навът имам много още продукция, опитах се на пипера да метна найлон, не знам дали би могъл да го спаси за тези две вечери. Обрах зачервените чушки, но има много зелени. Аз не ям зелени, на една съседка съм обещала върхарите да дам, но има и много не върхари, а голеим и хубави зелени чушки и ми се иска ако може да им дам шанс да узреят.
Домати повечето се разболяха и скапаха, тъй като от над месец съм ги зарязала, но в оранжирията има все още доволно ръгби, както и навън различни сортове и корени все още са здрави. За ядене предостатъчно, само ми е жал, че не стигам да обера все пак узрелите и нещо да ги направя.
Освен чушките обрах и зеленият патладжан и там има още малки патладжанчета, които оставих, ако успеят да оцелеят добре, ако не здраве да е. И отново набраният зелен патладжан е от 4 реда ,и няколкото други цветове патладжан пак са от още 4 реда. Догодина само зелен ще садя.

Снимки :
Скрит текст:

Домати навън

Много късно насяти домати, които тепърва цъфтят...

# 128
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Айла,  комшията всяка година така покрива лютите си чушки и издържат на първите слани.

Общи условия

Активация на акаунт