(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 4 879
  • 103
  •   2
Отговори
# 60
Разбирам. Ще го имам предвид. Много ви благодаря за много ползотворната дискусия! Flowers Hibiscus
В следващите няколко дни минавам в нелегалност от гледна точка на интернета, така че ако има ново инфо по темата тука, ще го чета сигурно към вторник-сряда. Хубав и ползотворен уикенд! Flowers Four Leaf Clover KissFlowers Rose

# 61
Ох, как имам нужда от капково, но няма кой да ми го направи!
Скрит текст:
Не се оплаквам от половинката в други отношения, като се хване всичко добре го прави, но докато го навия е трудна работа и хем вижда каква продукция правя от едни 70квадрата заден двор.

Така, да обобщя. Всички домати успяха да узреят успешно и тази година ми е най-добрата от последните 5, въпреки че тръгна трудно и с много пръскане с нийм и други домашни бъркочи. Днес почнах да скубя в долхата леха тези корени които тръгнаха да се маносват, а вече са обрани.

Жълтият френски домат от който събрах семе миналото лято във Франция. Много е приятен на вкус и атрактивен на вид.
Скрит текст:

Последните розови и червени.
Скрит текст:

Бриз, розовите за които ти говорих колко прилично се представят, а са едър сорт.
Скрит текст:

Завършвам със сладко от сини сливи на фурна и отивам да направя още 2 буркана зелени домати туршия и няколко зрели да затворя. Само ме е яд, че 3 шишета със суров дом.сок ми шупнаха и ги изхвърлих, а уж ги заварих?!
Скрит текст:

# 62
Страхотни домати Биб. Преди години майка беше засаждала жълти домати, изгубихме после семето.

# 63
Биб, страхотна градина и продукция.

# 64
Минавам само за капковото да кажа две приказки, за градината после.
Нашето капково е на три кръга- краставици, домати, пипер. Всеки си е с компютър, за да се полива по различно време. За догодина ще сложа и WiFi спирателен кран, за да мога ма го спирам, докато вали. Тази година дъжд видяхме чак септември и сестра ми го играеше спирателния кран🤣
Нашите маркучи са многосезони, ама в момента от тревата не мога да ги снимам🫣

# 65
Момичета, ако някой си разрежда малините, ще съм благодарна на издънки.
Имах четири реда и всичко изсъхна заради невъзможност последните години да ги обгрижвам. Сега съм се заела поне частично да ги възстановя.

# 66
И аз искам малини. Имахме много, но последните сушави години, изсъхнаха. И мястото им беше далече от водата, ще го сменям.
DZ и ние за догодина сме решили да слагаме програматор с wi-fi на капковото. Живи и здрави.
Аз вчера набрах около 50кг домати от моята градина. Има още много зелени. Посадила съм 140 корена домати. В началото на август тук казах, че е малко количеството и напръсках веднъж с к-бор. И като тръгнаха тези домати, богата реколта! За първи път ползвам листна тор.

# 67
Малини и ягоди си взех от едно момче от фейсбук тази година. Всичко се хвана, но сушата ги разреди доста. Ако някой иска ще дам линк към профила.

# 68
И нашите малини изсъхнаха, така че и аз се нареждам, ако някой има за раздаване. И къпина също си търся. Имах, но я махнах, беше много едра и винаги кисела.
При нас е гроздобер
Скрит текст:

пп Аз искам, DZ

# 69
Пускам долу линк към момчето.

Скрит текст:
Не го познавам, не е раклама. Всъщност реклама е , ама безплатна. Ягоди, малини и къпини взех от него. Перфектно опаковани и всичко се хвана!
Отговаря на месинджър, ако имате въпроси за отглеждане и поливане.
https://www.facebook.com/groups/270196598405680/?ref=share

Боровинки самж нямаше, когато поръчвах и са ми от друг продавач. Също съм доволна и при желание, ще дам и неговия профил.
[spoiler/]

# 70
  • In transit
Странна година. Sad При мен на малините им изсъхнаха плодовете, преди да станат. За есенните говоря. От пролетните набрах малко, но не може да се сравни с миналогодишната реколта. Самите растения са добре.
Ягодите са многогодишни, сигурно са на поне 20+ години. Не момня майка ми да им е сменяла мястото. Всяка година ги разреждам и раждат поне 2 пъти годишно. Тази пролет пак ги разредих, наторих с калий и имаха чудесна реколта. Реално това беше най-добрата и богата реколта за всички години. Сега обаче са много изсъхнали, изобщо няма да има втора реколта. Дано да живнат, като се захлади, че се притеснявам да не са заминали напълно. Sad

# 71
Като стана въпрос за ягоди - тази година комшийка ми подари около 30 саксии с ягоди. По същия начин няма реколта есента, но аз се чудя как да се погрижа за тях през зимата.
Трябва ли да ги прибера в мазе на тъмно и по-топло? И кога е редно да го направя? Или пък подходът е различен?
Иначе се гледат в саксии, защото в района ни има страшно много голи охлюви и плужеци и няма спасение на нищо, засадено в земята.

# 72
Ягоди в саксия не съм убедена как биха презимували.
Моите ягоди миналата година бяха без капково и много малко от тях оцеляха. Тази година само за опитване имаше. Положението с малините се оказа още по трагично. Едните се оказаха в двора на кокошките и бяха хапнати като десерт. Това което узря разбира се защо и там спряхме капковото. Другите изсъхнаха... Касиса наполовина изсъхна и той изобщо откъм плодове тази година е трагична.
Не помня кой казваше, че е купил боровинка. Кога и каква да търся сега есента или на пролет.

# 73
  • София
Като стана въпрос за ягоди - тази година комшийка ми подари около 30 саксии с ягоди. По същия начин няма реколта есента, но аз се чудя как да се погрижа за тях през зимата.
Трябва ли да ги прибера в мазе на тъмно и по-топло? И кога е редно да го направя? Или пък подходът е различен?
Иначе се гледат в саксии, защото в района ни има страшно много голи охлюви и плужеци и няма спасение на нищо, засадено в земята.
аз отглеждам ягоди на терасата, в саксии .
Зимуват си без проблем. Поливам ги рядко, когато не е много студено.
Напролет им сменям почвата.

# 74
  • София
Моите малини са насадени на две места. Първите, сорт Клери, които дават две реколти, миналите две години се представиха доста прилично. Насадени са между ябълковите дървета и в най-топлите часове имат леко засенчване. Поливат се редовно. И двете реколта тази година са много слаби.
Другите са на североизточната част на двора, на пълен пек. Първите две години се представиха много слабо. Това лято също много се мъчиха от жегата, въпреки поливане и торене почти нищо не родиха. Откакто се захлади  обаче, избухнаха!
Гледам ги еднакво всички.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 19:52 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт