(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 4 726
  • 103
  •   2
Отговори
# 45
Аз не съм от най-компетентните, но да кажа как е при мен. Имам голям циментов басейн за водата,  преди години баща ми го прави. От него върви главен маркуч, на който са разклоненията. Направихме ги без кранчета, с някаква втулка и са от лентов маркуч. Лентовите маркучи вървят право, не като при теб. Т.е. растенията са ми на ред, само на една страна. Има 17 реда по незнам точно, но повече от 5-6 м дълги. Мъж ми казваше, че може и още разклонения да се сложат. А дължината на реда е според мястото. Водата от басейна тече с много малко налягане, зависи и от главния маркуч, нашия не е с голям размер. Роди се добра реколта. Защо сте предвидили разклоненията да не вървят направо? Като съм гледала клипчета все направо вървят.
Прочетох Aila и да допълня. Водата от басейна излиза от тръба на 15-20 см от нивото на земята.

# 46
Aila, Laurentin, благодаря ви за отговорите.
Криволичат, защото ми се струва, че е по-добре да минават близо до корена на всяко растение. Всъщност това криволичене е незначително, единствено ще трябва да проверя експериментално с колко се увеличава заради него дължината на маркуча. Най-напред мислех вместо криволичене, да правят завой в края и да се връщат обратно - но така дължината би била по-голяма. Възнамерявам да използвам едносезонни маркучи, т.е. предполагам, не съм сигурна. Като за начинаещ ползвател на капково те ми изглеждат по-лесното решение.

# 47
Кити Кети, то като падат капките вода, те освен, че потъват в земята, те и правят отгоре след известно време мокри кръгове. Т.е. няма нужда от двете страни на растение да минава маркуча. Друго, не е хубаво плътно в стъблото на домат например да пада капката,. На нас лентовият маркуч е на около 3-5 см от стъбло на растението, горе-долу, не го тънчим много. Едносезонни са лентовите маркучи, казват, че и за друга година може да се ползват.

# 48
laurentin, зависи къде е, какво ще полива и колко често ще ходи Кити. Според мен нека си пусне две ленти, пък може и само с едната да полива.

# 49
  • София
Нашето капково го направихме с главен маркуч ПВЦ (такъв за водопровод), 32 ММ, от него с водовземни кранчета се връзва едносезонен маркуч Ф16. Така може да се полива което и по колкото има нужда. Няма помпа, работи чудесно на самотек. Бидонът е вдигнат на около 1 м височина.
Напролет трябва да пуснем многосезонни маркучи на дърветата и плодните храсти, както и на цветната градина.

# 50
Момичета, благодаря ви за разясненията. Доколкото съм разбрала дотук, там, където има странично разклонение, основният маркуч се реже и там се слага (тройник?), на него се завива кранчето, а за кранчето се закача лентовият маркуч.
Или всъщност няма нужда от рязане и тройник, а в самия маркуч се набива водовземно кранче... тънка работа е това май...
Видях едно клипче - човекът пробива първо дупка с някаква щанца и там слага (втулка?) и за нея закача водовземката. Значи ще си сметна местата на дупките и ще помоля от фирмата да ги направят предварително, останалото е ясно и няма опасност да повредя материала заради грешни действия...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 11:10 от Кити Кет

# 51
Точно така правят. Така съм гледала по клипчета, така е направено при познат, той си прави обаче всичко. Със сигурност фирми ще ви направят каквото поискате. Нашето е по-обикновено и евтино, пак от гледане по интернет видяхме. Всичко с мъж ми правихме. Главният маркуч пробихме с винтовете и свредло на определените места, сложихме втулки , специални и към тях прикрепихме лентовите маркучи. При необходимост вместо втулки може и кранчета да се сложат.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 17:20 от laurentin

# 52
То и аз сигурно ще мога - хващам винтоверта, слагам съответната бургия и пробивам... Simple Smile
Е, много благодаря отново! Мисля, че вече ми се изясни картиката. Аз така или иначе ще поръчвам рано напролет, да не стоят материалите напразно цяла зима, но вече съм подготвена, така че, половината работа е свършена! Wink

# 53
  • София
Кити Кет, аз реших, че си начертала два магистрални маркуча, защото имаш някаква пътека и градината ти е две части. Ако е така, ето една примерна схема.
Скрит текст:

Главният маркуч е този: https://tashev-galving.com/product/118-PTN-062/traba-hdpe-pestan … 0-mpa-10-m-sdr-17, има го във всички строителни магазини, продава се на метър.

Фитинги - бързи връзки: https://tashev-galving.com/product/124-KDN-149/troynik-polipropi … bi-f-32-mm-16-bar. Тук може да имаш нужда от колена, ако се ползва някакъв съд, повдигнат на височина. Там, където са всички тези фитинги, са и спирателните кранове.

Водовземен кран, комплект, примерен линк: https://vodensviat.bg/p/446/%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B7 … %D1%83%D1%87.html

Лентов маркуч - няма голяма разлика между различни марки. Аз ползвам с капкообразуватели през 20 см.

Ако искаш да поливаш директно от чешмата, ето една опростена схема:
https://roto.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8 … 0%BA%D1%83%D1%87/

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 14:15 от sofyia

# 54
Да, Sofyia, така е, както си го начертала.  Мисля входната точка на системата да е от обикновен градински маркуч докато си взема и контейнер, за което ще трябва някакъв преходник от 1/2 маркуч към този ф32.

# 55
  • София
Ако ползваш контейнер, неговият отвор е много голям, не мога да кажа какъв цол, ще питам довечера ММ. Мисълта ми е, че няма смисъл да минаваш веднъж с преход към градински маркуч, а после да увеличаваш на 32 мм.
Забравих нещо важно- дупките се правят със свредло за дърво №14, с акумулаторен верт, на място. Става лесно и бързо, като се внимава да не се пробие главния маркуч и от другата страна Wink. Случвало се е при нас, после следва облепване с изолирбанд. Ето такова, 2-3-4 лв струва.
Скрит текст:
Ако догодина решиш, че не ти трябват тези отвори, или им слагаш гумена тапа (продават се там, от където ще вземеш и водовземките), или просто оставяш кранчетата. Но не е проблем дори да не съвпадат точно срещу редовете, които си направила следващият сезон, просто се пуска малко повече маркуч и го насочваш където желаеш.
Капковите маркучи не могат да се извиват вълнообразно, ще се прекъснат. Или правиш на всеки ред, или след кранчето ползваш разклонение и включваш два лентови маркуча.
Ако ползваш някакъв друг съд и изхода ти е 1/2, за градинските части, по-добре да изпълниш втората схема.

# 56
Sofyia, даваш много изчерпателна информация. Това за пробиването си го помислих. Наистина ли не може да се извива лентовия маркуч изобщо - той не е ли мек - или се изпъва от водата? Аз съм виждала по парковете всякакви извивки на поливните маркучи.

# 57
Два цола е отвора на контейнера за вода. Може да се купи капачка (преходник), която от едната страна е 2 цола, а от другата 1 цол и кран канелка 3/4, които да се завие на капачката. Не е лошо и филтър да има.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 15:17 от morskibriz

# 58
По парковете не са лентови маркучите. Лентовите са много тънки, той е толкова тънък, че в края на реда, за да го запушиш, просто го връзваш като въже.

# 59
  • София
Да, на цветни и овощни градини се слагат постоявви маркучи, твърди. Те могат да са с вградени капкообразуватели, или без, като се слагат допълнително, където има нужда (при овощни градини).

Общи условия

Активация на акаунт