(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

  • 12 092
  • 225
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 794
Много хубав пипер, София, браво, труда ти се е отплатил.
Аз не знам какво има на село.ММ ще се  прибере тази вечер и се надявам да разкаже. Аз няма да мога да отида и следващата седмица. Евентуално за няколко часа в понеделник...  За сега знам, че водата в бунара се е покачила малко и е поливал тревата и цветната градинка, но там всичко беше изгоряло

# 31
  • София
  • Мнения: 2 501
Благодаря, момичета!
Пиперът е около 1/3 мой разсад, Пловдивска капия, останалия е купен от съседка в пазарджишкото село, Ивайловска капия. Това са традиционни за онзи район сортове. Плодовете стават средно големи, пекат се лесно, с тънка ципа, и за мен с най- добри вкусови качества. Не харесвам онези огромните чушки, с дебела ципа, която и трудно се пече, и трудно се бели.
Показвала съм няколко пъти снимки, растенията много избуяха, защото след о яд пада сянка от две високи дървета. Това не е добре разбира се, пиперът обича слънце и топлина, ясно ви е. Simple Smile
Снимките с червените чушки са от корени от единият ред с мой разсад, с които правих експеримент - колтучене. Много съм доволна от резултата - плодовете стават сравнително еднакви по големина и зреят дружно. Нагоре също връзва, но по-слабо. Няма и какво да искам повече, след като съм откъснала 6-7-8 броя от корен.Това за нашият район е много добър резултат, защото в първата десетдневна на октомври винаги падат първите слани.
Иначе избуялите растения имат по-малко завръз.
laurentin, да отделяш на всичко семки и люспи не спада към графата "мързелива лютеница". Wink
Вече варя буркани. Две такива дози, 40 бурканчета различни големини.
Скрит текст:

# 32
  • Мнения: 5 025
Направо си е мързелива тази на фурна при мен. Там слагам около 4-4,5кг продукти. Сварявам домати и чушки заедно на индукционен котлон за кратко. После с голямо сито за нула време отделям семки и люспи. И след това в дълбок метален съд във фурната, сама се пече, накрая пасирам.
А при другата слагам от 20кг продукти нагоре. И това на открит огън с дърва, някой стои до огъня, следи го, бърка да не загори, поти се. Този процес ни е тежък. И става дълго, е, и бурканчетата са различен брой после. Та така ги аз разделям. При нас днес беше много топло времето, половинката мрънкаше до огъня, но изпълняваше нарежданията.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 00:30 от laurentin

# 33
  • Мнения: 20 054
Знаете ли какво е това паразитно увивно растение?

# 34
  • Мнения: 1 794
Дъждец, кукувича прежда е това. Паразитно растение е.

# 35
  • София
  • Мнения: 5 359
Дъждец, изкоренявай целите растения и хвърляй на огъня или в чували.
Аз се бях хванала да спасявам някакви мои безценни растения, въпреки че пишеше да не се опитваме да ги спасим, а да действаме радикално.  После ги спасявах още няколко пъти, това гадно нещо се размножава много лесно!
Който веднъж го е имал, очите му стават на 12, разпознава отдалече Simple Smile

# 36
  • Мнения: 183
Съседа на село гори с горелка едно бодливо ръстение, мисля го нарече бабини зъби, каза, че не е желателно да влезе в двора.

# 37
  • Мнения: 20 054
Благодаря ви! Може би е пренесено с разсад на пипера, защото е само върху половината пипер все още. Другата седмица ще го махна.
И друг въпрос имам. От години имам акари в оранжерията. Има ли смисъл да я разпокрием тази година зимата, за да ги уморим?

# 38
  • София
  • Мнения: 12 914
При мен много добре и се отрази на оранжерията да е отворена цяла зима, не знам дали ще ти реши проблема, но със сигурност няма да навреди.
Поздрави от Cagliari, Италия.

# 39
  • Мнения: 5 701
Дъждец, вероятно е вкарано с разсада, но трябва много добре да почистиш и наистина хвърляш всичко на далеко или гориш, но без да трупаш в градината и да чакаш да изсъхне. Това е един от най-опасните плевели, дори го водят с икономическо значение за земеделието. Хербецид поне до преди 2г за него нямаше

# 40
  • Мнения: 7 996
Махам покритието на оранжерията веднага, когато приключа с доматите и седи открита да я пече и вали до момента,  когато е готов новия разсад. Смятам това за добра обеззаразяваща превенция. Когато се сдобием с полипропиленов парник, ще мисля какво да правя, но взех да се колебая по въпроса дали изобщо.

# 41
  • София
  • Мнения: 2 501
Хубаво е да се открива оранжерията през няколко години, дори да й се сменя мястото. Но пък като не може да се използна за късни есенни и ранни пролетни зелении, доста й се губи приложението.

# 42
  • Мнения: 4 507
Кукувичета прежда няма да е донесена с разсада. За този период щеше да е завзела цялата градина. По скоро да е пренесена от птичка, вятър, котка или др.
Аз си играя и си чистя разстенията от нея. Слагам в чували, връзвам и хвърлям в казана.

И така до следващият път. Обикновено след месец и в другия край на градината🫣

# 43
  • Мнения: 447
Здравейте!
В момента обмислям моето капково за следващия сезон и искам да се консултирам с вас преди да се обърна към фирма за материалите и евентуалната направа.
В картинката по-долу е схемата, зелените квадратчета са растенията, сивите участъци са един ред. Ще се захранва от чешмата директно на първо време, като до входната точка възнамерявам да се стига от обикновен маркуч, ако е възможно. Няма да се полива автоматично на първо време, а само когато съм там. Всяко разклонение на редовете ще има отделно спирателно кранче. Питам се дали е възможно централната тръба (маркуч) да е една, вместо 2, т.е., ще може ли да се поливат едновременно напр. 15 реда по 3 метра директно от чешмата. Налягането във водопровода не е от най-силните, но не е и мн. слабо. Ако не става от чешмата може да минава първо през бидон и да сложа помпа, но засега не намирам място за кубитейнери. Ще слагам капковото, защото сега ми отива половината уикенд в поливане.
Скрит текст:

# 44
  • София
  • Мнения: 12 914
На капковото изобщо не му трябва силно налягане, даже може да е проблем. Аз поливам изцяло гравитачно от 2 куб контейнери вдигнати на метър и нещо на разстояние над 20 метра най-отделеченитв десетки редове по около 5 метра всеки.

Общи условия

Активация на акаунт