(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

  • 4 895
  • 103
  •   2
Отговори
# 15
  • Мнения: 429
Тревата, за да поникне добре и равномерно, иска вода. По-добре се получава като се сее наесен, защото така разполага с повече месеци до сухите летни. Но моята, насята миналата година, трябваше да я покривам това лято с агрил, за да не изгори в жегите. Поливах един път седмично в горещините и покривах. По-старата по-лесно се справя с това. Съседката ми, която ся трева късно напролет, трябваше да я полива в жегите почти всеки ден. Трудно се оцелява без вода, каквото и да насее/насади човек...

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 13:55 от Кити Кет

# 16
  • Мнения: 1 173
ninanb И от мен благодаря, че се погрижи за темата!

И ние сме на доматена диета вече месец и половина. Давах два пъти на съседката, която полива докато ни няма, също и на колежка на половинката (българка). При малкото място, което имам съм предоволна, щом и зимнина направих. Последно затворих и няколко бутилки със дом. сок и сос за спагети.
Пипер имам малко, затова купих и пекох за лютеница, както и няколко патладжана. Вчера вечерта направих 11 бурканчета лютеница, да подсигуря "храната" на малката дъщеря за известно време. Може да кара само на лютеница, както и паста + краставици в промишлено количество Joy

Оставила съм няколко корена по-късни домати, които са почти узрели и те, така че ще изкараме месеца със пресни.
Крокодилките са във вихъра си, нямат изгледи да преминат скоро и като гледам температурите могат да имат още живот.
Имам тепърва вързали пипер и парладжани, ще ги оставя по-дълго тях, а боба още малко и ще го скубя.
Тиквичките сега към края като реших да ги скубя почнаха да раждат, шантава работа.
Малини имам доста, както и замразих. Рапорт даден! Wink Heart

# 17
  • София
  • Мнения: 12 873
Ние утре летим и ни няма 10 дни. Днес бях до къщата да монтират мълниезащита на покрива. От уикенда имаме панели на гаража, но още не е вързан инвертора.
Набрах две кофички домати на майсторите. Докато се върнем ще има презрели и болни домати, но аз затворих вече повече от нужното и не ме притеснява това. Само ме е яд, че черитата нямах време да обера и да ги изсуша.
Обрах пак патладжана, огромна разлика в производството между сортовете. Голямата касетка със зелен патладжан е от 4 реда, а другата в която почти няма нищо е от другите 4 реда.
Зелен патладжан 10 кг, другите едва 1 кг дрвбосъци.



Подарих на приятелка 4 кг, ще сготвя сега за вечеря малко с кайма и доматен сос и останалият ще опека.

# 18
  • София, в момента в любимото ми село Железница
  • Мнения: 2 198
И ние сме на доматена диета повече от месец, а аз и на краставичена (нали само аз си хапвам). Хубавото е, че и свалих около 8 килограма. Bowtie
Краставиците боледуват - прилича ми на мана, но всеки ден си бера по 2-3. Доматите тук-таме гнили дупета, тук-таме изсмукани от миризливки. уморих се и съм ги оставила на произвола. Колкото толкова. Изрязвам и хвърлям каквото не ми харесва.Само лютите чушлета и черитата са полудели и нямат проблеми.
Правих още песто, а от към домати всичко от което имам нужда за зимата съм консервирала.

Aila, приятна почивка.

# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Aila, може ли малко инфо за цялата система? Напълно независими ли ще сте от ЕВН? Колко панела са и каква е конфигурацията като цяло? Че ни предстои тепърва и искам да се ориентирам малко...Благодаря.

# 20
  • Мнения: 4 896
Ще взема догодина, живи и здрави да посадя и аз зелен патладжан. Тази година с капковото водата ни стигна и остана дори.

# 21
  • Мнения: 7 845
След цял месец отсъствие намерих градината си безобразно обрасла - бил е влажен август. Постепенно  плевя и разчиствам, но работата е много. Домати имам все още доволно, тиквички много, чушките доста навързали, лютите и те. От 15 корена патладжан имам 3 вързали, така че приключвам със сеенето на патладжани тук, не стават. Тиквите са станали огромни и продължават да зреят. Гроздето изгнило от влагата, тотал щета е там. Ягодите пуснали ужасно много нови коренчета и доста раздавам. Краставиците изсъхнали. Другата година ще сложа и крокодилки заедно с японските сортове, харесаха ни на вкус това лято в БГ. Смилянския фасул е много зелен още, дано узрее.

# 22
  • In transit
  • Мнения: 14 184
Днес минах през градината. Домати набрах една касетка и няколко краставици. Моите също имат някаква мана, долните листа съхнат, но отгоре изглеждат добре и са отрупани с цвят.
Доматите също не са перфектни, но приключих с обрижването. Все още има домати, като спрат да дават, ще ги изтъргам и толкова. Само поливам. Босилекът ми най-сетне тръгна. Магданозът и той върви чудесно, но манголдът хич го няма, а са един до друг. Досега винаги е бил, като троскот. Отказах се да търся логика.
Набрах малко смокини, много са дребни, но ще направя няколко бурканчета сладко.

# 23
  • София
  • Мнения: 12 873
Aila, може ли малко инфо за цялата система? Напълно независими ли ще сте от ЕВН? Колко панела са и каква е конфигурацията като цяло? Че ни предстои тепърва и искам да се ориентирам малко...Благодаря.
Пиши ми на вайбър. 0897446226 Мария

# 24
  • София
  • Мнения: 5 347
Бриз, тук съм, варя кетчуп Simple Smile
Ядем от прекрасните чушки от разсадите от Айла!
Такава радост от различни сортове, станаха чудесни растения, всичките!
И ще имам камби, какъв разкош!
Благодаря за изобилието, Айла!

# 25
  • In transit
  • Мнения: 14 184
Вчера свеки донесе 4 касетки с домати от неговата градина. Heart Eyes Тази година по-късно сложи доматите от нас и сега са в разгара си на плододаване.
Раздадох малко, ама децата ги няма в момента, а те ядат най-много и трябваше да оползотворя тези, които бяха за бърза консумация.
Така открих нов начин за бързо приготвяне на домати за сос или лютеница.
Слагам доматите в тава, постлана с фолио или хартия за печене, да не залепват. Добавям няколко цели глави лук, някой морков, 2-3 глави чесън, чушки (всичко освен доматите е по избор и желание), отгоре мятам малко клончета с пресни подправки - риган, магданоз, мащерка, розмарин, салвия. Поливам леко със зехтин, сол, черен пипер и мятам във фурната за час на 200С. После само събличам люспите на доматите, лука и чесъна, и клончетата от подправките. Прехвърлям в тенджера и пасирам. Става хубав и много ароматен гъст концентриран доматен сос.
Това ми е основата за доматена крем супа, но е идеално, като гъстота, защото водата от доматите се изпарява, а от печенето става чудно вкусен сос. Така с един път може да се отметнат няколко килограма домати.
Хрумна ми, че към тази основа мога да добавя печен пипер и патладжан и да направя лютеница. Някой пробвал ли е?

# 26
  • София
  • Мнения: 2 369
Мики, по тази технология много се прави т.нар. Мързелива лютеница. Ние не я харесваме, защото на вкус ми е като манджа, пък и всички обелки вътре дразнят стомаха.
 Аз я правя лютеницата с печени чушки , моркови и доматено пюре(сега сложих и 4-5 неголеми патладжана), като използвам технологията на печенето във фурна, в една много голяма тава. В момента правя, но понеже дозата е по-голяма, половината се пече, останалото бъркам на газовия котлон. Накрая ще съединя, ще сложа подправките и препържено олио и в бурканите.
Снощи обрах всички червени чушки, мисля, че ще са най-много като количество - около 30 кг излязоха.
Скрит текст:






Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 18:27 от sofyia

# 27
  • In transit
  • Мнения: 14 184
София, чуден пипер! Благородно завиждам. Heart Eyes Свекърите никога не изчакват техния да узрее, все бързат да го берат дребен и зелен, така, че наскоро купих 10-тина килограма червен пипер от Каварна, за да изпека за зимата.
Доматите ги обелих, не ги оставих с люспите.

# 28
  • Мнения: 1 104
Sofiya, какъв сорт е пипера ти? Искам и аз такъв!

# 29
  • Мнения: 4 896
Много хубав пипер, София!
И аз в момента правя лютеница. Домати имам в огромни количества. Чушки купих. Аз махам люспи и семки на домати и пипер. Правя и от мързеливата лютеница на фурна, и там махам люспи и семки на домати и пипер. Сега съм на двора на къщата на село и се разполагам нашироко.
Ще затворя и някой буркан цели белени домати. За другата седмица пак ще имам домати и вероятно и червени чушки, но вече няма да правя лютеница, нещо друго. Смокините ги изядохме, но и сега има една кофа, от тях ще суша.

Общи условия

Активация на акаунт