(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 17 937
  • 401
  •   1
Отговори
# 390
Освен че е пухкав, има страхотна муцунка този Смоуки. 😻

# 391
Зачетох се в една група за отглеждане на роза и установих, че сортови семена не са ми пратили един препарат🤦🤦🤦.  Много съм разсеяна, изобщо не се сетих онзи ден, че го няма, ако не бях прочела сега за пробивач изобщо даже нямаше и да разбера какво е станало. Ох, много ме е яд, значи!

# 392
Какъв е препарата за пробивача?

# 393
Кораген 20 СК, с него пръскат розите и го препоръчват в розарските групи. Аз не съм го ползвала до сега, но миналата година за мой късмет това нещо ми съсипа една нова роза от резник. Докато видя и разбера какво и има, червеят беше стигнал почти до почвата, съответно и загина по-голямата част от нея. Остана една пръчка да видим тази година ще направи ли храстче. Доста резници съм сложила, дали ще се хванат все още не мога да кажа и реших да се застраховам и да имам препарат под ръка, но оказа се, че съм се набутала.

# 394
Благодаря 🤗

# 395
Морковелка, относно Триходермата в Био Хийл, възможно е все още да е жизнена - можеш да направиш експеримент дали ще се развие върху жито или ориз (ако ти се занимава) и ако ти се получи, можеш да си я развъждаш и да не разчиташ на магазините. Експериментът - разтваряш около 1 гр. в 200 мл. нехлорирана вода (престояла, ако е от чешма, или дъждовна) и оставяш настрани. Кипваш също в нехлорирана вода шепа ориз за 3-4 макс минути, изцеждаш, водата след като изстине, сипваш лъжица захар и 2-3 капки течен тор и размесваш. Заливаш с част от разтворената триходерма и оставяш да стои половин ден, след което, ако има още непопила течност, я изливаш. Оризът, вече "заразен" с гъбата, покриваш с найлон с дупки и оставяш на затъмнено топло място.  Аз съм използвала разпределителната кутия на парното, идеална е за целта, но каквото и да е място с температура 20-25 е идеално. Ако е жизнена триходермата, при тези условия ще поникне за няколко дни - повърхността ще започне да позеленява и да мирише на гъба. Ако е по-ниска температурата, ще му трябват повече дни. Съдовете, които се използват, трябва да са стерилни, за да се избегне развитие на други микроорганизми. Понеже прахът от БиоХийл е кафяв, оризът също ще се оцвети, но това не му пречи. Ако се получи и тръгне - след това част от зелената съживена триходерма може да се залага отново, като се смесва с ориза и захарта, а останалата - да се съхранява в хладилник за кратко или във фризер за по-дълго време (няколко месеца). Ако не тръгне триходермата, след няколко дни оризът ще започне да се разваля и да мирише на кисело, тогава всичко се изхвърля.
Аз съм правила тази рецепта многократно, точно от Биохийл и то поне 2 години след като беше изтекъл срокът на пакетчето. Дори имам още от същия прах, ще взема да го изпробвам следващата седмица, за да видя "вечен" ли е наистина.
Помествам 2 снимки от моите, на първата се вижда как започва да се оформя. Успех, ако решиш да се занимаваш!
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 11:52 от Кити Кет

# 396
  • София
Май всички ги засърбяха ръцете вече за новия градинсти сезон! Green Heart
Аз си прегледах семената - една много голяма кутия с какво ли не. Единствено искам да поръчам от зеления патладжан, който май основно Aila отглежда. Някой друг дали му е почитателтук?  Понеже го дават като много едър сорт с плодове 400-500 г, подходящ ли е за печене? Дали с тази тумбеста форма няма да остава суров във вътрешността? Освен за готвене през сезона, патладжаните основно на кьопоолу ги хапваме.
https://shop.agrodrip-zahara.com/gradina/gradina-semena/pipier-i … a-patladjan-zelen
Аз продължавам да не правя нищо по градината. Кал и вода в изобилие при нас, и продължава да вали. Всяка седмица пускаме помпата на дренажния кладенец, но това е безмислено упражнение, след като продължава да вали. Оранжерийката е сглобена наполовина. Изпуснах ранна продукция. Трябва да обуем по едни гумени ботуши и да я довършим, за да може вътре да изсъхне малко и да се обрароти, няма друг начин.

# 397
И аз изоставам с градината - дори имам неща от есенните планове, които не успях да свърша. Организирах си и едни други задачки, за които през лятото не бих могла да отделя време, така че имам да наваксвам много... е, позволи ли времето, ще действам Simple Smile

# 398
Ще взема да го пробвам и аз това с ориза. А, ако ми се развие нещо после как се използва и прилага в почвата?
Триходермата локално ли работи само върху корена или прави колония в цялата почва?
А как се прилага този прах Био Хийл, тези от сортови са ми написали само 2 супени лъжици в 5 литра вода. И на пакета няма никаква информация, а снощи се зачудих дали трябва да стои известно време разтвора,  колко се сипва на корен, саксия от тази течност. Ето, сега ти пишеш, че не трябва да е хлорирана водата. Няма никакви обяснения. Пак ли да им се обаждам?
Снощи напълних 5 литра вода от чешмата, обаче не ми се занимаваше да поливам цветята и реших да е днес. Та днес сложих двете лъжици прах, раздрусках малко шишето и почнах да поливам веднага. Сипвах по малко върху коренчета теменужки
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 21:00 от Morkovelka99

# 399
Морковелка, аз съм я използвала основно за пръскане на растенията срещу гъбните болести, при мен заради алтернария, но действа и срещу други. За нематода не зная как точно работи. При пръскане си правя разтвор, като размивам добре част от готовата ТХ, прецеждам и пръскам, количеството на око. Правила съм и много тъмнозелен разтвор, и по-светъл. Приблизително 1/4 от кутийката на снимката разтварям в 4-5 литра престояла вода. Заради всичките си препарати, които са с микроорганизми, винаги си зареждам бутилки с вода от предишната седмица. Когато триходермата ми добие онзи вид от втората снимка, обирам горния слой, прибирам го във фризера и ако слоят ориз е бил по-дебел, оставям за още седмица до 10 дни да порасне втори път или пък долния слой с ориза сипвам на компоста или около корените. Има едни тънкости при прецеждането - цедката се запушва, може да се изстисква през марля. За поливане не ти трябва фино прецеждане, просто трябва да си сигурна че ТХ се е разтворила добре във водата, а не си седи върху бучките.
През лятото ми се получаваше за 1 седмица и тогава правех доста наситени разтвори, като всяка седмица си правех нова и я използвах изцяло, отделях само лъжичка, за да започна следващата. Във фризера си държах за резерва такава, правена през зимата. Миналата година не съм правила, защото насочих всичко към борбата с вирусите и не оставаше време, ползвах други готови продукти, които твърдят, че съдържат и триходерма.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 11:57 от Кити Кет

# 400
Кити, колко често пръскаш с разтвора на триходермата? Само растението ли пръскаш или обливаш добре и в почвата? И не е ли по-добре да се обработи почвата преди разсаждане.?
[ /spoiler]Малините са се прехванали. Къпината нз. Още не и личи. Благодаря!
Скрит текст:

# 401
Бризче, радвам се за малините. Дано и къпината да тръгне, ако не тръгне, ще ти изпратя напролет пак. Simple Smile
Сигурно е добре да се обработи почвата преди разсаждане с триходерма, но и от пръскането определено има ефект. Пръскам цялото растение, една част попива по естествен начин в почвата. 2024 пръсках почти всяка седмица през лятото, както и предишни години. За алтернарията  ТХ определено има ефект. Толкова много съм я ползвала, че допускам, че се е захванала трайно в околната среда.
Миналата година не използвах триходерма, защото наблегнах на маслото Нийм (т.е. НимАзал) , а то освен инсектицид е и фунгицид - т.е. от една страна изпълнява същата роля, от друга страна ако ги комбинирам, НА като фунгицид вероятно ще потиска развитието на ТХ, която все пак си е гъба. За тази година още не съм решила какво ще прилагам и кога. Имам два вида микробиални продукти, които са за предварителна обработка, седят ми от 2 години, ще взема да ги употребя.

Общи условия

Активация на акаунт