НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 880
  • 780
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Jasmin, няма да кажа, нито цена, нито локация, това няма никакво значение. Ако те интересуват детайли, можеш да си ги видиш на който си избереш сайт на университет. Нищо не сравнявам, просто защото не може да се сравни. Как ще сравняваш хотел за 300 лв и за 3000 лв на вечер?! Еми никак.
Аз цените съм ги намерила. И не съм учудена, че не ги казваш.
На скъпото всеки може да предложи красота, чистота, лукс, даже е задължително. Въпросът е как за студентите да е евтино, хубаво и достъпно за всички, а не в огромен дефицит. Това, смятам, никоя държава още не го е постигнала, дори и САЩ.
В България поне е достъпно, което не е малко. Друг свят сме тук, слава богу.
По мое време почти всеки се класираше на общежитие и студентите на квартира бяха малцинство. Което е и целта, а не да има стаи лукс за 5 човека само.
Сега не знам как е, да кажат майките с опит какъв % деца се класират.
Цитат на:  link=topic=1811907.msg50204093#msg50204093 date=1757838199
Живяла съм на 18 кв метра в Студентски град 1997-2002 с още две момичета и десетки хлебарки. Всяка вечер имаше поне един купон в нашия блок или в съседния. Спях при всякакви условия.
Сега не бих могла, разбира се.
Но в крайна сметка студентството е времето, в което децата трябва да се научат да са адаптивни и да се съобразяват един с друг, особено ако до този момент са имали самостоятелна стая в къщи, били са обгрижвани от-до, включително като им се пази тишина.
Подкрепям Amanda, че гледната ни точка като майки 45+ доста се различава от тяхната на 19.
Много точно. Това и аз писах по-горе.
Децата ми знаят 2 и 200. Могат и на по-скромно да живеят, да делят, да се съобразяват. Това са безценни умения, животът е непредвидим.

Цитат
Аз съм против общежитието да става 500 лева и да е супер лукс. Нека запази социалната си функция и да е с нормални условия.
И аз. То какво общежитие ще е тогава, хотели и сега си има, хем и чаршафи сменят, чистят и дават закуска 😂
Затова и казах, че за много пари не считам предлаганото за общежитие, не и в нашите представи и измерения.
Знам, че много хора усещат скъпото като престиж, но… не е точно така винаги. В образованието пък - съвсем.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 17:02 от jasmin tisane

# 166
Аз, както многократно съм писала, се водя от една мъдра китайска поговорка -  "Камъните, които вдигаме от пътя на децата си днес, за да не се спъват, са скалите, които ще ни затрупат след време."

Старая се да не спестявам трудностите на децата, особено на сина ми. При девойката са малко по-деликатни нещата, ама и там не галя с перце. Аз съм възпитавана да се справям с трудности, оценила съм този тип възпитание, че работи добре за мен и съответно съм подходила така и към децата си. Неведнъж децата чистосърдечно са ми благодарили, че ги възпитавам по този начин, защото виждат огромната разлика сред връстниците си.

Да, предпочитам да не се сблъскват с трудности в живота си, но това не е концерт по желание. За това мой основен приоритет като родител е да ги науча как да се справят с трудностите, а не да "увисят циФка" и да се чудят какво да правят. И колкото и да не ни се иска, истината е, че човек израства чрез болката и неудобството. Факт.

Неприятно е, че се налага да се преодоляват какви ли не трудности, но както започва една известна книга - Life is difficult.

# 167
  • София
Въпросът не е да е 500лв и супер лукс, а да не е счупена тоалетна чиния, мухъл и хлебарки за 30лв.

# 168
Какво обгрижване е един въпросник? Та чак и казармата намесихте 😀
Това е начин да се избегнат излишни битовизми и конфликти, които нямат особена стойност като житейски уроци. Ако единият учи до 3 през нощта, а другият трябва да става в 6 за лекции – това не е урок по живот, а рецепта за постоянен стрес и недоспиване.
Конфликти и предизвикателства така или иначе няма как да се избегнат,  общежитието само по себе е "школа по живот", но няма нужда излишно да се търсят там, където могат лесно да се предотвратят.

Иначе съм категорично за да се вдигнат таксите за общежитие, за да има нормални условия в тези стаи.

# 169
  • у дома
Около мен няма дете,което да е първи курс и да не е прието на общежитие,както и няма нито едно с наем от порядъка на спряганите  тук 40 лв.-всички са  около 100 лв.
300-400лева е непосилно за повечето хора в провинцията-заплатите в града ни рядко са на 1500лв и и ако имаш две деца едновременно студенти е много трудно-но да,нито е задължително да се учи,нито пък да се учи редовно.Аз съм учила и редовно и задочно-просто няма сравнение за двете неща. Аз съм била на квартира,не на общежитие и то сама в стая,но на децата ми не мога да го осигуря и ако го искат ще им се наложи да работят,което пък на мен не ми се иска,освен ако не е крайно наложително-предпочитам да си гледат ученето на макс.

# 170
Момичета, успокойте се! Всичко е до човека. Ето, моето дете не избра София. Но в курса му имаше две момчета - едно от София, едно от Благоевград. Бяха 5 г. по-големи. Ами.... големи подигравки бяха и за това, че работи и затова, че колата му не е Ауди или Мерцедес. А той се чудеше как 25 го мъже чакат пари от родителите си. След първия семестър ги няма в курса.
Още с приема му, си намери квартира и работа в града в който ще учи. Успяваше да съчетае нещата първия семестър, за втория нямаше как и напусна. Така или иначе на общежитие нямаше да го приемат. Сега пак работи. Криво ми е, че другите студенти са тук, но ако не учеше пак щеше да работи. А и няма да е все до полата ми. Няма да е първият,нито последен работещ студент. Още от моето време ги имаше.
Студент с кола е, защото няма удобен транспорт. Никога не пътува сам, винаги има деца от града ни . Ето, сега ще вземе сакове на момиче, за да помогне да се настани в общежитие. Детето е отгледано от бабата и дядото. Дядото вече не се наема да шофира.

# 171
На НСА общежитията са си супер и са на съвсем прилични цени. Няма нужда от кавги.
С Антиснежи, днес навързах, се познаваме от друга тема. Мога да ви гарантирам, че никак не живее зле. Планинар човек, катери много, пътува много и в страната, и извън нея. Ама пали бързо Stuck Out Tongue
Никой не говори за наем 400-500 лева - сестра ми дават за толкова малък апартамент.
НСА са си за пример.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 16:55 от Аmanda

# 172
  • София
Ох, ще рече човек, че в София всички сме с по 5000 и нагоре заплати и купуваме на децата си Аудита и Мерцедес. Вярно, че по "телевизора" това се опитват да вменяват, ама реалността е друга. Но цените за общежития са ниски и са удобно средство за оправдаване на мизерията в тях.

# 173
Пак ти аз не съм казала, че в София сте с 5000 лв заплати и колите са Ауди и Мерцедес, някои студенти така се държат. Далеч съм от мисълта, че всички са с такова държане.
Факт е обаче, че не всеки се стреми да е студент в София. Това не гарантира, че ще е приет на обжещитие, ако избере студентство в друг град.. Между другото точно моят син си прави сметката кой университет да избере и от икономическа и битова гледни точки. Накрая избра този към който се стремеше от девети клас.

# 174
  • Варна
Може и да има наистина семейства с ниски доходи, но пък сега има много възможности за работа от младите хора, дори и почасово . Да не говорим , че образованието няма нищо общо , с това което беше преди . В момента, в който завърших гимназия , започнах работа и така вече повече от 30 год почти без прекъсване . От Варна съм и съвсем съзнателно кандидатствах само в моя град , защото знаех, че на родителите ми ще им бъде трудно да ме издържат в друго населено място . Така, че който иска да учи намира начин.

# 175
Ех, мечтая си аз за една уредена административно държава, добър стопанин на собствеността си, мечтая си за граждани, които да не укриват доходите си, за да не плащат дължимите данъци, с които иначе повишават стандарта си на живот, пък недоволстват за неуредиците в управлението на държавата. Мечтая си за некорумпирани органи, които да прилагат контрол по проследяване на данъцната дисциплина.... Тогава въпросът с общежитията можеше и да стои като в нормално уредените държави. Но мечтите ми никога няма да се осъществят, ако не се променим като общество. А това ми се струва непосилно, виждайки тежкото лицемерие, което се демонстрира ежедневно.

Е, живи и здрави да сме, пък дано някога направим крачка напред, ще е в полза на децата ни, за нас вече няма за кога.

# 176
Успех на всички деца! Да са щастливи и удоволетворени от избора си!🍀🧙‍♂️

# 177
Детето преди малко ми разказваше за Лион. Освен наблюденията, че това не е град, в който да изглеждаш добре и да се грижиш за здравето си Laughing - по неговите фитнес критерии, защото видял само два прилични фитнеса и един мускулест човек, каза, че са много по-отворени -виждат туристи и казват - " много сте готини, елате ни на гости". Според него ние сме дръпнати, винаги подозираме нещо лошо у другия. Че може да ни навреди. И то в страна на националисти... хората са по-отворени от нас.
Има нещо в нашата народопсихология, винаги мнителност, че другият не е честен, че нещо крие, нещо лошо мисли - казва едно, пък всъщност има друго предвид.
Аз май разбирам всички тук и реакциите им. Първо, защото живея във формат много хора, различни поколения, различни политически и социални възгледи. Второ, защото и приятелите ми са много различни. Не знам как бих отговорила на въпросника. Само за режима на спане съм сигурна:smiles: Иначе с всички бих се разбирала сигурно.. Ама на живо, не във форуми...

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 20:07 от Аmanda

# 178
  • Стара Загора
Момичета, не мога да позная темата.
УТре съм майка на студент и на осмокласник!
Да пожелаем попътен вятър и много успехи на всеки фронт.
Спокойна нощ

# 179
.  Понеже не ми вярвахте за сумата, ето отговорът на комисията по настаняване към СУ, 1-2 лв са допълнителните

Общи условия

Активация на акаунт