НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 790
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
Днес първи учебен ден и в ЮИЮА с микро и макро икономика, след първия час писа, че щяло да има формули, но нямало да е трудно, а дано, че за нея само думата формули е стресираща. Цели три часа ще е това чудо икономика и после социология, та да видим и това какво ще е и има ли почва у нас.
Добре дошла на Доня и аз се бях сетила за нейния младеж, нали работя в авиацията и аз чаках един пилот да си имаме от темата, ама...успех на младежа във финансите.
Напомням отново за списъка, който иска да се включи да ми пише.

# 511
  • Бургас
До коя дата може да се настаняват студентите в Софийския университет. При моя син все още няма никой настанен и се чудя докога да е в очакване.

До 7-ми октомври:
https://students.uni-sofia.bg/kn/wp-content/uploads/2024/07/%D0% … .docx_removed.pdf

на осма старница.

# 512
Заповедта я видях, но сайта на псбо има второ класиране което е до 14.10, затова се и чудех.

# 513
  • Бургас
Ау, това съм го пропуснала! Извинявам се за спама, в такъв случай.

# 514
  • София
Моята няма задължително физическо и няма да записва. То няма и време при тяхната програма. Тя си има мултиспорт карта и си ходи да спортува. Иначе хич не обича математиката, но сега има 3 вида такава. Ще видим как ще е в края на семестъра.

# 515
  • у дома...
Днес първи учебен ден и в ЮИЮА с микро и макро икономика, след първия час писа, че щяло да има формули, но нямало да е трудно, а дано, че за нея само думата формули е стресираща. Цели три часа ще е това чудо икономика и после социология, та да видим и това какво ще е и има ли почва у нас.

И моето беше стресирано от първите няколко лекции по икономика, но след като седна да учи и заяви, че това го знае, но не с тези термини. Вече е спокойна. Първи междинен тест на 7 ноември.

И социологията страшно много ѝ харесва. И политологията. От сега обмисля  магистратура по една от двете специалности и ми зададе въпроса "колко магистратури мога за изкарам?". Ще си имам вечната студентка Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 516
  • София
Ох, и аз много харесвам политологията и исках да правя такава магистратура преди време. Животът ме запрати на другаде, но интересът към тази наука си остана. Успех на девойката ти, Просто майка, тя може и с повече дини под една мишница да се справи! Heart

Някой подаде ли вече заявление за помощта за редовни студенти в АСП?
Интересува ме декларираните доходи и жилище лично на студента ли трябва да са или и тези на семейството е нужно да пишем? Нали като са пълнолетни не са вече част от семейството формално, а се водят съжителстващи лица?
Не става ясно от документа, а от АСП явно са натоварени и не вдигат телефона.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 11:59 от jasmin tisane

# 517
Каква е тази помощ? На кого се полага и колко лв е?

# 518
jasmin, eдно от изискванията е  3м регистрация в БТ.  Другото е да не живее при родителите. Знам от приятелка, която е самотен родител и детето учи във Варна и живее при нея. Това са и казали в АСП

# 519
  • София
За помощта за студенти в редовна форма не се изисква регистрация в БТ, изрично е написано в Правилника. Ако студентът живее при родителите  - помощта е по-ниска, но пак имат право.
И аз говорих с АСП вчера.

Става дума за помощ за студенти, които учат в редовна форма на обучение и специалността няма задочна форма (това е задължително условие).
Около 200 лв. е, а ако студентът е на общежитие отпускат и повече. Трябва да не вземат стипендия и да не работят, т.е. да нямат никакви доходи.
Ето тук има информация: https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provis … /40162#tab_sample
Основанието е чл. 9 и 10 от ППЗСП, като има изрична разпоредба на чл. 10, ал. 3, т. 8
В АСП дават разяснения по телефона подробно.

Социалната стипендия е нещо различно.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 11:55 от jasmin tisane

# 520
  • София
Аз в сайта на АСП не намерих инфо за такава помощ. Намерих в сайта на НАП за социална стипендия. Ако някой има достоверен линк с информация, моля да сподели.

# 521
  • Пловдив
За помощта за студенти в редовна форма не се изисква регистрация в БТ, изрично е написано в Правилника. Ако живее при родителите студента - помощта е по-ниска, но пак имат право.
И аз говорих с АСП вчера.

Помощ за студенти, които учат в редовна форма на обучение и специалността няма задочна форма.
Около 200 лв. е, а ако студентът е на общежитие отпускат и повече. Трябва да не вземат стипендия и да не работят, т.е. да нямат никакви доходи.
Ето тук има информация: https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provis … /40162#tab_sample
jasmin tisane доходите са на студента, стипендия, заплата, издръжка,  а жилището е това в което живее в момента , ако е на общежитие или квартира трябва договор и адресна регистрация, иначе искат нотариален акт за собственост. Трябва и бележка от университета, че тази специалност е само редовна форма на обучение в БГ и бележка, че не е вземал стипендия предния месец.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 12:28 от mrancho

# 522
  • София
Мерси Мрънчо.Heart
Одобриха ли ви вас, доколкото знам медици и фармацевти отговарят на условията.

Бележка, че не е вземана стипендия не е необходима за първи курс, според АСП.
Уверение от МУ имаме. Само заявлението и уверение ми казаха, че е нужно.
Ще я пратя сама да се бори, но поне да е подготвена. Joy

# 523
Този линк препраща към клоновете на АСП в България.
Линк към информацията в АСП, ако може да дадете.

# 524
A когато живеят с родителите си в едно домакинство, не се ли взимат и доходите на родителите?

Общи условия

Активация на акаунт