НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 784
  • 780
  •   1
Отговори
# 525
  • Пловдив
A когато живеят с родителите си в едно домакинство, не се ли взимат и доходите на родителите?
скаридка, водят се пълнолетни и не вземат доход на родители.

jasmin tisane, подадохме, но му казаха ,че всеки месец трябва да им се изпраща  бележка, че не взема стипендия.
За Медицина, Фармация и Дентална медицина съм сигурна, че може да се подава. На месец изплащат 191 лв, когато живееш в семейно жилище, за общежитие нямам информация. 
Да си проверят предварително дали специалността е само редовна форма в БГ и може да подават в  АСП по местоживеене. Blush

# 526
  • София
Благодаря за информацията!
Не ми стана ясно важи ли при обучение извън България, но писах на АСП по район с молба за повече информация.
А и той получава наследствена пенсия и не знам и по тази причина дали би получил тази. Но не пречи да потърсим поне информация.
Разходите не са хич малки.

# 527
  • софия
Този линк препраща към клоновете на АСП в България.
Линк към информацията в АСП, ако може да дадете.
В линка има цялата информация.

https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1171

# 528
  • у дома
Благодаря за информацията!
Не ми стана ясно важи ли при обучение извън България, но писах на АСП по район с молба за повече информация.
А и той получава наследствена пенсия и не знам и по тази причина дали би получил тази. Но не пречи да потърсим поне информация.
Разходите не са хич малки.
Наследствената пенсия я водят за доход
Сподели все пак какво са ти отговорили.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 12:52 от svetlaem

# 529
  • у дома...
Специалността, която учат, съответния университет ли не трябва да я предлага задочно или изобщо в България не трябва да се изучава задочно?

# 530
Студента ходи в понеделник в книжарницата на СУ от там е закупил бланка уверение, която е попълнил собственоръчно и само са му я заверили. Писал е, че специалността която изучава е само и единствено Редовно и са му я заверили със срок до декември. Така щяло да бъде и занапред, заверка с определен срок.
Банкова сметка, Заявление- Декларация по образец и в АСП по настоящ адрес. Доколкото разбрах аз и в АСП ще се подава периодично.

# 531
  • София
Трябва да не е предвидена задочна форма за тази специалност по принцип, а не само за конкретния университет.

# 532
Трябва да не е предвидена задочна форма за тази специалност по принцип, а не само за конкретния университет.
В такъв случай уверението не трябва ли да е от мон, всяко уни ли трябва да знае дали дадена специалност я няма задочно?

# 533
A когато живеят с родителите си в едно домакинство, не се ли взимат и доходите на родителите?
скаридка, водят се пълнолетни и не вземат доход на родители.

jasmin tisane, подадохме, но му казаха ,че всеки месец трябва да им се изпраща  бележка, че не взема стипендия.
За Медицина, Фармация и Дентална медицина съм сигурна, че може да се подава. На месец изплащат 191 лв, когато живееш в семейно жилище, за общежитие нямам информация.  
Да си проверят предварително дали специалността е само редовна форма в БГ и може да подават в  АСП по местоживеене. Blush
Аз разбрах, че 191,40 лв когато живее в семейно жилище и 315,81 когато е на общежитие.
Но госпожата с която говорих може би беше отегчена и не искаше да продължим разговора.
Да допълня, носи се и заповедта за настаняване в общежитието.

# 534
  • София
В такъв случай уверението не трябва ли да е от мон, всяко уни ли трябва да знае дали дадена специалност я няма задочно?
Не, защо пък МОН?
И студенти в чуждестранни университети могат да кандидатстват, доколкото разбрах. Там МОН няма общо.

# 535
И как университет в чужбина удостоверява, че няма никъде Архитектура (примерно) задочно? То и в бг не зная дали са длъжни да проверяват всяко уни какви специалности е заявило на мон. Та затова логиката ми беше мон, защото те имат цялата база данни с формите на обучение на всички специалности. Нямам идея дали унитата имат достъп до тях. Чуждестранните със сигурност нямат.

# 536
Не разбирам логиката в това една специалност дали има или няма задочна форма. Според мен е редно да се приеме, че студента учи в редовна форма, а не в задочна и толкова. Или пак е измислено, за да може възможно най-малко студенти да се възползват от тези пари.

п.п. Успех на всички студенти, които започнаха своето обучение от началото на октомври Simple Smile

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 13:19 от Lady Cassiopeia Duval

# 537
  • София
Оплакванията и въпросите - към АСП. Аз само коментирам какво знам и какво съм разбрала.

# 538
Не съм знаела преди за тази помощ, дъщеря ми е можело да се възползва
Специалността на набора я има задочно, доколкото може да се учи задочно за инженер, та няма да се възползва

# 539
Моята логика на въпроса ми беше, че щом искат удостоверение от университета, то тогава логичният отговор на въпроса на Просто майка е "за съответния университет". Но нямам никаква представа дали съм права.

Общи условия

Активация на акаунт