НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 878
  • 780
  •   1
Отговори
# 570
Според мен бланката е стандартна за няколко вида помощи и повечето полета ще останат празни

# 571
Извинявам се за лаишкия въпрос, но за тази социална помощ няма ли значение това, че ги издържаме. Не ми звучи логично деца на хора с доходи от по 100хил. лв. да са социално слаби само защото са в специалност, която няма задочна форма. Или има нещо сбъркано в правилата на АСП както и при много други неща.

# 572
  • у дома...
Съвсем си е възможно дете/студент да има движима и недвижима собственост. По наследство, дарение или закупена на негово име.

# 573
  • у дома
Съвсем си е възможно дете/студент да има движима и недвижима собственост. По наследство, дарение или закупена на негово име.
Да,моето след смъртта на баща му притежава една трета от колата и част от наследствена къща.

# 574
За мен и помощта за редовното, и помощта за отопление са тотално сбъркани. И не е проблемът в студентите, които се възползват, а в тези, които са ги решили по този начин.
Значи може да си син на баща, който взима по 10к на месец, да учиш медицина (или друго без задочно, просто пример е това), да нямаш собственост, живеейки с родителите си (и не плащаш парно) и взимаш 191+121 лв на месец от помощи. Но ако баща ти е починал и взимаш 500лв пенсия си аут.
Нито разбирам защо като живееш на общежитие, за което не плащаш парно отделно, камо ли над 121 лв, пак взимаш помощ от 121 за да си плащаш отоплението.
Поредната недомисленост на законотворците ни. Като пак да напиша, че няма лошо децата да се възползват, така са гласували "умните глави", възползват си се без да вършат нарушения и шмекерлъци.

# 575
А тия 121 лв за какво са? Съвсем се обърках.😫

# 576
Те са за отопление. Онези 606 туптан са сметнати по 121 на месец в отоплителния сезон.

# 577
  • у дома...
Ами да, децата, получаващи наследствени пенсии нямат право на тази помощ. И за отопление май не могат да получават. И работещите легално деца, а не в сивата икономика, нямат право. Ако са собственици на земеделски имоти пак не могат, защото се предполага, че получават рента. Това е положението.
Живи и здрави да са ни!

По принцип АСП правят проверки относно имотното състояние и доходите. Стига да не си в сивата част на икономиката.

# 578
  • Някъде в Европа...
Абсолютно, още повече, че голяма част са шофьори вече повече от година и си е съвсем нормално да са си купили и коли....

Доня, добре дошла отново! На синковеца специалността не учат толкова много математика..само първата година...Бяхме се запознали с учебните планове....Лингвистиката си е абсолютна класика за ВТУ, с традиции е тази специалност, независимо кой от езиците е водещия. Един от първите университети, който я предлага с разнообразие от езици, а в последните години е и с интересни профилирания......Важното е, че студентът си е харесал точно какво му се учи и това е записал...

Моето регистрира първо прибиране 😀, 4 дни след началото на уч. година 😀, естествено шофиране по нощите - по магистралата нямало движение, но на Белия кон около Търговище - колона от много тирове  (ех, тези приятели и гаджето 😀)..Имам и инфо за унито🤣..Очаквано за техническата му специалност - били само момчета 🤣. Взе да ми говори ентусиазирано за платки, кабели, програмиране и спорта му в унито - фитнес..Ходил и до библиотеката (шок! 😁) и си взел учебници по Математиките, купил си и някакъв по Електроника.....Добреее, въодушевен е ..и преподавателите харесал...А на мен пак всичко около учението му ще ми звучи на патагонски 🤣...Има си вече и нови приятели и в унито, и на работа (не съм се и съмнявала, че е успее за 4 дни да си намери 🤣)...И от квартирата си е доволен....от работата също...
В събота си тръгва, ще тръгна и аз с него към Константин и Елена за мини спа почивчица от няколко дни...Заслужавам я 🤣

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 08:49 от AIR

# 579
Значи само да не се засичате по дискотеките, другото сте наредили Blush

# 580
  • Някъде в Европа...
Значи само да не се засичате по дискотеките, другото сте наредили Blush
Трябва много внимателно да слушам като ми казва на кои ходи 🤣...иначе за утре вечер му освобождавам апартамента, няма как 😁, мъжката майка съм 🤣

# 581
  • София
На мен ми отговориха за тази помощ, че се отпуска само на лица и семейства, които постоянно живеят в страната. И телефон, на който да се обадя за повече информация. Като учи извън страната и има настоящ адрес там, това прави ли го непостоянно живеещ в страната? Вероятно го прави. Моля някой да потвърди, ако е наясно.

# 582
  • София
Съгласно закона за гражданска регистрация всяко лице трябва да има постоянне адрес и настоящ такъв.И има задължение да ги актуализира в срокове.
Постоянният  адрес  в България   според чл 93  от друга страна, служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.
И друго от същия закон : Чл. 96. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г., доп. - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) Настоящият адрес се заявява чрез подаване на адресна карта от лицето до органите по чл. 92, ал. 1. Български гражданин, живеещ в чужбина, заявява настоящ адрес - държавата, в която живее, пред органите по чл. 92, ал. 1 по постоянния си адрес
Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.

( Скучая на работа и се опитва да не мисля за зимния пейзаж навън....)

# 583
В специалността на синковеца в ТУ са ги почнали с изпитите - другата седмица ще имат по микроикономика. Дали са им и някаква задача, която да подготвят вкъщи. Вече са обсъждали и темите за курсовите работи, които ще трябва да предават. Днес нямат лекции и, като стана и видя снега навън, реши, че няма да излиза и ще учи за изпита. Уговорили са се с колегите да се събират в квартирата на една колежка, за да се подготвят заедно преди изпита.

AIR - и нашия студент ходи до библиотеката миналата седмица. И то няколко пъти - взимали са учебници и са разглеждали разни други. И ние бяхме в шок Joy

С гаджето се виждат почти всеки ден - тя е ученичка в 12-ти клас. Казах му, вместо да обикалят напред - назад в това време, да идват вкъщи и да си стоят на топло. Не ми пречат - ние също не им пречим.

# 584
  • Между гори и планини
Кога започнаха, че вече и изпити?
Вчера беше първият ден на моя - 2 часа следобед упражнение по информационни технологии. Те още лекции не са имали, какви упражнения 🤪 Събрали са се, говорили, запознали са се и след 30 минути ми звънна - свършихме за днес, ще свърша малко работа в Търново и се прибирам. Това беше.
Интересно ми е , защо специалност Финанси, първи семестър ще имат български език, какво още ще учат ? В понеделник ще разберем. Днес и уикенда са му свободни и после влиза в дълбокото.

Общи условия

Активация на акаунт