Отговори
Здравейте,
Слушате ли опитът, който ви предават по възрастните за отглеждане на бебенцето? Кои са нещата, които правите и тези, които отричате? Интересно ми е, кои са най-фрапиращите такива. Сред нашите са топене на крачетата в сол, мазане с мас, стегнато повиване с пелени, издърпване на вратлето. Нито едно от изброените не съм правила. Сред хубавите съвети са омазняване на тялото  с олио, слагане не бебчето на една страна, кърменето разбира се слагам в това число.

# 1
  • София
Бебето следва да се отглежда от родителите и те да взимат решения как.
Не знам колко и какви роднини ви съветват, но явно са твърде възрастни и далеч от съвременния опит.
Някои от тези методи съм ги чувала само от прабабите ми, които са покойници от над 30 години, а бяха столетнички. Тях са ги учили така техните майки и баби.
Аз самата съм майка на малко дете и баба. Нито за моето дете/моите деца съм слушала някого (само педиатрите им и интуицията си), нито за внучката си давам акъл на родителите ѝ.
Между другото, спането настрани не се препоръчва от педиатрите.

# 2
Не, повечето са глупости от 1001 нощ…
Да не взимаш бебето на ръце, а да го оставиш да поплаче, за да не се разглези, да го захранваш ранно, да му даваш вода/сокчета/чайчета, да не го храниш през нощта, постоянно да е облечено и с чорапи, постоянното “течение е, ще настине” при отваряне на врата или прозорец, оф още трябва ли 😀 гледам да не ги слушам, ама някой път се натрупват 🤣
Чувала съм и от съседи, приятели куп глупости…
Те бабите уж мълчат и не дават съвети, ама явно ги сърби и все нещо се изпускат 😁
Не се сърдя, кимам и после се смеем с мъжа Simple Smile

# 3
  • София
Тези неща бяха остарели глупости още преди повече от четвърт век, когато родих първите си деца.
Сериозно ли още някой от моето поколение (понеже предполагам, че повечето млади баби са около моята възраст) ги предлага на младите?

# 4
Съвети и опит приемам само ако са безопасни, практични и работят. Предвид колко се е развила медицината и какви нови проучвания има повечето от съветите, които дават възрастните са неприложими.
Например: давате на разредено кисело мляко вместо адаптирано, захранване със сокчета, едно от най-абсурдните ми е брашняна каша.

# 5
Взех опита и благодарение на изключително добронамерените съвети (казвам го без ирония) на майка ми и свекърва ми, не успях да кърмя първото си дете повече от месец, давах му вода със захар и го захраних със сокче на 40 дни.
За второто слушах само себе си и четях съветите в кърмаческия. Детето е кърмено 2 години, само отказа вода и е захранено след 6 месеца.
Други вредни съвети не съм получавала от тях, защото и двете бяха интелигентни и адекватни жени.

# 6
Съвет ми е давала само консултантката по кърмене, но нея затова я бях поканила вкъщи. От никой друг не съм искала съвети, но не съм и получавала нежелани. Късмет или просто гледам лошо, ще остане мистерия.

# 7
  • Melmak
От такива “съвети” още не казвам на родата, че съм бременна. Нямам деца, това ще ми е първото. Обаче майка ми и свекърва ми са малко.. куку-пипи. Да не се обиждат наборките им, говоря за моя случай. Едната е на 64, другата на 60. Гледали са последно бебета преди 32 и преди 40 г. Нещата яко са се променили, майка ми поне е ползвала памперси с мен, а свекърва ми не е виждала това чудо.
И понеже още нямаме налично бебе, наясно съм, че щом разберат, че съм бременна ще има 20 непоискани съвети в минута и потрес от неща като тренировки, летене със самолет, една бира седмично… такива неща.

# 8
Какви са тези отживелици? Аз съм на възраст да ставам баба, не съм ги чувала от моята майка, нито от моята баба.
Съвети съм получавала, адекватни, от две приятелки, акушерки. И двете имаха роднински връзки с преждевременно родени бебета, затова ми бяха полезни както професионално, така и с опит.
На бабини деветини не съм обръщала внимание, но и никой не ми е говорил такива неща. И майка ми, и свекърва ми са учителки, културни жени.

# 9
И аз мисля, че вече няма живи баби, които да искат осоляване, повиване и прочее. Това беше актуално когато се роди моето бебе и то само сред някои среди. Днес спорни може да са дребни неща като кога да се отдели бебето в друга стая, дали да се дава вода, дали да се оставя да плаче и прочее. Там майката си решава, а възрастните могат само да споделят, но днес в интернет има толкова за четене (вече и ИИ), че нещата с навирането на гагата на старите стават безсмислени.
Обаче има неща, които младата майка може и да не знае, не умее или да я страх. Например къпането на бебето, слагането на памперсите, махането на крустите, изсмукване на сополи... Все неща, които искат малко опит докато се овладеят и възрастните може да са от помощ.

# 10
  • Melmak
Страх, не страх, като няма кой.. избор много нямаш.
Може да не ви се вярва, но свекърва ми смята, че децата в днешно време имат криви крака от памперсите. Такива ги ръси, аз ѝ казвам, че и аз съм гледана с памперс, но не съм с криви крака. 😁
Да не продължавам, че не искам да мисля какво ме очаква…

# 11
Въобще не е изчезнало и по малките градове и села е в пълна сила още. Моя съученичка роди една година след бала. Като отидохме да видим бебето, се сблъсках челно с неотваряне на прозорци, приспиване въпреки майката, бъркане във всяко нещо, което тя иска. Тогава на 19 години това ми беше толкова чуждо и далечно, че тези приказки "свекървата така каза" направо са ме дамгосали. Приличаше на апартамент, а се усещаше като затвор.

# 12
Вчера ревах от смях на стари такива теми. Господи на какво се начетох.

Сега след като ще раждам и бабите и майките се активизираха.
Значи мазане с мас, ама не просто с мас, ами с мита мас. Миела се на чешмата.Не знам как.
Червено конче със синьо око против уруки.
Да му вземем паяк, защото по бързо прохождали. Казах "не" и бая спорихме.
Вода след кърмене. Съвет от майка ми която не ме е кърмила. Щяла съм да го уморя ако не пие вода, а и най - малкото за промивка на устата.
Вода със анасон, скъсвала съм се да го пия.
Стегнато повиване, за да не се разкрачат краката, ок някак има логика, ама не.
Да не люлям бебето, защото щяло да свикне и после съм нямала да мога да го преспя по друг начин.
Да оставям да плаче, за да му се развивали дробовете. Така казал лекаря й. Значи имам проблеми с дробовете, имало е ефект:point_up:
Айде ще пропусна, че на 22 градуса, бебето ще пукне от студ, нищо че в Германия ги гледат на 16 градуса и са живи и здрави.

Значи няма угодия и отърване, не знам какво ще правя.
Значи, пращам видеа как жени, които това работят. "Не ги слуашай, те тез инфлуенсъри само за пари говорят всякакви глупости".
Пращам статии "Те всякакви глупости могат да си пишат"
Пращам проучвания "В днешно време идеята им е да правят децата идиоти, не вярвай на някви си проучвания"
Мене са ме отгледали със мита свинска мас и вода с анасон и съм си жива и здрава и в цялата рода сме си живи и здрави и нищо ни нямало. Щяла съм на го уморя това дете с тези небивалици.

# 13
Нещо не си разбрала. Маста може да е преварена, не мита.
ЧС, ама как за твоето дете са били актуални тези глупости? Моята майка не е прилагала подобни дивотии за мен, камо ли аз за дъщеря ми. А твоята е малко по-голяма от моята. Много малко.

# 14
Не, мита мас е. Не преварена. Animal Pig2
Значи моята майка сега е на 45 години и изобщо не е от толкова модерните. И е вярвала и прилагала всичко що е чула върху мене. Само за солта не съм сигурна, дали са го правили.

Общи условия

Активация на акаунт