Отговори
# 30
Да, за мастта и аз казах, че не е вредна. Просто на мен не ми харесва и съм мазала с дефламол, защото детето ми стоя 50 дни в неонатологията и там я мажеха с дефламол. Много подхранва кожата.

# 31
С дефламол аз мазах следоперативни белези на главата по препоръка на хирурга.

# 32
Атопичният дерматит и свинската мас са несъвместими. То и с зехтин би имало проблем ако кожата не е от сухия тип.

# 33
Нищо не съм следвала, слушах си педиатъра и си бях свалила съвременна книга за отглеждане на бебета.

Например не съм слушала съвет да я слагам да седи, за да се научела... Да прохожда с обувки... Да купя проходилка, за да си обикаляла... Да я водя за ръка, преди да е проходила. Кой знае колко от нас са със скапани гърбове от такова гледане.

# 34
Винаги когато питах майка ми за нещо, свързано с бебето, тя казваше ‘не си спомням’. Единственият съвет, който ми даде вуйна ми (която е отгледала три деца), беше, всъщност два: ‘спящо бебе не се буди’ и никога да не дояждам храната на детето, че ще стана 100 кила. И двата ги следвах. За всичко останало педиатъра, имах й пълно доверие, и интуицията си: не съм чела форуми, статии и книги.

# 35
Леле, това за храната, да не дояждам, жалко, че на мен никой не ми го даде този съвет. Дъщеря ми е злояда и дояждам, та реално пълнея от корички хляб и от ядене, което така го е разбъркала и разкиснала с хляб, без почти нищо да е яла, че трябва да го хвърля или да го доям, защото няма как да го прибера за друг път. Поне да си угаждах с нещо много хубаво и специално, че да пълнея, а то насила се тъпча с остатъци.

# 36
Ето защо не отслабвам особено... Макар да имам помощник - кучето. 😁
По темата забравих - всички казваха, спи, докато бебето спи - прекрасен съвет, но не мога да го изпълнявам.

# 37
Педиатърката ни беше много неориентирана с недоносени бебета и не съм я слушала. Само неонатолога. Да е жив и здрав, до прохождането ходехме при него. И двете ми приятелки, едната живее в Швеция, там от много отдавна имат опит с кенгуру грижата за недоносени. Тук още не се прилагаше.
Майка ми нищо не помнеше, даже и за къпане не се включи, страх я било с такова малко бебе. С помощта на неволята се справих успешно. Heart

# 38
Ах! По темата за дояждането ще ви разкажа един виц:
Отива жена при диетолог, иска консултация и съвет, защото пълнее.
Диетологът: Госпожо, вие имате ли семейство - мъж, деца?
Жената: Да, имам.
Д: А готвите ли домашна храна?
Ж: Да, всеки ден готвя.
Д: А мъжът ви ако не си изяде храната дояждате ли я за да не изхвърляте?
Ж: Да
Д: А на децата останалата храна дояждате ли?
Ж: Е, да! Не трябва да изхвърляме храна.
Диетологът: Госпожо, мисля, че трябва да си вземете прасе.
Жената: Ааааа, аз смески няма да дояждам!

Мъдър съвет от вуйната. Ако има останала храна, която може да се прибере и съхрани прибирам, но един залък хляб и малко остатъци не дояждам.

# 39
Ние имаме котки, куче и кокошки. На котките и кучето не мога да давам остатъците, ако не е просто някакво месо от манджата, че нали вредно, на кокошките също не смея, че солта в храната им извлича калция и черупките на яйцата стават меки, та мислех и аз за прасе, докато свекърва ми не каза, че преди години имала прасе, което било толкова злоядо, че само ориз ядяло и го хранела с ориз на промоция

# 40
  • SF
Едно време са мазали с мас, сол, олио, защото не е имало избор. В момента на пазара има всякаква бебешка козметика, за всякакви терапии и поддръжка. Има пречистени, еко, био, органик продукти, има и такива с медикамент, който третира определен проблем.
Не бих мазала себе си, бебето си или порасналото дете с мас.

# 41
Ами ето, че още се коментират такива неща. Явно се прилагат.

# 42
  • Melmak
Едно време са мазали с мас, сол, олио, защото не е имало избор. В момента на пазара има всякаква бебешка козметика, за всякакви терапии и поддръжка. Има пречистени, еко, био, органик продукти, има и такива с медикамент, който третира определен проблем.
Не бих мазала себе си, бебето си или порасналото дете с мас.
Абсолютно си права. Просто закостенялото мислене е: “това са боклуци, само парите искат да ти вземат! Ние едно време с мас сме мазали, чиста, от прасето! Какви са тия мазила сега, по 40-50 лв една опаковка, господ я знае какво съдържа!”

# 43
Мазането с мас е едно нещо - въпрос на предпочитание е. Но със сол - категорично не, това е опасно.

Иначе едно бебе и от кой знае каква козметика няма нужда. Новороденото е хубаво да се къпе веднъж седмично само с вода и тогава кожата не изсъхва толкова и няма нужда от козметики. По-големите бебета пак не е хубаво да се къпят много често, два-три пъти в седмицата и пак не е нужна супер много козметика.

Ако майката се цеди и се дава някой път изцедена кърма на бебето, може останалата след хранене, която вече е негодна за консумация, да се събира и да се слага във ваничката на бебето вместо сапун за бебета. Изключително е полезно за кожата, става една мекичка и също и помага за предотвратяване и намаляване на екземи (атопичен дерматит). Аз я правя по ей тези указания и е супер:

https://www.healthline.com/health/baby/milk-bath-baby

Общи условия

Активация на акаунт