Отговори
# 15
Амии все пак са минали 25 години от последното й гледане на дете. То нормално е да има стари разбирания. Като се има предивид, че е била на 19 и е черпила акъл от бабите.
По съм шокирана, че не възприема, че излизат нови проучвания и изследвания. Това, че не са успели да ме уморят с някоя глупост, не означава че е правилна.

# 16
  • София
Е, че преди 25 г. отдавна не бяха актуални подобни неща. Аз първото го родих през 1998. Последното през 2022. Не съм открила разлики. Както писах, чувала съм някога от прабабите ми за такива неща, пък явно даже майка ти е по-млада от мен. Аз съм на 51 и нито мас съм ползвала, нито сол, нито вода съм давала, нито рано съм захранвала.
Преди години също имаше интернет, информация, специалисти и т.н.

# 17
Неее, какъв опит е това? Та те са гледали бебе преди толкова години! Всичко се забравя, а и тези налудничави съвети - биберона в мед, сол, маз на новородени....ужас. Преди да родя се обучавах сама, гледайки уебинари и подкасти със специалисти, качени в YouTube. Ами мога да кажа, че ми бяха супер полезни. После педиатърката ми потвърди наученото относно грижите за бебето и така.

# 18
Всъщност преварената "маз" е доста добро мазило. Дори спрямо някои съвременни предложения, по-добро. На дете не съм слагала, но съм пробвала няколко пъти върху себе си, против стрии.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 04:43 от Enter Sandman

# 19
Някакви нови проучвания ли има за алкохола по време на бременност?

# 20
Не, повечето са глупости от 1001 нощ…
Да не взимаш бебето на ръце, а да го оставиш да поплаче, за да не се разглези, да го захранваш ранно, да му даваш вода/сокчета/чайчета, да не го храниш през нощта, постоянно да е облечено и с чорапи, постоянното “течение е, ще настине” при отваряне на врата или прозорец, оф още трябва ли 😀 гледам да не ги слушам, ама някой път се натрупват 🤣
Чувала съм и от съседи, приятели куп глупости…
Те бабите уж мълчат и не дават съвети, ама явно ги сърби и все нещо се изпускат 😁
Не се сърдя, кимам и после се смеем с мъжа Simple Smile
Аз ей това за взимането на ръце като плаче/да го оставиш да се нареве хич не го разбирам. Все ми е на акъла, че нашето поколение, като сме били бебета са ни слушали да ревем, вместо да ни вземат и погушкат...
На мен не са ми се бъркали, ама малката имаше колики и много ревеше. Свекървата пък не беше се сблъсквала с това "чудо" и по-скоро ме паникьосваше допълнително, вместо да ме окуражава. Беше при нас първите 2 месеца. Е казвала е едно време как е било, ама не да го правим и ние така, просто в разговор. Дъщеря ми не е повивана почти. Ама то дори свекито беше осъзнала, че това с пътното повиване, да са прави краката е пълна простотия. 😁
На майка ми съветите за малко мед на биберона няма да ги коментирам, ама и тя не е настоявала, просто каза, че така са правили с нас.
За протокола, вече е на 1.2г. и още не давам сокчета, които са давали още от 2-3 месеца и двете баби.
Това с маста и солта няма кво да се коментира - вече си има бебешка козметика. Едно време е нямало.

# 21
  • София
Явно съм живяла досега в заблуда, че (поне) хората от моето поколение са си гледали адекватно децата. Излиза, че малко от тях са си правили труда да разберат кое е вредно и кое е полезно. И сега не са адекватни като баби и дядовци. Много тъжно, но навежда на изводи.

# 22
С първото дете получих много съвети, за съжаление тогава нямах опит, смятах че са актуални и правилни. С второто дете вече бях "узряла" да слушам себе си. Много активна беше свекърва ми, която се има за много добра в съветите.

Педиатърът няма да коментирам. На първото "мерене на тегло" на консултация се оказа че детето ми е наддало за цял месец само 180 грама. Съветът беше да  "спирам с кърмата, защото нямам достатъчно" и да дохранвам с адаптирано мляко от бутилка със срязан биберон "за да хапва повече". И без това предстояло захранване. Да се има предвид че имах толкова кърма че даже изцедена, замразявах и раздавах. Нямаше приспособления за цедене - всичко на ръка. Този съвет заобиколих. Цедях се и  така "кърмех" до година.

Нека  се има предвид че децата ми са големи, но дори за онези времена съветите са били абсурдни. Обаче все пак съм била все пак младо неопитно девойче.

Част от напълно непригодните съвети
1. Хранене и сън само по график - детето трябва да има режим
2. Даване водичка по всяко време -  то е жадно
3. Захранване на втори месец и започваш  изцедени сокове с пулпа, защото кърмата е нехранителна
4. Спане на бебето в отделен креват в отделна стая. Ходиш там да го кърмиш, като гледаш да не паднеш от стола нощем.
5. Нощем като стане на месец , ако плаче за храна даваш вода- да "си почине" стомахчето. Ей това правило го "счупих" веднага. Моята не беше ревлива, но се върти и въздиша като голям човек че е гладна. Така, че си се хранехме нощем доста дълго време.
5. Повиване с изпъване на краката.
6. Не го носиш на ръце - разглезва се
7. Мазане с пречистена свинска мас след къпане, такива обриви си докарахме
8. Къпане във вода  с разбито яйце .
И още други "бисери" имаше на килограм.

Как е оцеляла дъщеря ми не знам...но си имаме и последствия - смята се че полиалергиите (и хранителни в това число), са резултат от някои от тези абсурдни съвети, които съм следвала.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 10:46 от _re_ge

# 23
  • София
Това с ранното даване на сокчета и изобщо с ранното захранване майка ми казва, че е отпаднало между раждането на сестра ми и моето. Сестра ми е на 59 и на 3 месеца е пила сок и на 6 вече е била захранена. Аз съм на 51 и сок не съм пила (и сега рядко пия), а съм изцяло кърмена до 1 г. После майка ми се е върнала на работа и затова е спряла.

# 24
Между другото искам да ви споделя, че все още има педиатри, които дават същите съвети, дори имах честа да бъда смъмрена,  по време на престой в болницата, на 3 месеца заболя от бронхит.  Защо бебето е при теб, защо я гушкам, защо не мажа с мас, какви са тези козметика и т.н. , в това число и захранването със сокчета, както и повиването на краката.  Тя беше с атотична кожа, не съм за ползването на мас, защото запушва порите и кожата не може да диша, иначе ефекта не отричам, но обрив от запушени пори, не благодаря! Влизат и ми казват разповии я, ще я бодем, след като виждат, че не е повита, ми се скараха, защо не е повита, краката ще и станат криви, тя за това плаче постоянно, стряскала се от ръцете си. Те имали нужда от тишина.

# 25
Fever Ray,bgmamma не е представителна извадка. В групите във Facebook, както и според личните ми наблюдения, нещата с така наречените бабини деветини за осоляване, захранване и други изобщо не стоят така. Не познавам жени на твоята възраст, които да са гледали децата си според последните медицински проучвания. В крайна сметка всеки вярва и прилага това, в което е убеден. Дали е правилно или не, всеки има глава на раменете си.
Seveva,старото поколение понякога е направо покъртително. При 40-градусова жега коментираха бебето ни, че било облечено твърде "голо".

# 26
  • София
Точно я бг мама съм ги чела тия глупости. И като легенди са ми ги разправяли баби и прабаби. Наживо не съм ги виждала. Пък покрай децата ми съм наблюдавала немалко майки и то в различни периоди, защото децата ми са раждани в различни периоди - 1998, 1999, 2006, 2014, 2022 г.
Освен да ги практикуват тайно, а пред хората да се правят на модерни.
Книги не са липсвали и навремето.
Помня една "Бебешка и детска кухня", по която съм хранена и аз, и децата ми, и е напълно приложима за внучката ми, но не успях да я открия в жилището на нашите, че да я дам на дъщеря ми.

Повечето коментари и предложения понякога си мисля, че са чиста проба начин да се говори за бебето и да се показва съпричастност, иначе и предлагащите биха се замислили за логиката.
Ясно е, че за някои неща е разбираема, защото едно време много от съществуващите днес удобства, храни, козметика и ъ.н. просто не съществуваха и е нормално 80-годишните да не се вълнуват от тях, но 45-годишните поне са ги чували.

# 27
Вслушвала съм се в съвети на педиатър ката, неонатоложката, сестрата, рехабилитаторката, лекари, чела съм информация, на свекърва ми и майка ми, като майка ми си казваше, че е по забравила, на свекърва ми ѝ беше по-прясно. Свекърва ми е фенка на хомеопатията, та карахме в грипния сезон на Осцилокоцинум всичките, най-вече бебето. От АГ бях посъветвана за биозин мама и пр. За мазане съм използвала преварен зехтин, дъщеря ми имаше много суха и чувствителна кожа, педиатърка изписа измивни средства и млека при АД, но зехтинът най-добре ѝ влияеше, пък и трябваше да правя масажи на детето и най-добре ми пасваше на нуждите. И преварена свинска мас съм ползвала зимата за дъщеря мк, когато е имало опасност от простудяване, загрява, на мен също съм забелязала, че да си разтрия дори само стъпалата с преварен мас и после да обуя дебели чорапи, много ме сгрява, когато съм премръзнала.

Другото, което е, винаги имам подръка домашен ябълков оцет, за компреси за смъкване на температура, за мазане при ухапване от комари и други насекоми, веднага стопира сърбеж и подуването.

# 28
Нещо не си разбрала. Маста може да е преварена, не мита.
ЧС, ама как за твоето дете са били актуални тези глупости? Моята майка не е прилагала подобни дивотии за мен, камо ли аз за дъщеря ми. А твоята е малко по-голяма от моята. Много малко.

Не съм казала, че моята майка и за моето дете. Казах, че по онова време все още имаше такива хора.

# 29
Именно, изобщо не е ставало дума за мен. Иначе да се маже детето с мас или масло (обезсолени обаче) или зехтин не виждам проблем. Нищо не може да му стане. Други неща обаче са неприемливи.

Общи условия

Активация на акаунт