Агресивно , нервно и ревливо дете

• 2 025
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
А Вие самата спокойна ли сте, чувствате ли стрес на работа, който неволно да пренасяте вкъщи?
Къде е бащата в тази ситуация, Вашите отношения какви са?

Не задавам тези въпроси, за да ми отговаряте. Отговорете на себе си.

Децата са много сензитивни. Ако има потиснат стрес, го долавят и стават негов проводник.
Те още не могат да владеят емоциите си. Не могат да ги обяснят, не ги и разбират, просто се отдават на тревожността.

Ако майката е притеснена, изпитват и нейната емоция, дори и тя привидно да е спокойна, да потиска проблемите си.

Относно яслата - в малка или по-голяма степен децата чувстват фрустрация. Дори  и спокойно дете може да има реакция, заради това, че цял ден трябва да спазва правила. Нормално е вкъщи да даде изява на натрупаното напрежение.

Хубаво е след ясла да го изведете поне за половин час на поляна, в парка, някъде, където може да тича, а най добре и да крещи, за да изкара насъбраното. Нека все пак не е на детски площадки под хорските балкони -  другите искат вечер да си починат след работа, не да слушат истерични писъци.

Осигурете вкъщи спокойна атмосфера - сведете дразнителите до минимум. Вкъщи телевизор се включваше чак като заспи дъщеря ми.
Може да пуснете успокояваща музика (аз пусках Моцарт напр. когато дъщеря ми боледуваше), да ползвате арома лампи и т.н. Хомеопатията също може да помогне.

Предвид че от бебе поведението е сходно, значи не е просто етапът на бебешкия пубертет + връщането на майката на работа, а е до тип нервна система, в случая лесно възбудима.
Вашата задача е да осигурите максимално спокойна среда, последователна рутина, да минимизирате дразнителите от всякакво естество - прекален шум, много светлини. Подбирайте храната, минимум сладки неща особено надвечер. Давайте чай от лайка.
По принцип магнезият помага за проблеми с нервната система, но в случая по-добре първо преглед от лекар, за предпочитане невролог, не джипито, което ще го отдаде на възрастта.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 21:27 от SamoDiva

# 16
Хайде сега,защо трябва да има подобни упреци и нападки и какво общо има с разни ''точки''?Всеки може да се нуждае от някаква подкрепа,помощ или съвет за нещо!Нали за това са тези форуми,за взаимопомощ   когато с нещо се сблъскваме и не знаем как да реагираме в някои случаи.Който желае и знае все с нещо може да помогне с някой съвет.

# 17
За мен е крайно време да започнете да поставяте категорични граници, повече от явно това липсва.
Нощното пробуждане е следствие на натоварената нервна система и е част от развитието, гушкате, успокоявате и преминава. При моя син продължи някъде до 8-Мата година, нормално е, макар и стряскащо.

# 18
От това по-глупаво няма като има някое дете проблем с поведението и веднага да се набеждават родителите. Не вярвам да има перфектни такива,но и не познавам майка,която да не иска детето и да е спокойно и щастливо!

# 19
писала съм и преди по повод дългите истерични моменти. когато разговори, отвличане на вниманието и други подобни 'меки' похвати не сработват в конкретна ситуация, сме водили звяра ( на собствен ход, но държейки я, побутвайки, случвало се е и да я носим) в банята да "плиснем' вода на лицето. не винаги действа моментално, но при всички положения има ефект и се укротява. в по-особени ситуации се е налагало направо под душа да я напъхваме. но ефект имаше. като цяло все още има такива епизоди (вече е на 4.5г) но значително намаляха.

# 20
При такива ситуации проблемът почти винаги е в режима и съответно това, че детето е перманентно преумора, нядоспало и няма ясни граници кога какво се прави. Колко часа спи нощем? Трябва да са минимум 10 и през деня една дрямка около 2-3 часа. Отделно трябва да си ляга до 21 часа най-късно и то ако става около 8 часа, ако става около 6-7, трябва в 19-20 да спи.
Оправете режима, ако не е наред и нещата ще се подредят. Също и това, че казвате, че ви е страх от детето, то го усеща и му дава още повече несигурност. Коригирайте и своето поведение и бъдете по-категорична. Вие сте родителят и вие определяте границите и задавате режима. Децата имат нужда от сигурност и правила.
За храната и в една друга тема коментираме, не знам дали и вие не сте я публикувала. Ако дамата манджи с надробен хляб и брашна и т.н., детето няма да яде. Децата искат и имат нужда от свежа и питателна храна. Също и е важно детето да се храни с вас на масата - цялото семейство се храни винаги заедно и на детето не му се дава насила, ако не иска. Вижте книгите на Маги Пашова за съвети и рецепти

# 21
На година и три месеца е нашият син. Ами характерчето си го показа още от ден първи.
Направи ми впечатление, че на момичето до мен бебето никога не и го носеха с биба, докато нашето дете винаги пристигаше с биберон в уста. В последствие разбрахме защо е така 😂😂😂 то е един рев, едно дране, доста гръмогласен е, по време на разходките случвало ни си е на няколко пъти случайни минувачи да кажат ,,ааа, оперен певец ще става" 😂😂😂 Дотук добре, закачки, смях, шеги, обаче...
Беше на 5-6 месеца когато личният ни лекар се обърна към мен и ми каза ,,внимавайте, това юмруче, което сега Ви удря е малко и не ви причинява болка, но то ще порасне и ако не му покажете, че не трябва да прави така Вас ще ви боли". Това беше първият човек, които обърна внимание относно поведението му и съответно моето към бебо. Така...
Сега е едно тръшкане, едно тропане с краче и едни истерии, ако нещо му се забрани, че ум да ти зайде. Как се справям с тези му моменти - разсейвам вниманието му. Знам кои са му любимите дейности, какво би отвлякло вниманието му и съответно бихме се разминали без драма.
Много е социален, обича вниманието и когато се вижда с различни наши близки и приятели, това му действа много добре. Явно понякога скуката и еднообразието го изнервят. Та, в общи линии вадим всички циркаджийски номера от джоба и нещата се получават.
Говоря му изключително много, обяснявам му защо дадено нещо не се прави, незнам доколко е адекватно това ми действие предвид възрастта му, но го правя. Не че на моменти нямам усещането, че чуваемостта е нулева.
Що се отнася до сънят и при нас е кошмар и честно казано не мога да дам адекватен съвет.

# 22
Според мен това дете е недоспало. Моето на същата възраст, се държеше по подобен на описания начин, когато му се спи, а поради някаква причина не ляга, например, защото много му се играе и не ще да изтърве шоуто, в такива случаи киселееше яко и на пръв поглед безпричинно.

Общи условия

Активация на акаунт