Къде е бащата в тази ситуация, Вашите отношения какви са?
Не задавам тези въпроси, за да ми отговаряте. Отговорете на себе си.
Децата са много сензитивни. Ако има потиснат стрес, го долавят и стават негов проводник.
Те още не могат да владеят емоциите си. Не могат да ги обяснят, не ги и разбират, просто се отдават на тревожността.
Ако майката е притеснена, изпитват и нейната емоция, дори и тя привидно да е спокойна, да потиска проблемите си.
Относно яслата - в малка или по-голяма степен децата чувстват фрустрация. Дори и спокойно дете може да има реакция, заради това, че цял ден трябва да спазва правила. Нормално е вкъщи да даде изява на натрупаното напрежение.
Хубаво е след ясла да го изведете поне за половин час на поляна, в парка, някъде, където може да тича, а най добре и да крещи, за да изкара насъбраното. Нека все пак не е на детски площадки под хорските балкони - другите искат вечер да си починат след работа, не да слушат истерични писъци.
Осигурете вкъщи спокойна атмосфера - сведете дразнителите до минимум. Вкъщи телевизор се включваше чак като заспи дъщеря ми.
Може да пуснете успокояваща музика (аз пусках Моцарт напр. когато дъщеря ми боледуваше), да ползвате арома лампи и т.н. Хомеопатията също може да помогне.
Предвид че от бебе поведението е сходно, значи не е просто етапът на бебешкия пубертет + връщането на майката на работа, а е до тип нервна система, в случая лесно възбудима.
Вашата задача е да осигурите максимално спокойна среда, последователна рутина, да минимизирате дразнителите от всякакво естество - прекален шум, много светлини. Подбирайте храната, минимум сладки неща особено надвечер. Давайте чай от лайка.
По принцип магнезият помага за проблеми с нервната система, но в случая по-добре първо преглед от лекар, за предпочитане невролог, не джипито, което ще го отдаде на възрастта.