Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 22 642
  • 480
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ще си сготви

# 16
  • Sofia
Пазаруваме веднъж в седмицата. Даваме около 150-200 лева на седмица според зависи (по-скоро около 150-60). Средно 600-700 лева за месец предполагам за 2ма човека.

# 17
  • Между гори и планини
Ако живеехме в града вероятно щяхме да харчим много повече. В момента аз произвеждам по- голяма част от зеленчуците и плодовете и правя много зимнини. Купуваме месо, млечни продукти, ориз, брашно, олио, кафе. Веднъж седмично или на две седмици се храним вън. Около 700 лв ни е храната на трима. Ако трябва да купувам всичко, сигурно щяхме да минем 1500-2000 на месец.

# 18
  • София/Севлиево
Седмичен пазар в някоя от веригите ми излиза около 150-200 лв, понякога и повече (не купувам само храна). Отделно вкъщи не се готви,а се взема готова храна отвън,която за 4 души излиза около 150 лв/седмично.Значи грубо за храна отиват 1000-1200 лв/месечно (без да знам колко храчи ММ, когато е на работа в София,но познавайки го предполагам,че е около 30-40 лв на ден,по средно 15 дни в месеца прави около 500 лв приблизително). Всъщност никога не съм се замисляла точно за какво и колко харчим (даже не знам как да платя сметките за домакинството, защото всичко е по електронен път и ММ ги плаща без да ми казва кое колко е,само телефона знам, защото ми пращат от А1 смс , когато го плати и е около 100-110 лв/месец)...

# 19
Различно, средно между 200 и 300 лв., като включвам и храненето на работа. Не мога да кажа, че сме се лишили от конкретни продукти.
За 2 човека ли? Дори за 1 е невъзможно. Пазарувам само основни продукти, яйца, олио, отчасти зеленчуци и месо получавам от село. Средно на ден давам около 40 лева за храна (тук включвам и пазаруването на едро/разделено на дните). Трима човека + 2 котки и 4 кучета.
За двама. Нямаме домашни любимци. В момента работя 10 дни в месеца, като обикновено си нося ядене от вкъщи. Когато не нося давам около 10 лв. за обяд. Мъжа ми също често си носи от вкъщи. Част от продуктите (плодове и зеленчуци) взимаме от дворовете на родителите, където си имаме свой кът за садене. При около 3500 лв. общ семеен доход, как според вас се дават 1000 лв. на месец за храна, при положение че плащаме и сметки, наем, други консумативи...  Казах средно 200-300, като максимума е бил между 400-500 лв., и то рядко. Обикновено се случва, когато в месеца има нещо извънредно, като например гости, празници, хранене в заведение. Немислимо е да даваме по 800-1000 лв. на месец само за храна, както виждам че има доста такива хора. Дори докато живях при родителите ми не сме давали толкова, най-много 500-600 лв. Ние едва ли не трябва да харчим повече от колкото получаваме.
Това е когато явно са повече членове на семейството, когато се купува по-скъпа и по-подбрана, по-чиста и т.н... Мислите ли примерно, че двама пенсионери могат да си позволят да дават такава голяма сума за храна всеки месец!? Всеки се разпростира според чергата си.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 10:53 от Borqna Sto 771419

# 20
Не съм смятала точно, но някъде около 600лв + хапване навън или поръчваме за вкъщи. Почти всеки ден готвя,мъжа ми започна да си взима и за работа храна.

# 21
Инфлацията няма как да не се усети, въпреки че никога не сме потребявали луксозни стоки. Алкохол почти не се употребява у дома, цигари също. Четиричленно семейство с големи деца (синът ми е вече на 18 и тренира активно) , без да водя точна сметка, мисля че за храна вкъщи отиват поне 1200лв. Живеем в София и пазаруваме предимно в големите вериги.
Вие от тези сметки за пазаруване вадите ли продукти тип битова химия ,  за да остане само храната? При перилни препарати, веро , почистващи инфлацията също е огромна, за 2-3 години някои марки си вдигнаха цените двойно.

# 22
Казах средно 200-300, като максимума е бил между 400-500 лв., и то рядко. 
Всички пазаруваме, 100 лева месечно на човек означава 3.33 лв/дневно. Дори да пиете билков чай, а не кафе, да готвите само леща и закусвате с кисело мляко... - не, не е възможно.
Дори докато живях при родителите ми не сме давали толкова, най-много 500-600 лв. Ние едва ли не трябва да харчим повече от колкото получаваме.
Зависи кога сте живели, и ние преди 20 години живяхме за кратко при майка ми. Тогава плащахме за разходи (храна, ток, вода) около 30 лева месечно (отопление на дърва, от храната само ориз, захар, риба, леща и хляб се купуваше, останалото от стопанството)
Мислите ли примерно, че двама пенсионери могат да си позволят да дават такава голяма сума за храна всеки месец!?
Простират се според това с каквото разполагат. Техните разходи са основно за храна, лекарства и отопление. По-бедните са на социален патронаж. Ако са на село, голяма част от продуктите са от двора

Вие от тези сметки за пазаруване вадите ли продукти тип битова химия ,  за да остане само храната?  - Няма как да ги извадя, все пак са за поддържане на домакинството.

# 23
  • Между гори и планини
Аз купувам само турски почистващи препарати. Сега пера с течен гел ABC, някъде 15 лв май беше, цяло лято пера, има една трета в бутилката. Омекотител също турски - 5 лв. Почистващи кърпички Феери с оцет и сода - 5 кв пакет- 100 бр кърпички, чистят цялата къща. Общо взето по 2 на стая, препарат за под и тоалетна също турски... И цената много добра и качеството. Шампоани, маски, душ гелове, също използвам предимно турски. Косата ми стана все едно съм на 25, гъста и буйна.

# 24
  • София
Козметика и препарати са ми отделно перо, напоследък взимам всичко от ДМ, че имам до мен на работа.

# 25
  • София
Не вадя препаратите. Почти не пазаруваме от пазари, не мога да обикалям сергиите и перото е "супермаркети", т.е. включва храна и почистващи.
Нямаме странична храна да ни праща някой.

# 26
И аз не вадя препаратите, но те и не ми излизат кой знае колко скъпо. Май най-скъпото, което купувам е доместос и пинк стъф и пак са под 10 лева.

# 27
  • Между гори и планини
Те препарати не се купува често, че да са ми голямо перо. Но определено от Кауфланд ми излизат в пъти по- скъпи и няма това което търся. Примерно прозорци чистя с препарат със силикон, не оставя следи и прозорците блестят дълго време. Такъв само турски намирам. Пазарувам накуп веднъж на няколко месеца и не го мисля.

# 28
  • плевен
Различно, средно между 200 и 300 лв., като включвам и храненето на работа. Не мога да кажа, че сме се лишили от конкретни продукти.
Това означава,  че за храна харчите под 10лв на ден ли? Интересно!
Аз не съм смятала, но за трима души на месец отиват 1000 лв за храна, а може и повече.

# 29
Казах средно 200-300, като максимума е бил между 400-500 лв., и то рядко.  
Всички пазаруваме, 100 лева месечно на човек означава 3.33 лв/дневно. Дори да пиете билков чай, а не кафе, да готвите само леща и закусвате с кисело мляко... - не, не е възможно.
Дори докато живях при родителите ми не сме давали толкова, най-много 500-600 лв. Ние едва ли не трябва да харчим повече от колкото получаваме.
Зависи кога сте живели, и ние преди 20 години живяхме за кратко при майка ми. Тогава плащахме за разходи (храна, ток, вода) около 30 лева месечно (отопление на дърва, от храната само ориз, захар, риба, леща и хляб се купуваше, останалото от стопанството)
Мислите ли примерно, че двама пенсионери могат да си позволят да дават такава голяма сума за храна всеки месец!?
Простират се според това с каквото разполагат. Техните разходи са основно за храна, лекарства и отопление. По-бедните са на социален патронаж. Ако са на село, голяма част от продуктите са от двора

Вие от тези сметки за пазаруване вадите ли продукти тип битова химия ,  за да остане само храната?  - Няма как да ги извадя, все пак са за поддържане на домакинството.
На ден не съм ги смятала колко излизат.
Да, последната ни сметка в магазина от онзи ден беше малко над 150 лв. (като изключа 2-3 дребни нехранителните продукта, които бяха на обща стойност около 30 лв.) Даже в тези пари влизат няколко бири и малко сладки неща, които мъжа ми си ги яде понякога (но не купуваме много често от тях), и като изключим това, гледайки бележката грубо сметнато излиза към 115-120 лв. Някои от нещата бяха и на промоция. Преди няколко дена пък купих домати и краставици на обща стойност около 12 лв., след което още две-три други неща за около 18 лв. Грубо пресметнато от началото на този месец сме похарчили около 150 лв. Най-вероятно до края на месеца ще похарчим най-много още толкова, но като се има в предвид как е било до сега, следващата ни сметка ще е най-много до 100 лв. Готова храна не купуваме, готвим си вкъщи, като пак казвам че си носим на работа от вкъщи. За 10 работни дни при мен не се изисква кой знае какво, даже през половината от времето за по-лесно си нося сандвич. Сигурно ако скоро се случи така да не плащаме наем, и семейния ни доход се увеличи и стане поне 8 хиляди, може да даваме към 800-1000 за храна, което не означава че ще ядем повече, а че ще взимаме по-качествена и чиста храна от някъде. Но на този етап сме затруднени и купуваме всичко от супермаркетите, най-вече като нещата са на промоция. Освен наема и храната, нали знаете че се плащат много други неща всеки месец, като гориво за колата, пътуване в градския транспорт (за мен), консумативи (ток, вода, входни такси, парното зимата), хигиенни материали (от време на време), козметика (от време на време), каквото е необходимо от аптеката, интернет, телевизия, телефон. Да не забравя и кредита, който плаща мъжа ми, както и цигарите му за които дава също не малко пари на месец.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 21:13 от Borqna Sto 771419

Общи условия

Активация на акаунт