Банята - тема 50

• 19 583
  • 536
  •   1
Отговори
# 450
Аз съм най-голямата фенка на завесите, с тях е винаги чисто без много усилия. Всяка седмица ги пера, направо от пералнята ги гладя и закачам. Може и без гладене, но на мен ми харесват повече изгладени.
В предното жилище имах в едната баня параван, в другата завеса и разликата в поддръжката беше огромна.

# 451
Не знам наистина какво толкова им поддържате на тези паравани. Обираш с чистачката след къпане и два пъти седмично с обикновен спрей за стъкло поизчиствам, даже не особено старателно и навсякъде.
Закачването и отказването на завесата е не по-лесно, да не говорим като си се лепне за Д-то.

# 452
ЧС, текстилните (поне тези, които имам) не лепят както едновремешните найлонови. Моята е и достатъчно далече, де, за да ми залепне, дори и да можеше, но принципно отбелязвам.

# 453
И аз съм ползвала текстилни, ама на мокро пак си лепват. И са все студени.

# 454
Може, моята е далече и няма вероятност изобщо да се допра до нея. Тя и не се мокри толкова, само в долната част. Ще взема утре да я пипна за проба.

# 455
При мен не се лепят, но ако е малко пространството и за стъклото ще се лепне дупарата и ще е студено.

# 456
Стъклото е статично, а завесата се ветрее и някак се привлича.

# 457
Ох, това вече съм го писала- не се ветрее. Не знам с какви завеси имате опит, ама при мен нито се ветреят, нито се лепят. От какво да се ветрее, в банята няма течение? Нито пердетата в хола ми се развяват постоянно.
Може би, някакви тънки найлонови се движат и лепнат, моите имат нещо в подгъва и стоят мирни😆

# 458
Хубаво, няма значение. Всеки си избира каквото му харесва Simple Smile

# 459
Аз пък съм с двете едновременно. Неочаквано комбинацията ми хареса. Grinning

# 460
Ох, това вече съм го писала- не се ветрее. Не знам с какви завеси имате опит, ама при мен нито се ветреят, нито се лепят. От какво да се ветрее, в банята няма течение?

И преди съм пускала кратък клип по този въпрос, пак пускам - цели 2, обяснено популярно. Няма течение, а се създава такова, заради разликата в температурите, от което следва разлика в налягането.

https://www.youtube.com/shorts/b3T9FJQEY4c

https://www.youtube.com/shorts/tam6LMJiqVo

Ето, хората предлагат с магнити да се законтря завесата, но това може да се случи само, ако имаш метална вана.

Моето впечатление е, че завеси вместо параван се слагат най-вече по 2 причини - 1-  няма място за параван, и 2 - завесите са по-евтини.

Аз не съм фенка на нито един от тези варианти, въпреки че смятам параваните за по-модерен и ефективен вариант. За мен банята е мокро помещение и се предполага, че в него има вода и влага, които няма как да се избегнат.

Иначе коментарът на ЧС за релсата с или без халки беше свързан с това, че с халки се маха по-удобно и лесно - сваляш целия прът  и изнизваш цялата завеса, а не се катериш с вдигнати ръце да сваляш/нанизваш кукички.

Но наистина всеки да слага каквото му е на сърце.

# 461
Ми, то на втория клип се вижда, че Торбалан бута пердето от другата страна😂
Това са бани в някакви общежития на 30г поне, а душът е на 20 см.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 08:19 от Чи лу

# 462
Моята завеса е тежка и не помръдва, а и е достатъчно далече от душ зоната, за да я допра, дори и неволно. И категорично не я избрах, защото няма място за параван или е по-евтина. Щом имам място за завеса, значи имам и за параван, сега поне има и сгъваеми, прибиращи се модели, които не пречат през времето, когато не се ползва душът. Това е, как да кажа...като завесите и офисните щори в стаите - усещането и атмосферата са различни в двата случая. Поне за мен. Разбира се, всеки ще си прави банята и другото, както го вижда за себе си, това не подлежи на коментар и не пиша с цел да убеждавам някого или да оспорвам решението му, просто отбелязвам, че завесите сега не са като старите найлонови гадни завеси и също могат да изглеждат елегантно и луксозно, ако това се цели. Важно отношение към този избор има и стилът, даже не "и", а водещо отношение.   

# 463
За мен водеща е практичността. След това идва дилемата как да направя практичното И красиво. Доколкото е възможно.

Завесата да е доста далече от душа означава, че банята не е стандартно малка. А повечето бани в българските жилища са по-скоро в категорията на стандартно малки, според мен.

Чи лу, аз не мисля, че действието на законите на физиката се влияе от това кога е ремонтирана банята. Не се обиждай, не видях това, което си изтрила от поста.

В малка баня, в която има малка душ-кабина, примерно 70х70 см., или душ-пространство с подобни размери, на мен лично ми е неудобно да имам както параван/стъкло, така и перде/завеса или както и да се нарича. Все ще ми е гадно да се чудя как да не си лепна д-то или в стъкло, или в някакъв плат/мушама. Затова и предпочитам откритите пространства. За водата има сифони на пода и вентилатори. В ремонтираната баня имам класически подов сифон в средата на банята (средата на диагоналите) и в рамките на 5-10 мин. с вентилатора подът изсъхва. Не бърша, не мия, не подсушавам. На мен това ми е достатъчно, за да ми е удобно и практично.
И аз не натрапвам моето мнение, само го изразявам (вместо да замълча завинаги Laughing LaughingLaughing). Да не се чувства някой виновен, че не си е сложил завеса или параван, защото така се прави сега. Да знае, че има и други без завеси и паравани, хора, които не искат или не могат да си сложат такива.

# 464
За мен водеща е практичността.
Чи лу, аз не мисля, че действието на законите на физиката се влияе от това кога е ремонтирана банята. Не се обиждай, не видях това, което си изтрила от поста.
Е, да де, нали и аз разправям, че със завеса е по-практично. Переш, закачаш и всичко свети, не търкаш, не се занимаваш с гуми и уплътнения.
Иначе с нов параван е по-красиво, ама само докато е нов.
За какво да се обиждам? Не се, споко😉
Баните ги правихме преди 5г, дори тогава да не съм имала пари за паравани както предполагаш, за тези 5 г. все щях да скътам някой лев и да си сложа, ако са ми мерак. Завесата не изисква ремонт и не оставя следи, махаш я и ковеш параванЯ.
Не съм трила нищо, това откъде?🙄
В бързината праЯ греЖки и редактирам, това ли имаш предвид?

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 10:26 от Чи лу

Общи условия

Активация на акаунт