Банята - тема 50

• 24 504
  • 636
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Аз също се оглеждам за плот под мивката и ми се ще да е дърво, засега един от вариантите е да е бамбук, но не зная колко би издържал на мокрене: https://www.ikea.bg/products/alsken-plot/10555117/
Може да се отреже до размера, който ви трябва.

Моята идея е да вкарам пералня под плота на мивката ето така:
Скрит текст:

# 616
За дървесен цвят камък (естествен или изкуствен) не съм чула да има. Но дюс някакъв или неутрален няма да се "бие" с дървото от другите плочки.
Иначе като пуснеш в Гугъл  - технически камък, гранит, мрамор, ще ти излязат сайтове. Стоун център беше най-голямата фирма преди за технически камък, но такъв вече предлагат и много други фирми. За гранит и мрамор също има много фирми - за кухненски плотове, стъпала и т.н. А най-лесното е да минеш покрай които и да е гробища и да обиколиш фирмите за паметници за гробове. Те са каменари, работят с камък.

Делисардели, ето една фирма (варненска), която се занимава с внос на екзотични дървесини, обработва я.

https://www.tropic-timber.net/

Контакти от сайта, звъниш и питаш. Част от тези екзотични дървесини са доста устойчиви на вода и влага. Можеш да звъннеш и питаш кои са устойчиви на влага и стават за баня. Цените от сайта на отделни парчета/дъски са аналогични или по-ниски от плотовете от слепена дървесина в строителните хипермаркети, които са от обикновена често срещана дървесина.

Икейският плот не е масивно дърво, а само дървен фурнир - 1 мм. макс, вътре сърцевината е ПДЧ, има го в Описание на продукта.

# 617
Нашето подово е и под душа.
Задължително всичко снимай преди поставянето на плочките.
Електрическо ли е подовото?
Да, посоченото по горе - DEVI.

# 618
man_darin_ka , да на там клоня за конкретен размер и вид/цвят  на плот (някакъв дървесен цвят), тъй като стената на душа и пода са дървесен гранитогрес. Но къде може да се случи това, т.е сайт/производител и т.н. или в големите магазини тип Практикер и производни......
Височината на плота може да е и 30/35 см., защото височина имаме,  просто на пазара масово плотовете са с размер 20 см и за това го цитирах, като пример.
Бъркате мисля мерните единици, еднити са ви сантиметри, а дебелината милиметри. Масово евтините плотове от дърво са 20 мм, а не сантиметра, което е доста тънко. За баня обикновено се ползва дървен материал по 30-40 мм.
Може да намерите някой мебелист да ви отреже плот за баня от някоя фира от компакт. Има и с дървесен декор, макар и не голямо разнообразия. Той не се раздува и може да се ползва в баня, а отдолу да ви направи шкафче или само чекмедже.

*Интер керамик имат едни "плотове" от ПВЦ, които са 20+сантиметра, но това изделие не се свързва с традиционната употреба на тази  думата.

Аз в една баня ползвах фира от обикновен кухненски плот даже, но няма никаква вода и душът е изолиран, има и добра вентилация. Даже помня, че преди да се реша на този вариант, тук в темата бях чела колко дълго е оцелял плотът на една потребителка.

# 619
От личен опит да кажа, че парче от рода на 60х35 не е вдъхновяващо за никоя фирма или майстор. Печалба почти никаква, само работа/губене на време с минимална поръчка.
Късмет с плота!

# 620
  • Sofia
Да, трудна задача се оказаха размерите на плота и поради този факт, поисках съдействие или съвети. Благодаря на всички, които се включиха с мнение/съвет. Ще пиша за развитието на сагата. Продължавам да търся. Весели празници!

# 621
Аз също се оглеждам за плот под мивката и ми се ще да е дърво, засега един от вариантите е да е бамбук, но не зная колко би издържал на мокрене: https://www.ikea.bg/products/alsken-plot/10555117/
Може да се отреже до размера, който ви трябва.

Моята идея е да вкарам пералня под плота на мивката ето така:
Скрит текст:

Помислете за височината на мивката, особено ако е купа сигурно ще удари един метър ( пералня стандартно е към 82-85 см, плот още 3, и височината на купата). Това е прекалено неудобно.
В икеа има някакви такива комбинации - ако има изложени в магазин проверете дали е удобно. Или над вашата пералня сложете един леген и пробвайте да разиграете едно миене на очи😜

# 622
Даже помня, че преди да се реша на този вариант, тук в темата бях чела колко дълго е оцелял плотът на една потребителка.
Май съм аз 🙂 Не само, че оцеля, а абсолютно нищо му нямаше 8-10 г докато продадем жилището. После пак сложих 180см такъв в нова баня. Мебелистът ми го "изля" точно до милиметър между две стени. Душът е далече в ниша 1на1 на друга стена и вода няма как да стигне до плота. И в предната баня не се мокреше от душа, а само когато го мия аз.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 10:37 от Чи лу

# 623
  • София
man_darin_ka, много благодаря за линка, ще ги разгледам 🍀

Second, да, това с височината ще го предвидя, мивката трябва да е полувградена или изцяло вградена, за да е удобно. Само че 3д-то сама съм си го правила и не е точно, просто да можем да си го представим горе-долу как ще дойде.

Не съм сигурна с 3 хуни вкъщи дали ми се занимава с бърсане на плот, мисля го още...

# 624
Малко тъп въпрос, но ... какво значи полу вградена и изцяло вградена?

# 625
  • Варна

Delisardeli, ето така го направихме в апартамента на майка ми. Удобно е. Условието е да е вградена мивката. С тази, каято си сложила на проекта няма да стане. Прекалено високо ще дойде. Също се наложи да избирам между по-плитките модели перални със сушилня.

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 11:47 от Lady April

# 626
  • София
Lady April,
Много е хубаво, и при нас нещо подобно се надявам да стане, но плотът ще е 180, с мивка / шкаф в средата.

LordOzzy ⚡, тази я водят полувградена (или поне така я нарекоха в един магазин), за разлика от горната, която е изцяло под плота.
https://www.ikea.bg/products/angsjon-backsjon-shkaf-za-mivka-che … mesitel/39521594/

Играя си още с всички идеи, които ми дадохте в предишната тема, за което сърдечно благодаря още веднъж 🍀 ще покажа отново по-нататък..

# 627
Според мен, полувградена е ОК. Купа ще идва високо, а и около нея винаги пръска много повече. Дори ползвателите да не са деца. Бях писала преди - във ваканционен апартамент беше с такава купа, дори и плотът много приличаше на този на Икея. След всяко миене на ръце/лице/зъби трябваше да бърша (притеснявах се да не разваля плота), защото имаше от капки до малки локвички. Протегнеш си мократа ръка към (диспенсера) за сапун - капе, връщаш си ръката - капе. Посегнеш да спреш водата - капе. След като забършеш - пак капе от ръката, но ти писва в един момент и почваш да съобразяваш малко или много е мокро. Ако е малко - оставяш да се изпари сама водата. И въпреки че визуално купа много ми харесва, реших, че не е за мен.

За общата височина на плота с мивката - съобразете спрямо собствената ви височина и удобство. За децата - пластмасово стъпало, за да стигат. Моето, докато се чудех колко високо да сложа мивката, взе, че порасна, толкова бързо мина времето.

# 628
Това с купата е типичнаната красота, която има малко общо с функционалността. В един момент купите превзеха списанията, Pinterest и магазините. Наистина много красиво стоят. Но изглежда като скоро тази модерност да си отиде. Хората си накупиха, поползваха и видяха, че има дебели минуси.
А може да има измислени и някакви супер големи и удобни.

# 629
  • В.Т.
Нашето подово е Devi. Слагахме го сами със съпруга ми /майсторът каза, че не е слагал и не поема ангажимент/. Преди това съгласувах разположението с доставчика - пратих му схема, която той одобри. Разположено е само в зоните, по които стъпваме. Някъде бях чела, че ако е близо до сифони предизвиква по-бързо изпаряване на водата в тях, видя ми се логично и се съобразих, за да не се появят миризми. Основното отопление е централно парно. Подовото е само за комфорт на крачката. Simple Smile
Относно плота в банята - сложихме мрамор /финансови аргументи/. И аз бях гледала предавания, в които отиваш и казваш - ето от това парче искам ... Не става така - ходихме, говорихме и в момента на поръчката са отрязали от каквото е имало. Имам забележки, но нищо не може да се направи - заплатено, доставено. Монтирахме си го. Относно хигроскопичността - да, попива вода, но после си изсъхва и не ме притеснява. За сега никой не ползва оцветители /боя за коса например/ и не очаквам проблеми.

Последна редакция: пн, 29 дек 2025, 10:31 от slavi_d

Общи условия

Активация на акаунт