1 мая (42гр)
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч. л. сол
около 100гр масло, може и по-малко, може и повече. Може мас, може и олио.
2 яйца
200гр сирене (може и повече)
3 ч.ч. брашно
Затопляте леко млякото у трошите маята в него. Оставяте да постои малко. В дълбок съд си слагате солта и захарта. Сипвате млякото с маята, добавяте натрошеното сирене, яйцата и брашното. Не месите, само бъркате с дървена лъжица и готово. След това си взимате две големи тави, хубаво ги намазнявате, топите си богато ръцете в стопеното масло и късате и оформяте топчета колкото орех. Редите на разстояние в тавите и ги слагате на топло да втасат. След това печете. Отгоре може да се наръсят по желание - с червен пипер, с нещо люто, с ким, кой каквото иска. На не много силна фурна, до порозовяване, че отдолу лесно се препичат и не е желателно, стават сухи. Ето ви етапни снимки:
Тестото
Преди втасването
Втасали
Изпечени
Една важна поправка!!!
Говорих с Биляна и тя ми посочи грешката, заради която станаха малко като питки, а не като истински милинки - редите в тавата плътно една до друга, за да нямат място да бягат настрани и да се вдигнат нагоре!!!