Второ, извън София фирмите не са особено гъвкави откъм работно време, особено в производствата, а възможностите за работа май са доста по-малки както и заплатите.
В гимназии на едносменен режим учениците започват в 8:00 и свършват в 14:30 с едно голямо междучасие, в някои дни може и до 15:30 да са. Ако започват в 9:00 това значи ежедневно да свършват в 15:30, че и в 16:30. От там нататък ще почиват, ще учат, ще работят? Кое по-напред? О, да. Извън София доста ученици в 10 клас и на горе вече работят. Това е реалността. И работодателите не винаги са гъвкави в работното време, което им определят, та може да се случи и да се освобождават от час, за да не закъснеят за работа.
И понеже съм учител често имам групи, които започват в 10:00 и свършват в 15:30. След 13:00 категорично учебният процес не е ефективен, а учениците казват, че предпочитат да са от 8:00 и да свършат в 13:30.
Съгласна съм, че 7:30 е ранен час, спор няма. Но, за да няма ученици, които започват в 7:30 трябва да няма училища на две смени. Но все още има.