Отговори
# 210
Мисля, че това са нагласите в обществото ни, а не отделни примери. Само погледнете какво се случва на централизирано ниво - колко пъти министър Вълчев, това жалко мекотело, повтори санкции, дисциплина, наказания и ограничения? Колко пъти другото мекотело министъра на вътрешните работи обяви война на локалите, вместо да говорим какви са причините за тревожните симптоми сред подрастващите, които буквално се пребиват, и да помислим как да им даде смисъл и цел в живота, така че да нямат нужда да пребиват? Прочетете правилниците на училищата, вижте и законите - вечерен час, преджобване от полицията без причина и задържане в ареста на непълнолетни с една цигара марихуана, особено актуално тези дни! Ами в тая тема - мързеливци с хелче, лентяи и марди, които трябва да бъдат приучавани на дисциплина чрез тормоз. А коментарите под новините и в социалните мрежи - колко злоба и омраза се изливат върху деца, мечти за връщането на ТВУ и казармите с възпитателни цели. И после аз съм груба като казвам, че сме нация, която си мрази децата.

# 211
Фирмена и енергийни напитки са ежедневие за доста голям процент тийнове, превръщат се в начин за оцеляване след късното лягане.
Вчера във фб ми попада пост за някакво сравнително малко градче. Жена е публикувала снимките от охранителна камера на две момчета, които нощно време й звънят на вратата и бягат. Това се повтаря всяка нощ, в час, в който трябва да са си по леглата - след 23:00. Е отдолу една кофа помия срещу нея, децата нещо лошо не правели и те така се забавлявали през 90-те.
Ами не, не е нормално 12-13 годишни да се забавляват след 23 часа, тормозейки някого у дома му.
Не е нормално на другия ден да карат на енергийни или да спят в час.
И да, криворазбрана демокрация - като права без отговорности и задължения, свобода, превърната в слободия, отсъстващи родители, които компенсират отсъствието си с пари, неглижирани деца, деца, растящи в среда на насилие се отразяват на цялото общество и са си реални проблеми - локали, високи скорости, гняв, бунт, предизвикателно поведение.... Децата имат нужда от правила, ясно очертани граници, за да чувстват стабилност и предвидимост в ежедневието си. Прекалената свобода и развитите граници не са нещо добро, правят ги несигурни.
Децата не са лоши, но не случиха на родители, времена и общество.

# 212
Оф, като вземете така да пишете ангро!
Между 8 и 10 има още толкова възможности - 8:30, 9... все чудесни часове за старт на работния ден (не знам в кой град сте, но в София почти нищо и никой не работи преди 9 часа - ей сега ми се наложи току-що да проверя работното време на Спиди).
Само че учениците ни правят голямо изключение и започват в 7:30. Хайде, моето стига бързо до училище, но имаме деца пътуват от Костинброд, Требич, Божурище... стават в невъзможни часове, за да пътуват час и повече.
Е, мерси, верно не случиха ни на родители, ни на учители, ни на общество. Лошото е, че възрастните ни живеят в 19. век, а децата ни - във втората четвъртина на 21. век.

# 213
Добре де. В моя град останаха две училища на две смени, съответно почват в 7:30, останалите са от 8:00.
И има пътуващи ученици в гимназиален курс, разбира се.
Параход, то хубаво да започнат в 9:00, но ще свършват в 15:30 или дори 16:30. Кога ще учат тези деца, кога ще ходят на други занимания или спорт като им ангажираме целия ден?
При нас пък масово работният ден започва в 8:00, изключение са някои магазини, които започват по-късно. Спиди не съм ги проверявала, знам, че вечер са до 18:30, Еконт са до 19 или 19:30.

# 214
И какво като свършат в 15:30 - 15:50? Това е най-късният възможен час - денят със 7 учебни часа е 5.50 часа астрономически. Свършване 16:30 вече по подразбиране включва допълнителни занимания.
Когато са започнали в 9, няма нужда да си лягат с кокошките, има достатъчно време за всичко останало. Аз пък не го разбирам това да приключим деня до 17 и после да дремем пред телевизора. Може би защото бачках допреди половин час Simple Smile

П.П. Много дълго работели при вас тези куриери. Тук и Еконт, и Спиди са от 9 до 18 часа. Възможно е информацията ти да не е вярна.

# 215
За сметка на тях бг пощи са до 16:30. Ако ти харесва. Никой друг не свършва толкова рано като тях.
Учебният ден не винаги свършва в 14:30. При осем часа на ден по 45 минути и без второ голямо междучасие за обяд, денят в гимназия да една смяна свършва в 15:20-15:30. Почнат ли от 9 ще свършат в 16:30. Ако и пътуват ще се приберат за вечеря. Активната част на деня приключва в 17-18, а те тепърва ще трябва да подготвят и уроците за следващия ден.
За начален курс не е проблем и в 8:30 да почват. Моите поне в училище на две смени начален курс почваха от 8:20 - от втория час на големите. Сега петокласникът ми започва в 7:30 и приключва в 13:10, но след четвъртия час междучасията са му по 5 минути, а със 7 часа на ден. Втора смяна ще е от 13:30 до 19:10. Рано му е да стане в 7, но пък втора смяна ще му е още по-тегава да учи до 19:10. Кака му в седми клас втория срок прави класно по литература от 17:45 до 19:10, а класната по математика беше в петък в последния учебен час за седмицата от 17:45 до 18:25 - просто идеално.
За условията откъм температури втора смяна в югоизточна стая да отварям ли дума?
7:30 е рано, но пък 9 е късно за учениците 5-12 клас по нашите географски ширини.

# 216
Къде часовете са по 45 минути? Поне от средата на 90-те не съм чувала и виждала такова нещо.

7:30 е рано, но пък 9 е късно за учениците 5-12 клас по нашите географски ширини.
И така да е, и на 8:30 ще са благодарни. Но де тоя късмет.

# 217
В гимназиален курс - гимназии - профилирани или професионални, които са на една смяна са с часове от 45 минути. Започват в 8:00 и седмият час свършва в 14:30, осмият в 15:25. О да, има е осми час, поне в професионалните гимназии. Вярно, не всеки ден, но  има.

# 218
А, какво мислите за предложението на Здравка Минчева, началник на РУО Велико Търново.

https://www.facebook.com/share/r/1DzaYtBQdS/

Локалите са тийнейджъри, някои от тях и пълнолетни.
Слободията, за която говориш Rayna13, е в следствие на свободата, не на ограниченията. Правила и норми трябва да има. Нарушенията да се наказват, без значение възрастта на извършителя.

Общи условия

Активация на акаунт