Повишен мускулен тонус при бебе

• 565
  • 4
  •   1
Отговори
Здравей бебето ми е почти на 4м.Личната лекарка каза,че има повишен мускулен тонус,още в първия месеца изпрати ни на трансфонтанела, отидохме наред е,бяхме и на ортопед за тазобедрени стави и те са наред.Но бебето мисля че все още има този повишен мускулен тонус много си кръстосва краката сякаш с едното краче не го движи много активно освен да го приближи като го сгъне към корема или после изпъне ....Много ме страх от това което,чета.Някои в същото положение може ли да ми каже минава ли какво се случва.Личната каза да правя масажи и гимнастика,колкото мога правя и двете но незнам вече нямам сили.Иначе детето се усмихва гука ,задържа главичка вече дори се опитва да се обърне от гръб по корем и успява, лапа ръчички,опитва се да хване играчки и хваща ...Дайте ми съвет мисля че в краката е повече тонуса,хиляди пъти иска да ме прати на невролог,но не ме прати .Също бебето си криви и стъпалата незнам дали е от това .

# 1
Детски невролог, задължително.

# 2
Малко рехабилитация и ще се оправи.
Невролог задължително.

# 3
Моята дъщеря беше доста стегнато, нервно и плачливо бебе. Бяхме я водили при позната физиотерапевтка точно около 3 месечна възраст и ми беше казала, че наистина е по-стегната, но нищо притеснително. После забелязахме, че си криви главицата на една настрана и се оказа, че има лек тортиколис. Носех я много ниско по време на бременността, което може би е било причината. Беше на около 5-6 месеца и мина 1 курс гимнастика пак при същата физиотерапевтка за 1 седмица. Тогава ми каза, че всичко с тонуса е наред и детето се развива чудесно. Аз въпреки това много се притеснявах и виждах какво ли не, много четях и много се страхувах. Та си минах и през невролог няколко пъти по спомен. Детето проходи и проговори навреме. Вече е на 4 години и е здраво и будно дете. Може би ще е хубаво да отидете на невролог просто за ваше успокоение. Щом трансфонтанелната е добре, детето гука, усмихва се, развива се според нормите, няма повод за тревога.
Мисля, че гимнастиката, която правихме, беше минала по здравна каса. Физиотерапевтката също така ми показа упражненията и как да ги правя сама вкъщи.
Не се шашкайте предварително и запазете спокойствие. ❤️

# 4
Имах проблем с повишен мускулен тонус при сина ми. Продължи по-дълго от нормалното, сигурно чак към 7-8 месец отшумя. И ние бяхме на трансфонтанелна, където нямаше проблеми, а и започнахме рехабилитация, но лека с йога топка ( по Бобат, не Войта!). Всичко премина, но макар и с доста повишен мускулен тонус, той беше и е доста добре двигателно, като дълго време даже стискаше юмруци и така лазеше...Това изчезна. Непременно се консултирайте с невролог и започнете лека рехабилитация и масажи, шанса да се изчисти бързо е много голям. Колкото по-рано, толкова по-добре. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт