Вадене на мъдрец: в Пирогов или във ВМА?

• 367
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте!
Предстои ми вадене на ретинирал мъдрец. Предлагат ми да го направя в Пирогов или във ВМА в Лицево-челюстна хирургия. Честно казано, имам фобия от болници и малко ме е страх.
Моля за отзиви за специалистите, за обстановката, както и за самата процедура.
Благодаря предварително!

# 1
  • Melmak
За вма конкретно имате предвид самата вма или сградата до нея (факултет по дентална медицина)? Аз съм вадила във второто преди няколко години. Базата беше потресаващо зле, но хората си свършиха работата отлично.

# 2
За вма конкретно имате предвид самата вма или сградата до нея (факултет по дентална медицина)? Аз съм вадила във второто преди няколко години. Базата беше потресаващо зле, но хората си свършиха работата отлично.

Имам предвид самата болница. Лицево-челюстна хирургия. 😊

# 3
Здравейте!
Предстои ми вадене на ретинирал мъдрец. Предлагат ми да го направя в Пирогов или във ВМА в Лицево-челюстна хирургия. Честно казано, имам фобия от болници и малко ме е страх.
Моля за отзиви за специалистите, за обстановката, както и за самата процедура.
Благодаря предварително!
Аз вадих наскоро ретиниран мъдрец, беше легнал, пилене на кост, и ми го извадиха цял и аз не знам как, не е страшно, мен лично изобщо не ме болеше, но след операцията си вземи Аулин защото доста ще те боли, ето ти една схема, ако ставаш в 8:00, пиеш Аулин ефекта му е горе-долу 9-10 часа, и после един Ибупрофен или Оклис (син). Няколко дни доста боли, после отшумява, при мен процедурата траеше около 40 минути, желая ти успех!

# 4

Абе преди 20 години дъщеря ми беше загазила с едни нерастящи постоянни зъби и ни изпратиха в този факултет. И една доцентка като почна да обяснява как ще разрежат целия венец и не знам си какво си...  После отидохме в Юниордент (при кино Одеон) и една тамошна зъболекрака без да е доцентка направи всичко само през дупките на извадените млечни зъби без никакво разпаряне на венеца.  Та съм с малко особено мнение за този факултет.

# 5
Антон Козаров. Не работи в тези болници, но вади ретинирал мъдрец за 20 минути със слагането на упойката. Въобще няма да усетите, че ви вадят зъб. Взима по-скъпо, но си заслужава. Аз си извадих всички мъдреци при него ( два не бяха израснали, но се бяха леко подали се, защото нямаше къде да пораснат и 2 напълно израснали).

# 6

Имам предвид самата болница. Лицево-челюстна хирургия. 😊

Аз съм вадила във Факултета по дентална медицина, но около пандемията някой беше писал, че са ги преместили в Пирогов, така че вероятно затова са ти препоръчали там да го извадиш.

Има обширна тема за ваденето на мъдрец, в която е писано много:
https://m.bg-mamma.com/?topic=190964.4200

# 7
  • Melmak

Абе преди 20 години дъщеря ми беше загазила с едни нерастящи постоянни зъби и ни изпратиха в този факултет. И една доцентка като почна да обяснява как ще разрежат целия венец и не знам си какво си...  После отидохме в Юниордент (при кино Одеон) и една тамошна зъболекрака без да е доцентка направи всичко само през дупките на извадените млечни зъби без никакво разпаряне на венеца.  Та съм с малко особено мнение за този факултет.
Възможно е, аз 2019 вадих. Беше си операционна, грижеха се добре. Дадоха ми болничен и епикриза. Просто базата е без комантар. Не знаех, че са ги преместили, както казва кукумицинка. За съжаление не помня имената на лекарите, които ме оперираха, а имаше и специализантка.

# 8
  • София
Препоръчвам Клиника Полихронов!

# 9
Благодаря ви!
За ВМА нямам предвид факултета, а Лицево-челюстна хирургия, която се намира в самата болница.
И в двете болници искат с операция, в операционна да се вади. Затова се притеснявам.

# 10
  • Melmak
Да, ама виж кукумицинка какво ти написа.

# 11
Благодаря ви!
За ВМА нямам предвид факултета, а Лицево-челюстна хирургия, която се намира в самата болница.
И в двете болници искат с операция, в операционна да се вади. Затова се притеснявам.

Ти не си представяй кой знае какво под операционна в случай на вадене на зъб. То е операционна, но фактически ти ще седиш на зъболекарски стол с голяма лампа и хирург ще вади зъба, подпомогнат от сестра. Хубаво е в болница, тъй като имат анезтезиолози, шефът на отделението носи отговорност и разполагат и с препарати в случай на непоносимост към упойката. Ако се сещате за един случай за доктор Павлов от клиника Павлови (този, който се изявява в разкрасителната рубрика на Радост в БТВ) имал беше пациент дете, което получава рядко срещана реакция към упойката и почина, защото не получи навреме антидота. После се разбра, че самият антидот е скъп и повечето частни клиники не го закупуват, тъй като реакцията е рядка, и ако се случи, ги карат бързичко пациентите към Пирогов, където разполагат с медикамента. В случая се бяха забавили и детето почина, но се спомена, че са имали и други такива случаи в същата клиника, при които са ги транспортирали навреме в Пирогов и нещата не са завършвали трагично.

Където си прецениш, аз съм на мнение, че и в самото ВМА, и в Пирогов, има специалисти и разполагат с по-важни условия от битовия комфорт в частните кабинети. В държавните снижават рисковете дори и със задължителното изискването за изследване при алееголог и тестване за избраните от хирурга упойки, дори и ако пациентът само да е споменал, че има и минимални признаци за някаква алергия (сенна хрема примерно), докато в частните кабинети не разполагат с анеьтезиолог на щат и не изискват тестване за алергии.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 10:56 от кукумицинка

# 12
  • Melmak
Абсолютно съм съгласна!
Аз съм с алергии, казах, че имам такива. Дадоха ми едно листче с упойки и казаха да ходя да се тестувам преди операцията. Искаха ми и пкк плюс още нещо. Пуснах изследванията, на едната упойка имах реакция!
Алергологът назначи задължително урбазон преди да ме оперират. Спазиха го, сложиха ми една инжекция. След това ме оперираха, даже ми слагаха парче плат на очите да не гледам.

Общи условия

Активация на акаунт