Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 94

• 19 531
  • 482
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Здравейте момичета, някой може ли да ми даде съвет за Надежда? Чета за доктор Чапанова. На какво мнение сте вие? Аз до сега бях в Доверие, но не съм доволна от протокола който се прилага при мен. Аз съм с тежка аденомиоза и се интересувам може ли да ми помогнат в Надежда ? Какви протоколи следват там? При мен всичко е като обикновенни трансфери ( вече 2 броя неуспешни ) - без спиране на цикъла за успокоение на аденомиозата и са абсолютно против това. Казват ще пробваме. Е да, но до кога? Три ембриона на вятъра… Чудя се между тук и Турция? За България доктор ми препоръчва Малинов. Какво бихте ме посъветвали вие? Вече съм много объркана къде да започна новият опит.. Благодаря
Чапанова е ок, но аз бих заложила на Турция или Кипър. Успех, където и да избереш

# 301
Aз нямам опит с аденомиоза, но за мен Надежда е конвейр. 3 неуспешни опита имам там. Успех от раз в Турция. Радвам се, че реших да не губя време в Бг.

# 302
Не съм правила стимулация при доктор Чапанова и съответно нямам такъв опит с нея, нито ми е била установявана аденомиоза до момента и съответно не съм запозната с методите за лечение и контрол на заболяването. Във всеки случай обаче откъм отношение ми допада много повече от Станулов, при когото имам покъртително неуспешна стимулация - споделяла съм си опита в темата. Била съм и при други репродуктивни, Чапанова е единствената до момента, която поне дава вид, че иска да пробва различни неща и да търси и реши проблема - то в нашия случай е по-скоро търсене на проблема, уж всичко ни е наред, освен проблеми малко със спермограмата, които обаче според всички лекари без изключение не би трябвало да пречат на естествено зачеване.

В Турция също далеч не всеки успява, за съжаление. Ние имаме няколко познати двойки в България, и с тежък мъжки, и с тежък женски фактор, всичките са успели в Надежда (но при Стаменов и преди години, тогава може би не се е чакало толкова, не знам).

# 303
  • Sofia
Здравейте момичета, някой може ли да ми даде съвет за Надежда? Чета за доктор Чапанова. На какво мнение сте вие? Аз до сега бях в Доверие, но не съм доволна от протокола който се прилага при мен. Аз съм с тежка аденомиоза и се интересувам може ли да ми помогнат в Надежда ? Какви протоколи следват там? При мен всичко е като обикновенни трансфери ( вече 2 броя неуспешни ) - без спиране на цикъла за успокоение на аденомиозата и са абсолютно против това. Казват ще пробваме. Е да, но до кога? Три ембриона на вятъра… Чудя се между тук и Турция? За България доктор ми препоръчва Малинов. Какво бихте ме посъветвали вие? Вече съм много объркана къде да започна новият опит.. Благодаря

Аз от лятото съм пациент на доктор Чапанова, като преди това бях при Персенска, от която не съм доволна. Имаме 4 неуспешни инеминации и 1 инвитро процедура със само 1 годна яйцеклетка (под 35 съм, с нормално AMH). За сега Чапанова ми се вижда достатъчно адекватна и предлага разумни подходи, като ми помогна да намерим и причините за предходният неуспех. Предстои ни стимулация и при нея в началото на годината. С предполагаема ендометриоза съм (не е диагностицирана лапароскопски, но имам малка ендо киста на левият яйчник). С нейна помощ открихме и автоимунно заболяване (по-скоро тя ме насочи към какъв специалист да се обърна и беше сигурна, че има проблем, та ме натисна да го потърсим). В момента съм на прогестеронов прайминг заради ендометриозата и декември ще поставим депо блокираща инжекция преди да започнем стимулациите. Ще видим какво ще се получи този път, но за сега съм доволна.

# 304
  • София
И аз съм пациент на д-р Чапанова повече от година, въпреки двата неуспешни трансфера съм доволна. Когато имам подготвени въпроси към нея как да продължим и вляза в кабинета с готовност да ги задам, тя предлага и обяснява точно това, което съм имала като въпросителни. При мен имаше съмнение за аденомиоза, след това изказа съмнение и за ендометриоза, която се потвърди преди няколко дни след проведено ЯМР. Имам и отклонение в имунологията, като докторката спази назначената терапия от проф. Михайлова, въпреки че тя все още не беше част от екипа на болницата.

# 305
И аз съм пациент на д-р Чапанова повече от година, въпреки двата неуспешни трансфера съм доволна. Когато имам подготвени въпроси към нея как да продължим и вляза в кабинета с готовност да ги задам, тя предлага и обяснява точно това, което съм имала като въпросителни. При мен имаше съмнение за аденомиоза, след това изказа съмнение и за ендометриоза, която се потвърди преди няколко дни след проведено ЯМР. Имам и отклонение в имунологията, като докторката спази назначената терапия от проф. Михайлова, въпреки че тя все още не беше част от екипа на болницата.
Същото  е и с д-р Тихомирова.  Различен подход

# 306
Нека да не забравяме все пак, че макар лекарите да са лицето на болницата от ваша гледна точка те не са единствените хора, намесени в процеса. Колкото и да го бива един лекар ако ембриологията не струва…

Плюс това при неуспешни трансфери на нетествани ембриони няма как да се знае дали не се е получило, защото ембрионите не са били генетично здрави. Доколкото съм се информирала  не в България, но в други държави, или може би в определени клиники, се трансферират единствено тествани ембриони. Факт е, че поне доколкото може да се види от форумите в повечето случаи си става от максимум три трансфера, даже два.

# 307
  • София
Нека да не забравяме все пак, че макар лекарите да са лицето на болницата от ваша гледна точка те не са единствените хора, намесени в процеса. Колкото и да го бива един лекар ако ембриологията не струва…

Плюс това при неуспешни трансфери на нетествани ембриони няма как да се знае дали не се е получило, защото ембрионите не са били генетично здрави. Доколкото съм се информирала  не в България, но в други държави, или може би в определени клиники, се трансферират единствено тествани ембриони. Факт е, че поне доколкото може да се види от форумите в повечето случаи си става от максимум три трансфера, даже два.

Нашите ембриони бяха тествани и съответно бяха балансирани. Да, важен е целият екип не само репродуктивния специалист. Аз лично съм много доволна от лаборантите и сестрите, които слагат абокатите преди манипулации. Това е първото място, където не ми оставят синини. За пример мога да дам само преди няколко дни ми правиха ЯМР в УМБАЛ Свети Иван Рилски при поставяне на контрастно вещество ми оставиха една синина за спомен от изследването. Миналият Петък пък ми правиха пункция в МБАЛ Надежда, дори не усетих кога ми поставиха и свалиха абоката, нито има белег на мястото.

# 308
С две ръце препоръчвам д-р Чапанова. Аз развих аденомиоза след преждевременно раждане. В болница Надежда си имат свой подход на лечение на аденомиозата с хапчета депакин, който се отхвърля от всички останали лекари 😀 но факт е, че работи. Аз съм бременна в момента в 25г.с.

# 309
  • София
С две ръце препоръчвам д-р Чапанова. Аз развих аденомиоза след преждевременно раждане. В болница Надежда си имат свой подход на лечение на аденомиозата с хапчета депакин, който се отхвърля от всички останали лекари 😀 но факт е, че работи. Аз съм бременна в момента в 25г.с.
Честито. Simple Smile За съжаление при мен този подход не даде резултат, но не се отказваме. Освен хапчета, на мен ми го поставяха и два пъти в матката.

# 310
А как е там ембриологията?

# 311
  • София
А как е там ембриологията?
До колкото знам е доста добре. Сега през Декември ще правят ремонт точно на ембриологичната лаборатория.
Моят личен опит е добър, до сега каквото сме извадили се е оплодило и достига ден 5 бластоцист. Имахме два ПИД-нати ембриона, които бяха балансирани. От тези дни имаме нов 5 дневен ембрион, който преценихме да не изследваме. Аз съм на спонтанен цикъл и вадим малко яйцеклетки, но след следващата пункция сме решили да изследваме ембриончето.

# 312
  • Sofia
Аз лично съм доволна. Може просто да съм извадила късмет, но имах само една годна яйцеклетка, която изкарахме. Другите 2 не ставаха. Имаме и мъжки фактор (ниска морфология и висока фрагментация). Използвахме МАКС селекция и яйцеклетката ни се оплоди и в крайна сметка имахме 1 хубав привидно 5 дневен ембрион (та при нас 1:1, няма какво да се оплача). Бяха ми казали, че качеството на Я е много зле.

# 313
Аз мога да направя сравнение на ембриологията в Надежда и Турция от моя опит. В Надежда се води най-добра в България. Моят опит:
1. Къс протокол в Надежда - от около 8-9 фоликула се вадят 6 яйцеклетки, 4 се оплождат, 2 стигат до бластоцист, един добро качество, 1 средно, неуспешен трансфер на двата.
2. Къс протокол в Надежда - от около 9-10 фоликула се вадят 6 яйцеклетки, 3 се оплождат, 1 стига до бластоцист, средно качество, неуспешен трансфер (взети допълнителни мерки откъм имунология).
3. Дълъг протокол в Надежда - от около 19 фоликула се вадят 8 яйцеклетки, 3 се оплождат, НИЩО не оцелява след ден 3, няма трансфер.
При всичките оплождания са правени екстра селекции за мъжки материал, въпреки че е граничен, в никакъв случай лош. При мен проблем няма, АМХ около 2,5, възраст 34 при процедурите в Надежда.
4. Мемориал Турция - 10-12 фоликула, 8я, 7 зрели, 6 оплодени, 3 стигат до бластоцист, и 3те топ качество, 2 еуплодни, бременност от първи трансфер. Следене в ембриоскоп, на ден 5 неколкократно проследяване до достигане на най-подходяща фаза за взимане на проба за ПИД и замразяване. За мен или в Мемориал са магьосници и пипат с вълшебни ръце при оплождането и после нещо им баят или Надежда са някакви кандидат лаборанти.

# 314
Може да е само ембриологията, но може и да е комбинация с евентуално по-подходяща стимулация в Турция (тоест репродуктивния), която съответно е довела до по-добро качество на яйцеклетките или да го кажа иначе - не ги е скапала, по-точно. Имаше ли голяма разлика в дози/протоколи, дали помниш?

Общи условия

Активация на акаунт