Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - тема 94

• 19 337
  • 477
  •   1
Отговори
# 315
С друг препарат ме стимулираха, защото направихме изследване предварително кой е най-подходящ. Дозите иначе бяха сходни с късите ми протоколи в Бг, маааалко по-високи.
Но да, и стимулацията беше в пъти по-прецизно проведена, дозите коригирани през ден. Та е комбинация от фактори за успех.

# 316
При нисък естрадиол на естествен цикъл и един фоликул, има ли шанс да се вдигне при следващия път? Стимулацията, във всякакъв вид, повлиява ли нивото му или ако е нисък, си е нисък? Имала съм една стимулация досега, новота му беше излязло дори по-ниско, а тогава се случиха нещата. Та се чудя сега защо ми казаха, че е прекалено нисък и да чакам следващ месец? Някой с опит? Мерси

# 317
Може ли да споделите при кой лекар сте били в Мемориал?

Аз мога да направя сравнение на ембриологията в Надежда и Турция от моя опит. В Надежда се води най-добра в България. Моят опит:
1. Къс протокол в Надежда - от около 8-9 фоликула се вадят 6 яйцеклетки, 4 се оплождат, 2 стигат до бластоцист, един добро качество, 1 средно, неуспешен трансфер на двата.
2. Къс протокол в Надежда - от около 9-10 фоликула се вадят 6 яйцеклетки, 3 се оплождат, 1 стига до бластоцист, средно качество, неуспешен трансфер (взети допълнителни мерки откъм имунология).
3. Дълъг протокол в Надежда - от около 19 фоликула се вадят 8 яйцеклетки, 3 се оплождат, НИЩО не оцелява след ден 3, няма трансфер.
При всичките оплождания са правени екстра селекции за мъжки материал, въпреки че е граничен, в никакъв случай лош. При мен проблем няма, АМХ около 2,5, възраст 34 при процедурите в Надежда.
4. Мемориал Турция - 10-12 фоликула, 8я, 7 зрели, 6 оплодени, 3 стигат до бластоцист, и 3те топ качество, 2 еуплодни, бременност от първи трансфер. Следене в ембриоскоп, на ден 5 неколкократно проследяване до достигане на най-подходяща фаза за взимане на проба за ПИД и замразяване. За мен или в Мемориал са магьосници и пипат с вълшебни ръце при оплождането и после нещо им баят или Надежда са някакви кандидат лаборанти.

# 318
Бях в частния кабинет на Лале Бакър, с процедури в Мемориал Шишли. Тя работи и като част от класическия екип на Мемориал, но по тази схема се въртят докторите, а аз исках да съм си само при един. Много съм впечатлена от докторката като експертиза, внимание и отношение.

# 319
Когато аз започнах да ходя по лекари, доктор Калчев (който на мен лично много ми допадна и съм с високо мнение за него), ми сподели че неговото скромно мнение е ,че в България проблемът не е в репродуктивните специалисти, а по-скоро в ембриологията. Не знам дали е така, но предполагам че на дали говори на изуст. От друг страна, вярвам че ако човек избере да остане в България трябва да има повече доверие на лекарите. Вече чета и чувам за много случаи в които хората имат няколко неуспешни опита някъде и отиват на друго място и се получава и тази зависимост не е само България /Турция, което може би значи че са уцелили правилният момент или са имали правилната нагласа или пък наистина са попаднали при по-добри специалисти. До колкото се поинтересувах, има ли сериозен мъжки фактор, ако човек има възможност Турция не е лош вариант.  Но аз пък познавам хора на които не им се е получило в Турция, а им се е получило тук. Така че тази извадка тук не е показателна защото има много хора които не си споделят историите. Според мен където и да отидете трябва да имате повече вяра в лекарите. Колкото до Надежда, изглежда че всичко е на конвейр, но според мен на база на много опит, те си следват определени протоколи и идва времето за всичко, просто трябва търпение, което откровено и на мен много ми липсва. Няма лично отношение, така е, но лекарите имат прекалено много пациенти за да има лично отношение.

# 320
Аз оценявам мнението ви, но:
- сляпа вяра - не - трябва да се информираме, защото това е нашето здраве
- търпение - разбира се, ако е въпрос на изчакване на правилния месец и условия. Но не и в смисъла на поредни опити, които ни работят срещу здравето, без да се вижда каква е идеята на промените, които правят (ако въобще правят такива)
- протокол - аз съм много против - всеки случай е много различен и трябва да се действа спрямо него
- отношение - само в Надежда съм била в Бг и съм потресена от Ненов и Стаменов, недоволна от Цветков и с не добри впечатления от Тихомирова и Персенска. В Турция само като си видех докторката ми ставаше хубаво и усмихнато.

Ами някаква извадка е тук, да си разкажат и тези с успехи в Бг и неуспехи в Турция, няма лошо, напротив, важното е всеки да успее на неговото място. Но не трябва да стои залепен за едно място вярвайки, че ще стане, ако има по-скоро доказателства за противното в конкретния му случай.

Иначе мисля че е прав Калчев за ембриологията. В Турция са други мащабите, опита и базата, имат много повече на какво да стъпят.

# 321
Не съм съгласна с Вас за Стаменов. С изключително добри впечатление съм от него, но аз съм с много добри впечатления за всички лекари при които съм ходила досега, а те са Ковачев, Калчев и Стаменов. И тримата са изключителни професионалисти, и достойни за уважение хора. Смятам че помагат на много хора и при който и от тримата да сте няма да сгреши човек, всичко зависи от обстоятелствата които има човек за да направи избора между тези трима абсолютни Титани в професиите си. И не смятам че нито един от тези трима лекари ще направи нещо което ще навреди на нечие здраве, може да не успеят винаги да помогнат, но да навредят, не мисля. Предвид че Стаменов е шеф на болница Надежда, не смятам че ще позволи и някой от неговата болница да навреди на пациентите. Пак казвам това не означава че на всеки случай могат да помогнат.

# 322
  • София
Аз оценявам мнението ви, но:
- сляпа вяра - не - трябва да се информираме, защото това е нашето здраве
- търпение - разбира се, ако е въпрос на изчакване на правилния месец и условия. Но не и в смисъла на поредни опити, които ни работят срещу здравето, без да се вижда каква е идеята на промените, които правят (ако въобще правят такива)
- протокол - аз съм много против - всеки случай е много различен и трябва да се действа спрямо него
- отношение - само в Надежда съм била в Бг и съм потресена от Ненов и Стаменов, недоволна от Цветков и с не добри впечатления от Тихомирова и Персенска. В Турция само като си видех докторката ми ставаше хубаво и усмихнато.

Ами някаква извадка е тук, да си разкажат и тези с успехи в Бг и неуспехи в Турция, няма лошо, напротив, важното е всеки да успее на неговото място. Но не трябва да стои залепен за едно място вярвайки, че ще стане, ако има по-скоро доказателства за противното в конкретния му случай.

Иначе мисля че е прав Калчев за ембриологията. В Турция са други мащабите, опита и базата, имат много повече на какво да стъпят.

Съгласна съм с повечето неща, но ще допълня, че сляпа вяра не може да се има и на лекарите в Турция.
Трябва да се взима второ мнение независимо къде се провежда лечение и това не важи само за инвитро.
Да не бъде като спам ще кажа, че моята репродуктивна имаше съмнения за ендометриоза. Реших да отида на второ мнение при друга лекарка в друга клиника, която потвърди съмненията и дори получих нещо като дежю вю, защото тази докторка използва същите думи като репродуктивната. Насочиха ме за ЯМР, което направих преди няколко дни и от него също се видя ендометриозата. Двете лекарки бяха на едно мнение какво предлагат като варианти в моя случай. За разлика от друго светило в репродуктивната медицина, която не ми предложи нищо съществено, а ме пита защо сме си изследвали ембрионите.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 10:41 от NaniG

# 323
Хората могат да имат различни впечатления от един и същ лекар. Едва ли има лекар, който да върши прекрасна работа и да има супер резултати с всеки пациент. Нека приемаме чуждото мнение.

# 324
  • София
Хората могат да имат различни впечатления от един и същ лекар. Едва ли има лекар, който да върши прекрасна работа и да има супер резултати с всеки пациент. Нека приемаме чуждото мнение.
Напълно споделям това мнение. Също така е факт, че няма лекар в световен мащаб, който да има 100% успеваемост.

# 325
Разбира се, абсолютно съгласна съм. Всеки уцелва своето на различно място. И сега като препоръчвам лекарката си на приятели, им казвам да отидат и другаде и да преценят.

Нямам против компетенциите на Стаменов иначе, НО мен той изгони от кабинета си на 10тата минута от запознанството ни, защото се прехвърлих при него след 3 неуспешни опита при Цветков, когато Цветков напусна и мисля че съвсем в правото си поисках някакъв коментар върху предишните 3 инвитро опита и идея как да продължа и какво да се промени. Той присто ми каза да дойда на следващия цикъл, за да започнем стимулация, аз казах “не съм готова за нова стимулация преди да изкоментираме какво сме пропуснали досега и какво ще променим”. Той каза : “а, вие ако сте решили да си ремонтирате колата другаде защо си мислите че аз тук ще ви обясня какво да направите, за да отидете после в Турция”. Без аз да съм споменавала да искам да пробвам другаде. Има си той някакъв комплекс от Турция, личи си от участията му по ТВ и видеата му, много го е страх някой да не избяга там. Но след пари пръснати за три инвитрота там и докторът ми изчезнал по средата на третото да не ми отдели 15 минути за коментар и стратегия!? Ако беше казал нещо адекватно можеше и да реша да остана. Добре че не.

Сигурна съм, че не с всички е такъв, затова колкото е валиден моят опит, толкова са валидни и всички успели при него, но трябва да ги има разказани всички истории, за да има приземяване, защото никой, нито Стаменов, нито някой турчин е бог в областта.

# 326
Разбирам ви, изобщо не споря за вашият конкретен случай. Аз говоря по-скоро по-обширно за нещата, не толкова за личното отношение, което разбира се е много важен фактор и може да те откаже да посещаваш даден лекар.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 11:23 от E.M.A

# 327
Има такива случаи и неадекватно поведение. Аз като попитах Станулов как и защо от 15 яйцеклетки станаха 0 ембриона, той ми каза, че можели да се приложат различни лекарства и методи, НО НЯМАЛО ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ НЯКОЕ ОТ ТЯХ РАБОТИ, и това се правило за успокоение на пациентите. След това му изказване аз вече не мога да приема, че този човек си разбира от работата. Некадърен аутист, а клакьорките му тук и по фейсбук групите вероятно са масово платени тролове. Естествено има хора, които са успели, но то пък и на на най-големите некадърници им връзва.

Била съм и в Токуда. Единствено в Надежда до момента е имало професионално отношение. Искрено се надявам да не се разочаровам.

# 328
  • Sofia
Неадекватно поведение има и в Надежда. Зависи при кой лекар си. И аз тръгнах с 12 фоликула и ми изкара само 1 яйцеклетка, която беше читава. Ми аз със същият успех и без стимулация щях да си я имам тази една. Като попитах лекарката защо се е получило така и какво можем да променим при следващ опит с нея единственият отговор беше 'Ще ти кача дозите на медикаментите'. Да много адекватен подход и обяснение. Това ме подтикна и да сменя лекарят с друг от болницата. За сега бих казала, че съм много доволна от това,което правим и напълно покрива това, което съм чела, че се прави в моят случай. Да сегашната подготовка продължава много време (ще стане половин година), но се надявам да имаме успех.

ЕМА: Разбира се, че никой няма да навреди умишлено на пациент, но инвитрото само по себе си е риск за много неща. Колкото повече процедури правиш, толкова повече вредиш на тялото, хормоните и тнт.

# 329
https://www.facebook.com/share/p/19xx8yRfAy/
Някой ще коментира ли всичко това. Аз съм в потрес ...

Общи условия

Активация на акаунт