Променят ли се хората (25+), и до каква степен?

• 1 046
  • 29
  •   6
Отговори
# 15
Определено да.
И съм съгласна, че лоши събития като раздяла с любим човек, предателство от скъп приятел или загуба на работа може да те пречупи. Да не говорим пък за смърт на близък човек.
Аз от 25 нататък станах наистина различен човек - да, научих си уроците по трудния начин, но определено не ми харесва това, в което се превърнах.
Преди всички тия "уроци" бях жизнерадостна, усмихната и позитивна.
Сега всяка една усмивка е пресилена и там "заради хората".
Мерси от всички тези "уроци". Искам си старото "аз", което животът неумолимо смачка.

# 16
  • София/Севлиево
Аз от екстроверт с много приятели, много обичаща да съм сред хора и да говоря много станах супер затворена,предпочитам да си седя в къщи и почти да не се срещам с хора(и така някъде от Ковид насам,т.е.била съм на 37 когато всичко започна).В началото мислех,че е някакъв вид депресия или липса на някой витамин или пък проблем с хормоните,но не...Просто много внимавам с кого се срещам,дали изобщо искам да се видя с даден човек.А също и преди когато видех нещо го исках тук,сега,на момента и на всяка цена.Сега първо премислям дали наистина ще ми трябва,дали си заслужава и евентуално тогава го вземам.
Съпругът ми също се промени -стана голям домошар, вече и той предпочита тишината и спокойствието пред шумните компании.Може и от годините да е,но пък още нямаме 50, надявам се нещата да не стават по-зле...

# 17
Смятам, че човек не се променя. Какъвто е на 18, такъв си и остава. Може и да се прави на един или друг поради интерес или нещо друго, но това е само привидно и за кратко.

# 18
Вероятно фундаментално е трудно да се промениш, но не невъзможно.

# 19
Случва се, да. С узряване, четене, надграждане.
Много зависи и партньорът (не той нарочно да се стреми да променя другия!).
Виждала съм мъж 50+ и коренна трансформация след нов брак..

# 20
Възможно е разбира се.
Хората се променят.
Аз съм правила някои от изброените промени.

# 21
Примерите, които си дала според мен са твърде крайни и ключови качества на човек, които могат да се притъпят и нагодят според обстановката, но никога да се изкоренят.
Аз се припознах в някои от тях, в други припознах познати и всички сме си такива, каквито бяхме и като деца.
Който си го влечаха белите,  си го влечат и като възрастен и рискува и живее на ръба.
Мрънкащите и като възрастни мрънкат колко е нечетно всичко и никога не са доволни, дори става по-зле с годините.
Надявах се това с лъжите да се надраства, но не.Имам познати, които лъжеха като деца и до ден днешен са филмирани и живеят в техен свят и говорят небивалици.

# 22
При така описаните въпроси, всичко подлежи на промяна без патологичното лъжане и разказване на измислени истории.

Защо е така? Защото този тип лъжи се свързват с митоманоята и нарцисизма. Понякога даже в комбинация. Това са личностни разстройства с много ниско ниво на осъзнатост. Те не просто се чувстват зле, те стъжняват живота на всеки, до когото се докоснат. Те са генератори на вечна драма. И колкото и да ти е мъчно за тях, защото са станали такива заради травма и предразположеност, единственото спасение е да бягаш с 200.

Всичко всъщност опита до осъзнатост. Или както е модерно сега да се казва Simple Smile локус на контрол.

Тоест, хората с вътрешен локус на контрол, вярват, че техните действия влияят върху съдбата им. Те имат висок шанс да подобрят живота си.

Другите  с външния локус пък вярват, че живота им се контролира от външни фактори като късмет, съдба, правителство и т.н
Те не вярват, че нещо могат да направят и да по-склонни да обвиняват другите за неуспехите си.

За да има положителна промяна, човек трябва да мине през вътрешен локус. Да има осъзнатост.

Ако има осъзнатост, има надежда.
Ако няма осъзнатост, бягай с 200 авторке Simple Smile

# 23
След 25 твърдо не. Може малко да улегнат, да се контролират до някаква степен или да се крият по-добре, да се намали купонясването също, но не и генерални проблеми. Кръшкач, женкар, такива с широки пръсти, всичко това си остава до гроб в малка или по-голяма степен.
Сега за приятелите, прави ми впечателение, че хората се затварят с годините, по-малко излизания, по-млако поддържане на отношения с приятели, повече се търси спокойствието, нещо което се отнася и за мен, това обаче не са генерални промени в характера, а резултат от възрастта.

# 24
И аз съм на мнение, че човек се оформя до 25 години, като до 18 по-скоро развива основните си личностни качества, а от 18 до 25 разбира по-добре какво иска да прави, как и съзрява. След това вече може да има някакви минимални промени от външни фактори, но нищо фундаментално.
Даже и за болестите не съм съгласна, големите промени при мои познати след тежко заболяване бяха за кратко, после се върнаха към старото си аз.

# 25
Ако не беше възможно изобщо хората да се променят, нямаше да процъфтява индустрията за самопомощ.

Има жени и мъже  променили хранителните си навици на 40+

Има мъже и жени, които се научават на финансова дисциплина, въпреки, че са били с широки пръсти. Може да не станат най-свидливите на света и Велики спестители, но определено се подобряват.

Промискуитета е зависим и от хормони. С възрастта тестостеронът спада при мъжете. Също могат да си намерят партньор, който да им помогне да спрат тази динамика. Подсъзнателното бягство от обвързване и гонене на допамин. Определено се случва човек да улегне.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 09:38 от metal.vixen

# 26
Не, човек не се променя. Променени изглеждат някои хора след като им случат някои екстремни случки. Те не са се променили, но околните започват да виждат истинското им лице на фона на новите обстоятелства. Смятат, че са се променили,а всъщност не са го познавали. Говоря за себе си. Моите близки имаха грешна представа за мен и чак след като се случиха разни форсмажорни случки решиха, че съм се променила. Всъщност не съм мръднала в никоя посока, но не знаеха каква съм всъщност. Вече се усещат, че не съм това, за което са мислили.

# 27
  • София
Хм, сложно е да се каже кое в промяна. Различни реакции на различни обстоятелства? Аз по принцип съм добричка, обаче си имам определени копчета, които ако някой натисне, избухвам. И напоследък тези копчета са по-различни от преди. Преди бях по-търпелива и кротка. Тъй че - променила съм се и то доста.

# 28
  • София
Драстична промяна по мое мнение може да се случи в катарзисни моменти: загуба, предателство, раздяла и здравословни проблеми. Жените-след като родят. Някои мъже също когато станат бащи или под влиянието на правилната жена. Повечето млади хора се мислят за безсмъртни и няма нищо лошо в това. След като разберат, че не всичко е цветя и рози, се дооформят и модифицират - някои в негативна насока на деградация, други в позитивна насока на развитие. Средата също може да окаже пагубно или позитивно влияние. Попаднеш ли в грешната компания, може много бързо да се сгромолясаш или да се амбицираш и успееш. Парите също са много важен фактор за промяна. Познавам хора, които като забогатяха се самозабравиха и такива които като банкрутираха от царе се превръщаха в парцали. Аз лично се промених брутално на 3 пъти. Първия път под въздействието на човек, втория при раждането на сина ми и третия когато открих спорта също под влиянието на човек. Никога не съм била постоянна в нещо, омръзва ми бързо, но на спорта се посетих изцяло с постоянство, което изненадва самата мен.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 10:08 от Линдичка

# 29
  • sofia
Променят се, но не от едната крайност в другата (такива случаи са единични).
Аз промених определени аспекти и разбирания, когато големият ми син тръгна на училище. Много фактори изиграха роля за положението, в което се оказахме, но определено изживях трансформация.
При бившият ми мъж пък се засилиха някои неща и даже се появиха нови (или поне не проявявани на младини) черти от характера и същността.
Определено, с възрастта се връщат "заводските настройки".

Общи условия

Активация на акаунт