Променят ли се хората (25+), и до каква степен?

• 930
  • 25
  •   11
Отговори
Това е темата.
Малко уточнения: слагам за условна граница 25 години - до тогава много хора все още учат, сменят посоки, търсят, експериментират. Не пиша "зрели" или "възрастни", за да не залитне темата конкретно в 50+.  И нямам предвид промените при съвсем старите хора, породени от дегенеративни процеси.

Например промискуитетен човек да стане моногамен.
Или прахосник без финансова култура да придобие финансова дисциплина и да постигне стабилност.
Или човек, който лъже, фантазира и си измисля животи, да влезе в напълно искрени и прями отношения.
Или екстровертен тип, който живее за приятелите си и за купона, да стане семейно ориентиран домошар.
Или ленив и уседнал човек  да се превърне в двигател на енергичен и разнообразен социален живот на двойка или семейство.
Или недоволно и критично към целия свят мрънкало да стане усмихнат, ведър и позитивен човек.
Или пушещ, пиещ и добре хапващ бохем да се увлече по фитнес и здравословно хранене.

Такива и подобни промени имам предвид.
Възможни ли са? Виждали ли сте? Разкажете.

Скрит текст:
Имам конкретен повод, който ме провокира да пусна темата, но не искам да давам конкретика и наклон от самото начало. В зависимост от това дали и в каква посока ще се развие, може да разкажа по-късно.

# 1
Чак толкова резки промени не съм виждала.Колебая се за един пример, но смятам, че човекът си е бил носител на заложби, които в късна възраст прояви.Смени си много мирогледа и начина на живот.
Или друг пример: супер примерен , добър и умен човек стана алкохолик и почина.За нас беше неочаквано.Но пак е имало причина да ср случи, не е дошло свише и за ден.
Като цяло смятам, че хората се променят, но мисля, че повече трупат мъдрост, проумяват неща от живота и започват да ги прилагат.
Други пък деградират заради обстоятелства.

# 2
  • Paris, France
Напълно е възможно силно промискуитетен човек да стане моногамен в някакъв момент, след като се пренасити, както и моногамен да започне да води силно промискуитетен живот, след разочарование или развод, примерно.

Може купонджия да реши да си седи повече у дома поради промяна в обстоятелствата. Примерно започва да работи дълги часове и е изморен след работа или е влюбен в партньор, който не обича да излиза и иска да са заедно.

Битието определя съзнанието. Промени в начин на живот, среда, финанси, приоритети, водят до промени в начина на живот, не винаги задълго.

Не е възможно човек да се промени във всички отношения и изведнъж. Може да стисне зъби и да се прави, че се е променил, с цел да получи нещо в замяна, но няма да е вечно. Маските падат в един момент.

Вълкът козината си мени, а нрава не. Над 50г съм и хората, които познавам от 30 и 40г и са още живи 🌞😻, са си същите, с леки промени в някои отношения.

# 3
Не се променят. Един човек може да реагира различно в различните ситуации, но на базово ниво си остава това, което е бил и преди.
Изключвам катаклизми като отключване на болест и други от подобен мащаб.

# 4
  • София
Всички рано или късно се връщат към фабричните си настройки.
Иначе, мимикрия и ние можем.

# 5
  • Melmak
Според мен се променят хората. Не драстично, но узряват. Нормално е като си още в студентски години и малко след това да си по-лежерен, аз излизах нон стоп до 27. Не можех да имам седмица без да излизам няколко пъти, ресторанти, кръчми и барове.
То най-малкото хората около нас също узряват и интересите се променят.
Финансова култура също се учи. За мен голям проблем е липсата на възпитание на такава още от семейството. И някои хора като завършат университет и почнат работа за първи път се сблъскват с бюджети, сметки, не знаят как да се справят.

# 6
  • София
Ами аз лично съм се променила в някои неща.
На 25 бях голям прахосник, по време на семейния живот се научих на бюджет, финансова култура и т.н.
Също и това, което Невена каза за промискуитет и моногамност. В момента пак завивам към моногамност.

В някои отношения съм същата.
Имам си определен ритъм на правене на всичко - работа, забавления, отношения и никой не може да ме промени.
Относно излизане - ако не изляза поне веднъж месечно някъде - ресторант, клуб, открита сцена, въобще някакво събитие, ме хващат нервите и винаги съм била така.

Но има едни такива базови неща, които са дълбоко в нас и човек, който е опериран от чувства до 25, може би никога и с никого няма да ги покаже.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2025, 16:35 от Rockstar

# 7
  • Банско
Драстично само болест или силен момент в живота може да промени хората. И пак някой са толкова потънали в егоизма си, че промяната заради някой или нещо, не може да ги мръдне. Обаче от по-добро към по-лошо съм виждала доста хора да се променят.

# 8
Аз самата много съм се променила, като ме промени не само възрастта (но и тя), а най вече това, че станах майка. Почти не виждам прилика между това, което бях на 25 и което съм сега.

# 9
Да, променяме се. И към по-добро, и към по-лошо. Много обичам да чета как не можем да избягаме от себе си. Не можем, ама повечето хора сме многопластови още по фабрични настройки и какво ще излезе наяве или вземе превес зависи от средата и момента. Ако пък преживеем голям катаклизъм, може съвсем в неочаквана и за нас посока да свием. Всичко по хората ходи.

# 10
  • София
Всичко е въпрос на мотивация - със силно желание всичко може. Simple Smile Така де, никога не казвай никога...

Отявлен женомразец, за него не съществуваше достойна жена. Сега е изключително примерен и отдаден съпруг и баща, нищо общо с това, което беше.

Отявлен купонджия и ценител на женската красота, жените му се лепяха и се сменяха относително често - сега е отдаден съпруг и баща, дотолкова отдаден на детето си, че направо не мога да го позная.

Изключително моногамна жена, сино посветена на деца и семейство. Реши, че не се е наживяла, заряза мъж и дете и тръгна да си търси късмета. Напусна работа, реши, че иска да става стюардеса, после разбра, че не е толкова проста тази работа и се насочи към друго.

Изключително отдаден съпруг, роди им се дете, на 40-я му ден реши, че не е готов и се нанесе у колежката си. Забремени и нея, уж била жената на живота му, заряза и нея за поредната. Тези, които го познаваме отдавна, сме в шок от тези метаморфози.

На доста неща се нагледах и принципно, не мисля, че насила може да бъде променен никой човек, но ако някой иска да се промени, никой и нищо не могат да го спрат.

# 11
  • София
За някои от примерите ти- бих казала, че се променят. По принцип смяталм, че не.

В други култури, като американската със свръхзадлъжнялост и консуматорство, има много хора, които след тежки финансови перипетии са се фокусирали върху финансовата култура и са обърнали живота си. Но първопричината е, че са били облъчени.
Хойкането също може да е до време, да се наиграеш, но там зависи какви са причините.
За хранителните навици също можеш много да промениш. Темата за ИР е пълна с такива дами, на които шапка им свалям.

Но ценностна система не смятам, че се променя. То си е вътре в теб и много трудно можеш да се прескочиш. Пороци - също. Визирам такива, които ти разбърникват акъла като алкохол и наркотици. За цигарите не стоят точно гака нещата, те вредят само на физическо ниво.

Като цяло - темата е обширна, има много аспекти и няма еднозначен отговор.

# 12
  • София
Аз силно вярвам, че жените сме като водата - наместваме се спрямо мъжа, децата, семейството. Каквито и да сме били преди. Но пък ако си слагаме твърде много ограничения, водата се натрупва и прелива като цунами.

# 13
Не.
Наблюденията ми твърдо и еднозначно са, че човек приключва основното развитие на характера си в ранния пубертет. После е нагласяване спрямо други хора на принципа кое му е комфортно, от какво има нужда и от кого може да изяде боя.

# 14
Някои хора се променят драстично, но това е патология отключена от нещо. Например точно около 25-годишна възраст един познат, който си беше добър пример, се надиша  райски газ и се промени на 180 градуса. Чиста патология.
И то психиатрична патология.
Но кято цяло това, което е заложено в ранна детска възраст не се променя. Може да се замаскира дори за години, според ситуацията, интересите, но рано или късно всичко изплува отново.
Никой не е в състояние да се преструва вечно.

Общи условия

Активация на акаунт