Азиатска козметика и грим - тема 32

• 45 644
  • 442
  •   4
Отговори
# 435
  • софия
Момичета, някой използвал ли е ретинала на Beauty of Joseon за по-дълъг период от време? Има ли видим ефект върху бръчки и финни линии?
Очния ли? Не знам дали  нямат друг с ретинал, но ако за него питаш, нито ефект, нито удоволствие. Blush

# 436
Да за него ставаше въпрос, благодаря за бързите отговори. Аз тъкмо щях да го поръчвам. Явно ще се насоча към друг ретинол/ретинал.

# 437
  • Prismatica Aerie
Момичета, някой използвал ли е ретинала на Beauty of Joseon за по-дълъг период от време? Има ли видим ефект върху бръчки и финни линии?
Това е околоочен серум - умишлено е с нисък процент ретинал, предвид тънката кожа в зоната. Формулата е бариерно ориентирана, за да не причинява раздразнения. Трансформиращ ефект не би могло да се очаква, но за въвеждане на ретиноиди, според мен е подходящ.

# 438
Чета добри отзиви за ретинала на Some by mi
Като спра да кърмя май ще го тествам

# 439
Здравейте,
Можете ли да препоръчате нещо наистина ефективно срещу разширени пори и комедони?

# 440
  • Prismatica Aerie
В този сезон сухите и склонни към дехидратация кожи започват да страдат, ако не им се обръща достатъчно внимание. Реших да споделя няколко реда за една отдавна популярна „есенция“ - HaruHaru Wonder Black Rice Probiotics Barrier Essence, която е особено подходяща за зимата.
Името ѝ е малко подвеждащо, защото създава очакване за нещо съвсем леко, а тя изобщо не е такава. По-скоро е силно подхранваща емулсия. Напоява, омекотява и заглажда кожата, дава усещане за дълбока хидратация и същевременно набавя липиди.
Формулата е богата - има няколко вида серамиди, холестерол и мастни киселини, тоест съставки, които реално работят за кожната бариера. Икономична е, няколко капки са напълно достатъчни, а ако кожата не е много суха, според мен е добре да се внимава с количеството.
Усещането е малко странно за описване - все едно нанасяш олио, но без да стои мазно. Съдържа хидратиращ комплекс (глицерин, пантенол), масла като meadowfoam, слънчогледово масло, ший и сквалан, оризов екстракт, малко ферменти и растителни екстракти.
Подходяща е за съвместна употреба с ретиноиди, комбинира се отлично с всякакви хидратиращи тонери, както и с последващите продукти - крем, слънцезащита.

Тук си позволявам да вмъкна кратко разяснение относно хидратацията и сухата кожа.
Hydration ≠ Moisturisation
Няма точен еквивалент на български, тъй като и двете понятия често се превеждат като "хидратация", но означават различни неща.
Hydration означава добавяне на вода в кожата, а moisturisation - добавяне на липиди.
Добавянето на липиди ограничава загубата на вода от кожата, т.нар. TEWL (Transepidermal Water Loss). Хората със суха кожа по природа произвеждат по-малко себум и съответно имат затруднения със задържането на вода в кожата. Сухотата е често срещана и при нарушена кожна бариера, както и с напредване на възрастта.
Кожната бариера представлява защитен липиден слой върху най-външния слой на кожата. Тя задържа водата в кожата и едновременно с това я предпазва от замърсители, бактерии и други външни агресори. Когато бариерата е компрометирана, водата се изпарява значително по-бързо от нормалното. Средната физиологична загуба на вода през кожата е приблизително 300-400 мл на денонощие.
Дехидратирана кожа означава кожа, на която ѝ липсва вода, не мазнини. Това не е тип кожа, а временно състояние и може да се случи на всеки тип кожа, дори мазна. Дехидратираната кожа се нуждае от продукти с овлажнители (humectants), които привличат и задържат вода. 
Сухата кожа има нужда и от овлажнители, за да вкара вода, и от липиди, за да я задържи, иначе ефектът винаги е недостатъчен и временен.

NB
  - Повишеният прием на вода НЕ коригира директно сухата кожа, ако кожната бариера е нарушена. Пиенето на вода може леко да помогне при системна дехидратация, но не решава сухота.
  - Продукт може да съдържа овлажнители, но при липса на липиди ефектът често е краткотраен и водата бързо се губи.

Именно тук идват на помощ продукти, които комбинират вода и липиди, като двуфазни тонери и есенции, млечни тонери и сходни формули.
Няколко предложения:
AESTURA - Ato Barrier 365 Hydro Essence
Genabelle - Aquaporin Intense Cream Toner
Nacific - Uyu Cream Toner
Centellian24 Madeca Toner Daily Repair
iUNIK - Beta-Glucan Lacto Barrier Milk Essence
Anua - Rice 70 Glow Milky Toner
COSNORI - Panthenol Barrier Toner
Isntree - Yam Root Vegan Milk Toner
I'm from - Rice Toner
ONE THING Cica Ceramide Toner
TIRTIR - Milk Skin Toner
Beauty of Joseon - Glow Replenishing Rice Milk
beplain - Milk Ceramide Moisturizing Toner
ROUND LAB - Soybean Panthenol Toner
SKIN1004 - Madagascar Centella Probio-Cica Essence Toner
celimax - Dual Barrier Creamy Toner
ma:nyo - Panthetoin Essence Toner
medicube - PDRN Pink Niacinamide Milky Toner
LANEIGE - Cream Skin Cerapeptide Refiner
Dr.G - Dermoisture Barrier D Liquid Toner
Dr. Ceuracle - Vegan Kombucha Tea Essence
Mary&May - Vegan Blackberry Complex Cream Essence
SUNGBOON EDITOR - Deep Collagen Barrier Serum Mist
BIOHEAL BOH - Probioderm 3D Lifting Cream Mist
ongredients - Skin Barrier Glow Mist

# 441
В този сезон сухите и склонни към дехидратация кожи започват да страдат, ако не им се обръща достатъчно внимание. Реших да споделя няколко реда за една отдавна популярна „есенция“ - HaruHaru Wonder Black Rice Probiotics Barrier Essence, която е особено подходяща за зимата.

Точно към нея много често посягам напоследък и съм много  доволна от действието и.
Благодаря и за препоръката за зимен крем - Centellian 24 - Madeca Mela Capture Ampoule Capsule Cream е страхотен!

# 442
Аз си купих и измазах крема на haruharu от серията, която е есенцията по-горе. Чудна работа, много ми допадна.
Сега си купих Torriden Solid in, търсих постфактум мнения тук и видях, че пак е препоръчван като силно подхранващ от нашето гуру. Сърдечно благодаря за  страхотните препоръки, Catalano. До момента каквото съм си купила е било 10/10.

Общи условия

Активация на акаунт