Ако имахте възможност, как бихте избрали да се казвате

• 2 553
  • 75
  •   5
Отговори
# 30
  • Down south
Не си харесвам името, въпреки че е кратко, международно и лесно произносимо.
Ако можех да го сменя с магическа пръчица, вероятно бих избрала Белослава или Савина.

# 31
Толкова години вече си нося името, че съм му свикнала. Но когато преди много години разбрах, че другото обсъждано за мен име е било  Силвия, съжалих, че не са ме кръстили така. Сякаш повече би ми отивало.

# 32
Не бих си го сменила, харесвам си го, но кратката му версия (последните 3) букви може би единствено с тях щях да се наричам, ако трябваше да се прекръстя.😄

# 33
  • Майничка
Бях малка още, когато разбрах, че е имало реален шанс да ме кръстят Рамела. Оттогава си харесвам името, без условия.😄

# 34
Майка ми много харесвала името Людмила  От детска възраст си мечтаела, ако има дъщеря, да се казва Людмила. И Людмила Живкова харесвала, обаче, така се случило, че починала 1-2 години преди моята поява и майка ми останала без любимо име, тъй като решила, че вече не може да го ползва, понеже е на починал човек.
,

# 35
Толкова години вече си нося името, че съм му свикнала. Но когато преди много години разбрах, че другото обсъждано за мен име е било  Силвия, съжалих, че не са ме кръстили така. Сякаш повече би ми отивало.
Това име е обсъждано и за мен. Не са ми издали акт за раждане с довода, че го има и в мюсюлманската религия/Силвие/. Баща ми не искал да нося дословно името на баба, защото и майка беше с такова име. Аз щяла съм да бъда третата жена в семейството с това име. Тогава са започнали да обсъждат името Гергана. В крайна сметка са избрали сегашното ми име с буквата С. Харесвам си го. Сега не се среща често. Може би галеното обръщение ми се иска да е друго, но и с това съм свикнала.
В службата се водя по бащино име. Татко ме е издържал да уча. И моминската ми фамилия и тази след брака са все често срещани.

# 36
Кръстена съм на дядо ми дословно, буквален женски вариант на мъжкото име. Никога не съм се замисляла дали ми харесва, просто го нося и толкова.

# 37
  • София
Моето име e специфично и характерно само за областта, в която съм родена. Харесва ми неговата специфичност и че извън моя роден край почти никой не го казва правилно, а да улучат ударението е почти нивгаш! Simple Smile
Когато съм проговорила /или по-точно когато вече не съм млъквала/ съм казала на родителското тяло, че се казвам с друго име и съм настоявала да ме наричат така. Името е кратко и пак започва с моята буква. И всички роднини до ден днешен ми казват с ТОВА име, което като дете съм твърдяла, че е моето.
Съвсем случайно в последствие разбрах, че е азиатско име на жена.
Дорис много интересно ми стана и за двете имена.
Аз си обожавам името, но по стечение на обстоятелствата и заради произхода ми се наложи да бъда кръстена повторно. По армено-грегорианското ми кръщелно съм Линда, а по източно православното ми кръщелно Агнес. Харесвам си и двете имена, но за второто ми име знаят много малко хора. Та при мен не беше възможност, а избор.

# 38
  • Пловдив
А защо трябваше да те кръщават с различно име втория път? Кое пречи пак със "старото"? Такова правило ли има, когато се кръщава човек предходно от друга деноминация?
Скрит текст:
Не вярвам да е това, че няма светица Линда, щото Ая, Ная, Агуая и всичките там Джесики и Стефанита трябва некръстени да си стоят.

# 39
Не знам как, но със сигурност щях да си избера благозвучно и по-интернационално.

# 40
  • Варна
Имаше един период, в който не си харесвах името и се представях с Теди.
Сега си го обожавам дългото 10 буквено име!

# 41
  • София
А защо трябваше да те кръщават с различно име втория път? Кое пречи пак със "старото"? Такова правило ли има, когато се кръщава човек предходно от друга деноминация?

Явно беше прецедент за свещеника, защото звъня на някой и се съвещава. Когато се върна и аз това го попитах. Отговора му беше, че източно православния канон не ме приема като "валидно кръстена", но се счита че кръщението е повторно  и трябва да си избера ново име като ново чадо господне. Заяде се и за името което избрах, но аз бях убедена че е светица почитана и от римо-католическата и от православната църква защото го бях срещала в православния календар. Провери, че това е вярно, миряса и ме кръсти.

# 42
Магдена, някои български православни свещеници кръщават само с имена, присъстващи в православния календар. Линда не е сред тях. Ето ги житията на светците по месеци: https://pravoslavenhram.com/jitia.php.

Чела съм и жития на светци, просияли в европейските и в други земи. Ето ги на руски: https://azbyka.ru/otechnik/Zhitija_svjatykh/izbrannye-zhitija-sv … sijavshih/#%D0%9B. И в тях няма Линда.

Но повечето свещеници кръщават така, както човекът е записан в Акта си за раждане. Майка ми, аз и сестра ми носим славянски имена, които не присъстват в православния календар, но сме си кръстени с тях. Майка ми и аз сме кръстени още през комунизма.

Мой познат, вече покойник, преди няколко години стана кръстник тук, в България, на малката си племенница. Тя се казва Шарлен, баща й е италианец, а майката – българка. Кръстили са я с това име без проблеми.

Но има и по-консервативни свещеници.

# 43
Обожавам името си, много се идентифицирам с него. Особено в чужбина минава за много красиво и рядко и получавам много комплименти. Но  като малка много исках да се казвам "Изабела"Simple Smile)) Ако имам дъщеря, ще я кръстя с две имена-на майка си и Изабела като второ име Simple Smile)).
Само да добавя за фамилията. Аз съм по рождение с най-задръстенста и честа фамилия в България и никога не я харесвах. Тъй като съм с професия, в която е хубаво да има някаква индивидуалност на името и да не те бъркат с друга подобна, сложих фамилията на мъжа си с тиренце. Неговата е много рядка. После разбрах, че има ужасно значение Simple Smile))) та уж за префърцунено сложих с тиренце фамилия, която е един вид неандерталец:) но отново няма случайни неща, защото ми пасва. Добре, че от уважение към баща си запазих и българската мегачеста фамилия Sad

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 10:49 от MariyaHris

# 44
  • на брега на морето
Всички имена бих приела само да не е моето, никак не го харесвам и до ден-днешен. На всичко отгоре в дубликата на кръщелното съм записана с гальовната му форма, отврат.
В един момент реших да го сменя по съдебен ред, после се отказах от уважение към майка ми.
Много харесвам имената Божура и Божана.

Общи условия

Активация на акаунт