Студенти в Нидерландия - 27

• 17 097
  • 260
  •   4
Отговори
# 195
  • София
Много интересна дискусия се е заформила - Ranimi, може ли да споделиш за кой работодател става въпрос? Моят син ще навърши 21 г. живот и здраве след 3 месеца, засега има договор до октомври, 2026 г. но това означава ли, че може да му променят условията от февруари догодина...Ние много разчитаме на субсидията, да не ви казвам, че вече два месеца няма отговор за удължаване, след като преподписа новия си договор за следващата година. Два пъти им писа, ще се обажда тези дни, но се притесняваме...Даже насокоро си обсъждахме как ги смятат тези ставки за допълнителния грант ( в смисъл за мен си е неразгадаемо как определят на всеки индивидуално, защото вече чувам най-различни суми при близки доходи напр.), но все пак си е помощ. А изобщо няма да коментирам как тези деца се справят с учене, с работа, с битовизми, с всичко и ако трябва да се борят и с подобни случки - това вече идва too much. Колкото и да се гради характер, колкото и да ги възпитаваме, подкрепяме, все пак според имат нужда от всяка малка победа/ стъпка напред, за да се мотивират и да дерзаят.

# 196
Здравейте, от известно време ми се ще да обсъдя нещо свързано с работещите ни студентчета с вас. Става въпрос за дъщеря ми, която в момента е трети курс, като от 1 година работи в супермаркет и всичко беше точно до момента, в който не навърши 21 години през м. септември. Рязко започнаха да и намалят смените и часовете, до степен, че изобщо не е възможно да заработи минимума за ДУО. Днес е говорила за пореден път с мениджъра си, който и е казал, че повече от 3 часа седмично не може да и дава. Тя доста се изтормози през този период. От известно време пуска активно кандидатури за работа и на други места, но абсолютно не се получава. Не стига дори до интервю. Та, сериозно се замислям, това нарочна политика ли е? Вашите работещи деца сблъсквали ли са се с подобно нещо и как се справихте. Тя е доста разочарована и отчаяна, иска да работи, но и няма много възможност за повече часове, тъй като и образованието и важно. Иска ми се да и помогна и утеша! Беше доста неприятно, тъй като в началото се обвиняваше, че нещо греши и не пави като хората и за това и намалят часовете, докато не почнахме да загряваме, че може би проблема е на друго място. Вие какво мислите по този въпрос?

Моят син навършва 21 през януари. Търси работа от септември и подаде над 50 апликации за работа и нищо , както казва той "може би съм стар за работа в тази държава". Намери преди няколко седмици работа и се опасява точно от това,  че няма да му дават часове поради годините. На работното му място,  колегите над 21 имат същият проблем.

# 197
  • София
И моята дъщеря е така още от началото. Не я приемаха на работа, защото била "възрастна". После, когато почна в един магазин за хранителни стоки, от третия месец взеха да й намаляват смените на 7 часа, вместо очакваните 8. Тогава тя тръгна на стаж и не беше проблем, правеше си часовете от стажа. Но сега, от този септември, вече е проблем. Все се моли за допълнителни дни. Казаха й, че ще получи такива, ако се съгласи да работи и в кухнята. Съгласи се - не е много доволна, но стиска зъби, защото не й се иска да загуби помощите от DUO.

# 198
И нашата битка с ДУО продължава. Много бавно стават нещата. Работи от март месец тази година и още не успява да се пребори за допълнителната помощ за нисък доход. Наскоро разбра, че посредникът, чрез който е сключила договор за работа, взима половината от заплатата й. От фирмата са й намекнали, че временните договори предпочитат да ги сключват чрез посредник. Някой знае ли защо? Дали ще може да иска следващия път ако преподписват, да подпише директно с фирмата, като прескочат посредника? И дали ДУО зависи от размера на заплатата й?

# 199
jabanka и дъщеря ми преподписа през април за 1 година, навърши 21 години през септември, като и увеличиха надницата на час и се почна с орязването на смените. Мениджъра вчера и е казал, че повече от 3 часа  няма да и дава , защото е скъпа. И това  се случи, след като тя вече говори директно с него и го попита дали може да разчита на часовете си, както преди, защото беше много неприятно постоянно да я режат без обяснение.
Доколкото разбирам от дъщеря ми в Холандия и учениците им имат право да работят, но техните часови ставки са много по изгодни за работодателя. Все още не разбирам обаче, това ли е основната причина или е свързано с ДУО, а може да е комплексно. Беше прекалено хубаво да получава заплата и ДУО и то само за изработени 8 часа седмично. И тя подава къде ли не, но без резултат за сега и за това ще спираме ДУОто.
Хипермаркета е Джъмбо, не знам дали в другите е така.
Кофти изненада е и за нашето семейство, изобщо не очаквах, но пък образованието и ни е приоритет.
Факт е и, че от многото места, на които подава за нова работа получава отказ и за сега е без резултат.

# 200
ranimi и ние сме в абсолютно същата ситуация,не му продължиха договора на моя син,явно е че им излизат "скъпо".От два месеца е в търсене на работа  и нищо.Наистина е жалко ,че не могат да се възползват от ДУО така ...

# 201
  • София
Точно в Jumbo моята не я приеха, защото е "възрастна" Worried

# 202
  • София
Дъщерята е на 22, беше на стаж  за 6 месеца в Тайланд, сега е 4 курс в Грьонинген и започна работа като шофьор-разносвач в DHL. Там няма проблем с часовете работа, има за целия китайски народ и взимат нови хора без много да подбират. Дават към 16-20 евро на час според смяната. ДУО ни бавят от 20 Септември и още не са отговорили. Преди стажа взимаше и бейсик и съплементъри грантовете.

# 203
Здравейте, от известно време ми се ще да обсъдя нещо свързано с работещите ни студентчета с вас. Става въпрос за дъщеря ми, която в момента е трети курс, като от 1 година работи в супермаркет и всичко беше точно до момента, в който не навърши 21 години през м. септември. Рязко започнаха да и намалят смените и часовете, до степен, че изобщо не е възможно да заработи минимума за ДУО. Днес е говорила за пореден път с мениджъра си, който и е казал, че повече от 3 часа седмично не може да и дава. Тя доста се изтормози през този период. От известно време пуска активно кандидатури за работа и на други места, но абсолютно не се получава. Не стига дори до интервю. Та, сериозно се замислям, това нарочна политика ли е? Вашите работещи деца сблъсквали ли са се с подобно нещо и как се справихте. Тя е доста разочарована и отчаяна, иска да работи, но и няма много възможност за повече часове, тъй като и образованието и важно. Иска ми се да и помогна и утеша! Беше доста неприятно, тъй като в началото се обвиняваше, че нещо греши и не пави като хората и за това и намалят часовете, докато не почнахме да загряваме, че може би проблема е на друго място. Вие какво мислите по този въпрос?

Здравейте, Прекрасни!
Съжалявам за минорния коментар, но преди време сина ми беше в същата ситуация и ми става много мъчно, като ви чета...
Като наближи 21, започнаха подмятания за несправяне с работата, забележки за една минута закъснение, намалени смени и т.н. Детето се отчая, търсеше вината в себе си,...кофти работа...
Накрая, след разговор с шефа и "Подготвяме договора за преподписване...", той си беше за седмица в БГ, като се върна, нищо не подновиха.
Преживя го тежко, докато се усетим, че не е в него проблема.
Подобна е и ситуацията при наетите през агенция. Мисля, че след две години работа при един работодател, са длъжни да подпишат еквивалента на нашия постоянен трудов договор. И се започва едно мотаене... Това пък е случка с две приятелчета, наети през агенция.
Децата ни са свестни, подкрепяйте ги!!!
Здраве и късмет на всички!
Поздравления за Червенокоска!!!

...сина ми завърши преди две години, ама още ви чета и се вълнувам с вас Simple Smile

# 204
Val.il бихте ли споделили доволен ли е синът Ви от избора си да учи в Нидерландия? Каква специалност завърши и остана ли там да работи? Тук почти не се включват родители на завършили деца и рядко получаваме такава информация, а тя със сигурност е полезна за всички. Предварително благодаря!

# 205
Беше студент в Твенте, Енсхеде. Компютри. Извинете, че не ги пиша на английски! Не го знам Sad.
Доволен е от избора и преживяното. Уточнявам, че е възпитаник на ТУЕС и първия випуск на Софтуни. В смисъл, че му беше сравнително лесно първата година, заради добрата основа от БГ.
От друга страна уцелихме пандемията и това тежеше. Проблем му беше и липсата на интерес на колеги, при груповите проекти. С битовизмите и ученето се справяше добре.
След завършването си прекара осем месеца в търсене на работа, но масовия отговор беше "Нямате опит!". Много рядко се стигаше до интервю. И, тогава стигахме до "Не знаете езика!". Уточнявам, че кандидатстваше само за позиции по специалността и без изискване за нидерландски. Не е бил на стаж. Миналия януари се прибра, за две седмици ходи на десет интервюта и веднага започна. Сега трупа опит 😉 и желае догодина пак да си опита късмета отново в Нидерландията... Харесва му страната и така...
Непонятно за мен, но не иска магистратура. Не е мързелив, напротив.
"Искам да си пиша код!" е отговора.
Ако има развитие, догодина ще пиша пак.
😄

# 206
Синът ми и девойката му завършиха и останаха в Нидерландия . Синът ми  преди три години започна работа във фирмата в която стажуваше , сега работи към американска фирма. На този етап не улавям настроение за връщане .
Ако ви интересува нещо по конкретно, питайте.

# 207
Моят син завърши Фонтис, софтуер и остана там, намери работа с английски, но след 2 години стаж започна да мрънка, че не вижда опция за  развитие в тази фирма. Успоредно изкара Б2 нидерландски и стартира търсене на нова работа, че изискванията са, език и стаж, има ги. В една фирма след 5 интервюта, задачи, тестове и какво ли не, отговора беше, не ти е перфектен холандския. Това стана причината да иска да се връща, доста беше разочарован, но дойде местна девойка и все още е там. Та, дори и негласно чужденците не са много желани.

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 00:33 от Liubka

# 208
Здравейте! Тази седмица синът ми получи писмо за одобрение от Университета в Хага за условен прием. Много е щаствлив. Това е един от трите университета, в които е кандидатствал. Следването в Нидерландия става все по-реална възможност за него. Затова бих искала да ви попитам, ако квартирата е ок. 1000 евро, колко още средства месечно ще са необходими за един скромен студенски живот?

# 209
  • Бургас
Относително е. Зависи от града, зависи от детето. При нас ситуацията бе следната - приеха я миналата година в Бреда, плащахме квартирата, таксата - чрез заем, джобни - 250евро. Малко ли са или много не мога да преценя, но не се е оплаквала. Предимно си готви, рядко ходи по партита, пуши, но цигарите й ги носим от тук. И...на втория месец започна почасова работа, взе си всичките, полагаеми й се грантове от ДУО и приключихме с изпращането на пари. Плащахме й само квартирата, а от тази година и таксата за университета. Всички други харчове - за битови нужди, за пътувания, излизания, билети самолетни си ги покрива тя.

Общи условия

Активация на акаунт