Студенти в Нидерландия - 27

• 17 143
  • 260
  •   6
Отговори
# 180
Момичета, ако полета е много рано сутринта от Дортмунд, знаете ли някой хотел който е близо до летището и на прилични цени?

# 181
Момичета, ако полета е много рано сутринта от Дортмунд, знаете ли някой хотел който е близо до летището и на прилични цени?
И ние пътуваме през Дортмунд,  но сега виждам, че полетите на Wizz за година напред вече само сутрин в 08.55 часа. Синът ми пътува от Енсхеде,  та и аз се огледах за хотели. Най-близкият е IBIS и се ползва предимно от пътуващи с ранни полети. Ако това не проработи ще търсим варианти през Айндховен или Амстердам.

# 182
  • София
Дъщеря ми подаде за опрощаване,разбрах че са и ги опростили.В случая не работи и им писа че всичко което и превеждам е за разходи за такса за уни,общежитие и остатъка е за храна.Тоест едва свързва двата края😉.Е сега ще почва първата си работа 🤑 та не знаем как ще е занапред с данъците.Ще е на 36 часа.Да си кажат другите майки как е като работят.
Как се подава такава молба за опрощаване? Къде да я внесе, може ли онлайн?

# 183
  • София
Прочетете първия пост в темата. Онлайн е всичко.

# 184
Здравейте, обръщам се с въпрос за здравните, които сключват работещите студенти. Знам, че доста се коментира темата, но не разбирам как сключваш застраховка със задна дата, нали е 4 месеца срока да се направи такава здравна, и да покрива първия работен ден. В сайтовете на компаниите, началото е датата на сключване. Някой ако може да ме насочи ще съм много благодарна Simple Smile

# 185
  • София
При дъщеря ми имаше опция да маркира дата, от която е в Нидерландия - и като я избра, попълни датата, от която започна работа. Нейната застраховка е в FBTO.

# 186
Здравейте, от известно време ми се ще да обсъдя нещо свързано с работещите ни студентчета с вас. Става въпрос за дъщеря ми, която в момента е трети курс, като от 1 година работи в супермаркет и всичко беше точно до момента, в който не навърши 21 години през м. септември. Рязко започнаха да и намалят смените и часовете, до степен, че изобщо не е възможно да заработи минимума за ДУО. Днес е говорила за пореден път с мениджъра си, който и е казал, че повече от 3 часа седмично не може да и дава. Тя доста се изтормози през този период. От известно време пуска активно кандидатури за работа и на други места, но абсолютно не се получава. Не стига дори до интервю. Та, сериозно се замислям, това нарочна политика ли е? Вашите работещи деца сблъсквали ли са се с подобно нещо и как се справихте. Тя е доста разочарована и отчаяна, иска да работи, но и няма много възможност за повече часове, тъй като и образованието и важно. Иска ми се да и помогна и утеша! Беше доста неприятно, тъй като в началото се обвиняваше, че нещо греши и не пави като хората и за това и намалят часовете, докато не почнахме да загряваме, че може би проблема е на друго място. Вие какво мислите по този въпрос?

# 187
Ranimi, не е проблемът в дъщеря ти. В НЛ има закон за минимално плащане на час по възраст. Като навърши 21 вече им е скъпо, третират ги като възрастни. Търсят евтина работна ръка. После ще добавя ставките.
Ето линк: https://www.government.nl/topics/minimum-wage/minimum-wage-amounts.
Като навърши 21 г. трябва да й плащат 2 пъти повече от 18-годишните.
21 years and older - € 14.40
20 years - € 11.52
19 years - € 8.64
18 years - € 7.20

# 188
Да дам своите 5 цента по темата. Колкото са по-големи, толкова повече трябва да им плащат на час. Затова предпочитат малките. Моята се сблъска с това при последното търсене на работа и й беше изключително неприятно и разочароващо. Шири се определено тази неприятна практика, макар и негласно. Та не е до конкретно дете или че са от друга страна. Предрасъдък си е, но много трудно можем да се сборим с това. Моята само можех да я окуражавам.

# 189
Ами, май извода ми е, че 8 часа седмично работа на висока ставка+двата гранта+травъл продукт+гъвкави отпуски е кауза невъзможна вече.
И най-тъпото е, че не го казват, а 2 месеца я измъчиха да я викат в стаичката и да и правят безсмислени забележки, че е бавна и т.н. вместо да обяснят, като хората, че им е скъпа, и че ще се радват да си намери работа на друго място. Тя 1 година наистина работеше изключително спокойно в този магазини и проблеми не е имала, но.....нищо де. Опит.

Тя планира в понеделник да се обади да прекрати ДУОто. В случай, че намери нова работа как се процедира? Документите на ново ли трябва да подава после?

# 190
  • София
Дъщеря ми днес най-сетне получи отговор от Дуо. Одобрена е за бейзик грант и за тревъл продукт. Получи същия отказ, че няма право на суплементъри грант поради националността си. Обади им се по телефона. Попадна на някакво много свястно момче, което беше супер учудено защо й пише такова нещо и й каза, че ще провери. По време на разговора й е казал, че вижда документите за доходите, декларацията, че имаме 2 студентки в чужбина и едно малолетно дете и ще придвижи казуса с приоритет. Още днес в края на деня получи съобщение, че е одобрена и за втория грант, нооо рамерът на одобрената помощ е в размер на…109 евро. Confused
Разбирам, че всичките ни доходи са на светло, че са доста над средните, но са български доходи все пак, а и издържаме и 3 деца. От всичките й работещи дружки, колеги, приятели, деца на на наши приятели българи и т.н. няма дете с толкова ниска сума. Някакви идеи можем ли нещо да направим и какво?

Последна редакция: чт, 30 окт 2025, 21:47 от bibi

# 191
Първият съплиментари на моята беше нищожен - по спомен нещо от сорта на 20тина евро. Като декларира сестрите си й го вдигнаха на 50-60 (вече не помня точно). Аз го очаквах заради доходите и нищо повече не можахме да преборим за съжаление. Ако другите имат идеи, ще ми е любопитно.

# 192
  • София
Червенокоске, благодаря! Как ги декларира?

# 193
Взехме уверения от училищата, че са били и са ученички за съответните учебни години. Превод и ги прати на ДУО. Някой писа и за многоезичен акт. Ние не сме пращали, а само попълнихме формуляри, в който се декларират децата. Предполагам е равностойно.

# 194
  • София
Аз турих многоезичните актове за раждане и декларация от мен и баща им в своб. текст.

Общи условия

Активация на акаунт