Студенти в Нидерландия - 27

• 17 200
  • 260
  •   5
Отговори
# 165
Има много компании, които правят задължителната застраховка за работещи. Коя ще избере е негов избор. Има различни суми на застраховката, които покриват различни неща, като е различна и сумата на самоучастие. Започват от около 140-150 евро на месец. Трябва да я сключи със задна дата от момента на стартиране на работата. След това може веднага да подаде  да му се възстановява.
Червеноска, благодаря за бързият отговор. 140-150 евро на месец ?🙄.Днес е първият му ден и след него са му казали, че ще му пуснат договор. Какво имаш в предвид,  че може да пусне възстановяване?
Забравих да уточня, че работодателя ще му удържа суми от заплатата,  вероятно данък.

# 166
  • София
На моят син застраховката е 156 евро/ месец. Възстановяват му 131 евро, останалото е самоучастие. Беше ми обяснил, че попълва формуляр, в който посочва доходите си, и след това се калкулира сумата. И още нещо - бяха му предлагали освен тази задължителна застраховка и още една доброволна, но той отказа (по спомен беше ок. 20-25 евро на месец), така че може и това да имате предвид.

# 167
Вижте ТОЗИ сайт. Има информация за застрахователи, след това на сайтовете им се виждат видовете застраховки. Връщането е т.н. Zorgtoeslag - Има информация в поста на първа страница - в скрит текст синтезирано от fros.
Под самоучастие имам предвид 2 неща - ако избраната застраховка е на по-висока стойност, разликата си я покрива студента. И от друга страна т.н. deductible от здравната застраховка - отново самоучастие при здравни разходи.
След като ще му удържат суми - това си е данъка. Това, според мен е по-добрия случай, защото има и опция да се внася самостоятелно. След това след март следващата календарна година ще може да подаде за възстановяване и на този данък.

# 168
Вижте ТОЗИ сайт. Има информация за застрахователи, след това на сайтовете им се виждат видовете застраховки. Връщането е т.н. Zorgtoeslag - Има информация в поста на първа страница - в скрит текст синтезирано от fros.
Под самоучастие имам предвид 2 неща - ако избраната застраховка е на по-висока стойност, разликата си я покрива студента. И от друга страна т.н. deductible от здравната застраховка - отново самоучастие при здравни разходи.
След като ще му удържат суми - това си е данъка. Това, според мен е по-добрия случай, защото има и опция да се внася самостоятелно. След това след март следващата календарна година ще може да подаде за възстановяване и на този данък.
Значи става въпрос за здравна застраховка?Аз си мислех, че е някакъв друг вид за работещи като трудова злополука или нещо от сорта.

# 169
Значи става въпрос за здравна застраховка?Аз си мислех, че е някакъв друг вид за работещи като трудова злополука или нещо от сорта.

Здравна застраховка е с различни покрития в зависимост от избраният пакет

# 170
  • La casa de Mickey Mouse
Малко да ви развеслеля: Синковецът е първи курс холандско право, в момента е в сесия, вчера пристига с въпрос (аз съм правист), отговарям му аз на въпорса, естествено използвам всичката терминология, която му трябва, той мига на пърцали и ми заявява, а сега можеш ли да ми го кажеш същото, но не на китайски, а на разбираем език. SatisfiedSatisfiedSatisfied
Днес му беше първият изпит, в голяма църква, не ме питайте защо университета е взел това решение. Детето, като едно видно християнче, решило да се прекръсти преди да влезе на изпит, само където не е изрекъл и някоя молитва... Smiley

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 14:10 от Mini Mouse

# 171

Ако разбирам правилно, имат право да си възстановят данъка, удържан от заплатата?

# 172
  • София
За данъка върху дохода от заплата - има опция на самия договор с фирмата, с която подписват трудов договор, да маркират "с данъчен кредит". Тогава не удържат нищо. Дъщеря ми така постъпи.

# 173
Здравейте,синът ми все още не е сключил здравна застраховка и тази ,която е като "гражданска отговорност",тъй като имаше проблем с откриването на сметка.Вчера вече е успял да си открие нидерландска  сметка.Въпроса ми е каква точно здравна застраховка да сключи,може ли някакви препоръки?Разбирам ,че е личен избор и зависи от това какво искаме да покрива застраховката,но ако можете няккави напътствия да дадете от опит ,ще съм благодарна.Хубав ден на всички и благодаря за полезната информация,която споделяте постоянно!

# 174
  • дядовата ръкавичка
Синът ми освобождава обзаведено студио в Айндховен от ноември. Ако някой се интересува, моля пишете на лични.

# 175
  • Варна
Айяла, писах на лични!
И въобще имайте ни предвид, ако някой освобождава квартира. Девойката ще доучва в Лайден, но и преди пътуваше чак от Бреда. Свикнала е.
Ако има свободна квартира, близо до жп гара особено, моля да ми пишете.

# 176
Здравейте, и ние ще търсим студио в Ротердам или Делфт от декември. Сградата на настоящата квартира на младежа е обявена за реновиране и пак сме в приключения. Няма проблем и да е необзаведено!
Моля на лични за информация, благодаря!

# 177
  • София
pipilota, аз сключих българска засега, от сайта на Уника, с включена отговорност.

Синът ми получи писмо за такса смет за 2 месеца - 70 евро. Това за адреса ли е, или само за него? Не е ли скъпо, явно не се включва в наема...?

# 178
  • Варна
pipilota, аз сключих българска засега, от сайта на Уника, с включена отговорност.

Синът ми получи писмо за такса смет за 2 месеца - 70 евро. Това за адреса ли е, или само за него? Не е ли скъпо, явно не се включва в наема...?
Дъщеря ми подаде за опрощаване,разбрах че са и ги опростили.В случая не работи и им писа че всичко което и превеждам е за разходи за такса за уни,общежитие и остатъка е за храна.Тоест едва свързва двата края😉.Е сега ще почва първата си работа 🤑 та не знаем как ще е занапред с данъците.Ще е на 36 часа.Да си кажат другите майки как е като работят.

# 179
  • София
Тия дни в ниската земя Grinning
https://www.instagram.com/reel/DQL5U3SiHjR/?l=1

Общи условия

Активация на акаунт