Студенти в Нидерландия - 27

• 16 691
  • 252
  •   4
Отговори
# 240
mamaLina, таксата за магистър не се различава от таксата за бакалавър, освен ако не е някоя по-особена програма, но това е описано изрично на сайтовете на университетите. Дали ще ползва облекчения и субсидии вече са писали другите - зависи дали ще работи. Колко е издръжката е много индивидуално и няма никакво правило.
За стажовете - трябва да се погледне какво включва самата програма. Давам пример с дъщеря ми. От януари на втората година сега й предстои да пише теза (като нашите дипломни работи) за 6 месеца, което е и доста кредити. За тази теза темите се дават от различни фирми, организации, лаборатории и др. Пуска се автобиография в платформа, кандидатства се онлайн, има и ден със срещи и събеседвания. Някои са платени (недостатъчно), някои не, но са на 8 часа понеделник-петък. Дали ще те одобрят и кога - си е въпрос на късмет. Може да те одобрят от едно или повече места, може и от николко. Може да си си уредил предварително нещата, като си си търсил стаж сам и си се уговорил с фирмата. Ако не успееш - от септември наново процедурата, тия 6 месеца няма какво друго да правиш - работиш или ако имаш останали предмети от първата година да си ги вземеш.
За трудностите с намирането на работа много е писано, както и всякакви други битовизми.

# 241
  • София
Браво на децата,които се самоиздържат!
При моят син  понеже е от МГ, през първата година работеше онлайн като програмист към фирма в България. Всичко беше добре 1 и 2 семестър, защото повечето неща ги знаеше от училище.  Обаче като се почнаха едни ми ти квантови изпити, едни чудесии... Хем е свикнал на учене и зор и пак се сгънал на 18, та вече не работи. Заработваше лятото в България 2 месеца, но тези пари стигат само за екстри. За другото засега плащаме ние, за да успява с ученето. И при нас е така, на половината  месец като питам "имаш ли пари?"  , отговорът  е "ще оцелея". На мен душата ми се свива и пращам с предтекст, че са за кафе, за нещо вкусно,че имам да почерпя...да закърпи месеца. Абе скъпо е и там като и тук.
За децата програмисти-и в България вече е трудно за начинаещи. ChatGPT  измести junior програмистите.  Вече в сайтовете няма обяви за junior.  В тази сфера съм и виждам колко млади,а и опитни хора нямат работа с месеци.
Ще видим накъде ще тръгнат нещата.
Да не се отказват и да търсят ниша, в която все още AI не е добър.

# 242
Аз за големия съм спокойна и да не потръгне с програмирането, ще пробие с готвенето, много му се отдава😊На малкия съм му казала да си мисли за резервна алтернатива, за всеки случай😊

# 243
При моят син  понеже е от МГ, през първата година работеше онлайн като програмист към фирма в България. Всичко беше добре 1 и 2 семестър, защото повечето неща ги знаеше от училище.  Обаче като се почнаха едни ми ти квантови изпити, едни чудесии... Хем е свикнал на учене и зор и пак се сгънал на 18, та вече не работи. Заработваше лятото в България 2 месеца, но тези пари стигат само за екстри. За другото засега плащаме ние, за да успява с ученето. И при нас е така, на половината  месец като питам "имаш ли пари?"  , отговорът  е "ще оцелея". На мен душата ми се свива и пращам с предтекст, че са за кафе, за нещо вкусно,че имам да почерпя...да закърпи месеца. Абе скъпо е и там като и тук.
За децата програмисти-и в България вече е трудно за начинаещи. ChatGPT  измести junior програмистите.  Вече в сайтовете няма обяви за junior.  В тази сфера съм и виждам колко млади,а и опитни хора нямат работа с месеци.
В кой университет и какво учи синът ви? За магистър става дума, нали?

# 244
Аз за големия съм спокойна и да не потръгне с програмирането, ще пробие с готвенето, много му се отдава😊На малкия съм му казала да си мисли за резервна алтернатива, за всеки случай😊
Какви биха могли да бъдат резервните алтернативи? И моята дъщеря е в ИТ сферата и все си мисля какво друго може да работи.

# 245
Не знам, той е първи курс,  има време да мисли. Големия уж си намери работа, малко ме притеснява започването от септември 2026, но искат да е приключил с защитата и да се е дипломирал. Казах му да започва да се оглежда за жилище, защото след дипломирането има 6 месеца да си организира преместването, отговори ми, че чака в началото на декември да му изпратят финансовите параметри на предложението и тогава, ще види какво може да си позволи.

# 246
  • София
В кой университет и какво учи синът ви? За магистър става дума, нали?
Не. Бакалавър Приложна физика. TU/e

# 247
  • София
Здравейте. Знаете ли, дали се признават някакви изпити, ако студента се премести от чужбина в България? Дъщеря ми учи CMD в NHL Stenden , но не е доволна и се чуди, дали да продължава. Все пак разходите са доста и не знам, дали си заслужава  да продължава да учи нещо, което не и харесва. В голяма дилема сме, защото е по-средата почти.

# 248
Здравейте. Знаете ли, дали се признават някакви изпити, ако студента се премести от чужбина в България? Дъщеря ми учи CMD в NHL Stenden , но не е доволна и се чуди, дали да продължава. Все пак разходите са доста и не знам, дали си заслужава  да продължава да учи нещо, което не и харесва. В голяма дилема сме, защото е по-средата почти.
Би трябвало да се признават. Аз съм го правила, но беше мноого отдавна. Ходих на обмен като Еразъм, но сама се оправях с бюрокрацията по признаване. Изберете български университет/и, разгледайте всички правилници за учебна дейност и директно питайте в учебен отдел какви точно докуемти искат и кога, какво се прави.
Процедурата е:
1. Преди да напусне от сегашното уни взема документ за:
1.1. взети изпити (academic record) - име на дисциплина, брой часове/кредити, оценка (и скала за оценяване) - тогава беше академична справка.
1.2. Какво точно е учено по всеки предмет (course curriculum) - конспект, наименование на глави. Мисля, че сега тази информация я има на сайта на всяко уни, но е важно да питате приемащия университет дали ще признае разпечатка от нета или иска документ.
2. В България, след като те запишат, се ходеше при всеки преподавател, който води този предмет за твоя курс. Показвам документите и той решава. Имаше общи изисквания като: броя часове да е поне 80% от тези в БГ и да покрива поне 80% от темите. Но поне едно време беше субективно. На един изпит ме накараха да се явявам на 10% от материала.
Понеже програмите са различни. Ако даден предмет не учен или не го признаят, уни-то дава срок да се вземе като приравнителен. Ходи се на изпит с друга група и се взема индивидуален протокол.

Моят съвет - ако това не е нейното място, да се отказва. По-добре да смени и държава, и специалност, но да учи това, което иска и там, където научава много.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 16:30 от biborana

# 249
  • София
gabrielas, едно момиче преди време тук се оплакваше май от същата програма. Потърси назад в темите и ако го намериш, може да го питаш дали е избрало да се върне в България и как са се случили нещата. (Интересуваше се от програма в НБУ).
Успех!
Дописвам:  намерих мнението, от което се почна дискусията https://bg-mam.ma/p/1691668/48875151

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 18:03 от Sunny bunny

# 250
Здравейте. Знаете ли, дали се признават някакви изпити, ако студента се премести от чужбина в България? Дъщеря ми учи CMD в NHL Stenden , но не е доволна и се чуди, дали да продължава. Все пак разходите са доста и не знам, дали си заслужава  да продължава да учи нещо, което не и харесва. В голяма дилема сме, защото е по-средата почти.
Преди време проверявах за информатика в СУ. На сайта си пишеше,че признават взети изпити до втората година. Не ни потрябва, само като опция бях проверявала.

# 251
За продължаване на образование в България има 2 начина:
1. Прехвърляне, т.е. не се кандидатства, не се държи КСК, а студентът се премества. Дали има възможност, проверявате в приемащия университет. Понякога разрешават да става и през учебната година.
2. Нов прием в България на общо основание (за вас през 2026 г.). И след като се запише студент, подава молба да му признаят взетите изпити в чужбина. Длъжни са да я разгледат. И ако му признаят достатъчно изпити (може 2-3 да останат приравнителни), с нова молба го записват в по-горен курс.
Понеже някой спомена НБУ, вижте чл. 5 от НАРЕДБА ЗА СТУДЕНТИТЕ В НБУ (не успявам да дам линк)  
Скрит текст:
Чл. 5 (1) Завършилите висше образование или прехвърлящи се от друго висше
училище подават заявление до Ректора за прием в НБУ.
(2) Към заявлението се прилага копие от диплома за завършено образование или
академична справка (при прехвърляне от чужбина се изисква превод и легализация).
(3) Допълнително се изисква сертификат за ТОП в следните случаи:
1. При прехвърляне от висше училище, в което приемът е без конкурсен изпит.
2. При прекъсване на обучението в предходното висше училище за повече от две
години или поради слаб успех.
3. При записване в магистърски програми “Право“ и „Архитектура“.
(4) Завършилите висше образование или прехвърлящи се от друго висше училище се
записват в избраната от тях програма след акредитация на придобитото обучение. За
чуждестранните граждани от страни извън ЕС се изисква и одобрение от МОН

# 252
  • София
За продължаване на образование в България има 2 начина:
1. Прехвърляне, т.е. не се кандидатства, не се държи КСК, а студентът се премества. Дали има възможност, проверявате в приемащия университет. Понякога разрешават да става и през учебната година.
2. Нов прием в България на общо основание (за вас през 2026 г.). И след като се запише студент, подава молба да му признаят взетите изпити в чужбина. Длъжни са да я разгледат. И ако му признаят достатъчно изпити (може 2-3 да останат приравнителни), с нова молба го записват в по-горен курс.
Понеже някой спомена НБУ, вижте чл. 5 от НАРЕДБА ЗА СТУДЕНТИТЕ В НБУ (не успявам да дам линк)  
Скрит текст:
Чл. 5 (1) Завършилите висше образование или прехвърлящи се от друго висше
училище подават заявление до Ректора за прием в НБУ.
(2) Към заявлението се прилага копие от диплома за завършено образование или
академична справка (при прехвърляне от чужбина се изисква превод и легализация).
(3) Допълнително се изисква сертификат за ТОП в следните случаи:
1. При прехвърляне от висше училище, в което приемът е без конкурсен изпит.
2. При прекъсване на обучението в предходното висше училище за повече от две
години или поради слаб успех.
3. При записване в магистърски програми “Право“ и „Архитектура“.
(4) Завършилите висше образование или прехвърлящи се от друго висше училище се
записват в избраната от тях програма след акредитация на придобитото обучение. За
чуждестранните граждани от страни извън ЕС се изисква и одобрение от МОН
Много благодаря за подробната информация biborana! Suny благодаря и на теб за линка .Писах на момичето , но тя от тогава не е активна , дано да го види все пак. Иначе това, което е писала е това, което казва и дъщеря ми.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 22:42 от gabrielas

Общи условия

Активация на акаунт