Студенти в Нидерландия - 27

• 3 727
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Сойка, според мен е точно навреме вече да купите билет. И да, права си – вариант с прекачване въобще не става. Ние първата година се забавихме доста и накрая взехме билет с прекачване във Виена. Е, резултатът беше, че въпреки че и двата полета бяха с една и съща компания, първият закъсня. Наложи се пътниците да нощуват във Виена. Ние бяхме отишли в София, за да го посрещнем, и се наложи  там да спим, докато чакаме следващия полет на другия ден. Изобщо – голям стрес и за него, и за нас.

Червенокоска, благодаря ти за чудесната тема!
 За анкетата - моят син учи компютърни науки в Делфт.

# 31
  • София
Здравейте! И аз следя активно темата и съм много благодарна за всичко, което споделяте тук. Изключително полезно е!

За анкетата: моето дете учи първа година авиоинженерство в Делфт.

# 32
И аз да се запиша в новата тема - Благодаря! Дъщеря ми е на стаж в Амстердам, след сумати перипети с квартири, живее в Пурмеренд и пътува по около час в посока, неприятно е когато е от 7ч на работа или вечерните смени, когато си тръгва в 21ч, но.....това е положението. Трудничко й върви писането на тезата, защото хотела, в който е на стаж още не е отворил, измислят им някакви работи, но това си е тренировка на сухо .... Притеснява се дали ще отвори хотела по време на стажа й, та поне да си защити дипломната. Странни хора са тези холандци, но децата са си избрали там да учат. Успешна и здрава да е годината на всички!

# 33
Ние приключихме с билетите за Януари, и двамата, ще се връщат на 02.01. Малкия има и за юни 2026. Хубаво е, че големия, ще се прибере на 30.11, че не сме го виждали от началото на януари.

stanislavchen, той е от хората, които колкото са по натоварени толкова са по-продуктивни, преди една година обаче прекали  с натовареността  и тази година  по наше настояване работи само за университета и то не постоянно, та сега е в другата крайност:)

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 17:01 от охлювчетоо

# 34
  • La casa de Mickey Mouse
Моят първокурсник реши да апликира в едно от студентските сдружения. Преди интервюто за приема имаше разговор със старшите студенти в сдружението. Имат сбирки три пъти в седмицата придружени с много алкохол. Не се допускат цени. Има йерархия и зайците се третират според йерархията. Имат преминаване на някакви изпитания, за да дослужат, че са годни за това сдружение. Синковеца е още на 17г, не пие и не е фен на такъв вид купони. Отказа да ходи на интервю и категорично зави, че рова не е за него. Шантава работа са тия сдружения. Поне някой от тях.

# 35
Моят първокурсник реши да апликира в едно от студентските сдружения (…..)

Това са т.нар.братства. Да не се бърка примерно с асоциацията на студентите по право, които списват вестник или организират събития. Това е друго и стой доста добре в CV-то.

Университетът в Маастрихт наскоро прекъсна отношения с две братства заради "нарушения на етичния кодекс."

А през 2018 в Белгия имаше голям скандал заради смъртта на чернокож студент, който бил каран да стой в ледена вода, да яде големи количества рибен сос и да пие много алкохол, като част от процедурата да бъде приет в елитно братство в университета в Льовен.

# 36
Моите и двамата биха пропуснали такива мероприятия.

# 37
Мили Боже,  не съм и чувала за подобни сдружения. Звучи ми като сюжет на американски  хорор.   
Малкия ми син е студент в Германия, две години е част от екипа на студентска формула ,  конструират болид и участват в състезания с други университети. При приема му имаше интервю, тест, после три месеца изпитателен срок - и всичко това си го ораганизираха самите студенти от клуба. Към днешна дата участието му в този клуб му носи много добавена стойност и като знания и умения, и като опит, и като активност в портфолиото му. Тези сдружения за които пишете, с каква цел са ? Имат ли някакви активности освен да издевателстват върху първокурсниците и да се надпиват веднъж седмично?

# 38
  • София
Хахах, даже не е един път, а три пъти седмично напиването Joy
Аз идвам с молба - дъщеря ми работи със своята група за проект по задание на община Бреда. Ще дават идеи как да се адаптират по-лесно младите хора, включително чуждестранните студенти, към живота там. Та имат една анкета, с която да съберат данни от живеещите в града. Ако може да помолите вашите студенти, които живеят в Бреда, да я попълнят? Ще бъда много благодарна Hug
Ето я анкетата:
https://forms.gle/m4h8juRcwQYaPnym9

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 15:18 от Sunny bunny

# 39
  • Габрово
Моят първокурсник реши да апликира в едно от студентските сдружения. Преди интервюто за приема имаше разговор със старшите студенти в сдружението. Имат сбирки три пъти в седмицата придружени с много алкохол. Не се допускат цени. Има йерархия и зайците се третират според йерархията. Имат преминаване на някакви изпитания, за да дослужат, че са годни за това сдружение. Синковеца е още на 17г, не пие и не е фен на такъв вид купони. Отказа да ходи на интервю и категорично зави, че рова не е за него. Шантава работа са тия сдружения. Поне някой от тях.

Това си е сериозен ангажимент Sweat Smile Позастоях се на изречението "не се допускат цени"... Обаче ми светна, че Mini Mouse е искала да напише вероятно "не се допускат жени". Е, бива ли такава дискриминация точно пък в Нидерландия?! Възмутително!

Иначе и аз не бях чувала, че там има такива братства... Мислех, че само в Американските филми се срещат

# 40
  • София
G..D.., благодаря Hug
А така отваря ли се?
https://forms.gle/m4h8juRcwQYaPnym9

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 15:19 от Sunny bunny

# 41
Ще им хареса, ние такива давахме предния път и си беше ок. Сега пак такава сме дали.
Ако има братя/сестри ученици(дори от друга връзка/брак), е хубаво да се даде преведено уверение от училище, защото така се разделя правилно дохода.
При нас също тече борба с дуото, дали знаете става ли със служебна бележка от работодател или задължително от НАП трябва, не ми стана много ясно също братята и сестрите къде и как се обявяват пред Дуо. Как доказвам, че са брат и сестра. актове за раждане ли трябва да представям?

# 42
  • София
Относно бележките за доходи от НАП, подадохме със съпругата с ПИК онлайн едно и също заявление за 2023-2024 по едно и също време. На втория ден получих удостоверението електронно подписано. На петия ден и звъннаха да я питат дали иска с квадратен печат и ако да, да си го вземе на място, иначе ще го пратят сканирано с обикновен печат. Бяха пропуснали, че искаме за 2 години. Явно е съвсем индивидуално на кой служител ще попадне преписката. Това е в София, НАП Младост - 4 -ти км.

# 43
  • София
Nadejda, не рискувайте с бележки от работодател, извадете от НАП. На едно познато дете така му бавиха решението. Извадиха от НАП, прати ги - и стана работата.
За братя и сестри не мога да дам съвет.
А за НАП съм така Close

# 44
  • София
Моят син беше пратил и акт за раждане, и уверение от Университета на сестра си, че е студентка. Не знам дали е трябвало и двете, но решихме да се презастраховаме. Актът за раждане преведох в Google translate, уверението беше преведено от преводач, защото на дъщеря ми й трябваше за други цели.

Общи условия

Активация на акаунт