Студенти в Нидерландия - 27

• 3 881
  • 56
  •   1
Отговори
# 15
  • София
И аз се записвам в новата тема, благодаря за всичко - вие сте ми опората! Моят синковец работи, учи, с DUO засега проблвми няма, но чакаме продължение на субсидията след като му удъжиха договора за работа и се сдобихме с новите бележки от НАП (и нашите са две страници, надявам се да им харесат). Сега сме на вълна подреждане на желания за обмен и търсене на стаж за следващата година - според мен той не осъзнава още колко е тегаво, аз се интересувам, но също ми се вижда доста трудно, дано да успее...Успех на всички, да са ни здрави децата, сигурна съм ,че ще се оправят,

# 16
  • Sofia
По банковата тема да ви информирам:)
След един месец размотаване, неосъществени обаждания и вързани тенекии, както ви писах, в петък, и то в извън работно време, синът ми пусна обемна жалба до длъжностното лице по защита на личните данни на Рабобанк, с конкретни въпроси и срок, както и уведомление, че ще сезира  Kifid с официална жалба, както и ще ескалира въпроса съгласно приложимата рамка на GDPR.  И ето че още днес на обяд успяха да го намерят по телефона.
Извинили са се, казали са, че ще му изпратят официален мейл и още нещо по пощата.
Сега тръпна от нетърпение да видя какво ще получи:)

Развитието е следното - вчера следобяд синът ми получи два имейла. Единият от офиса, с който го информират, че заявлението му е придвижено (😳след един месец?!), и че ще получи по пощата документи, които след като подпише, ще му бъде активирана сметката. Още преди да получи пластиката може да я зареди.
Другият е от длъжностното лице по защита на личните данни, което информира, че започва проверка по неговия сигнал дали не е нарушен регламента.
Ако някой още не е успял да отвори сметка, мога да дам жалбата Simple Smile)

# 17
Да се похваля, моето голямо момче днес е получило предложение за работа от фирмата в която беше на стаж.
Предложението е да започне веднага след като се дипломира т.е. септември 2026 г.
В началото на декември 2025, ще му изпратят пълната оферта.
Много се зарадвах, защото това е и оценка как се е представил на стажа.
Това е една от желаните фирми, които му бяха в списъка, дано през тази една година кандидатства и в другите, които си е набелязал, но вече, ще е една идея по-спокойно:)
Въпреки хубавия за него момент, не пропуснах да му кажа, че тази една година да не си и помисля да се мотае само с дипломната работа, четири години интензиво работа и учене, част от времето работи и на две места и сега такаааа се е опуснал, че се налага да го сръчкам, ама нали съм за това:)
Браво на детето знам точно как се чувствате и двамата ,ти охлювче горда ,а  детето оценено.
Така се случиха и нещата при моят син  -беше поканен на работа веднага след стажа ,дори не беше дипломиран когато вече започна и се наложи да си пусне отпуска за да присъства на дипломирането си. Та  затова бях една идея по спокойна , но и леко тъжна знаейки ,че пътят му е вече далече от дома.Разпериха криле  тези деца ,дано летят свободно и безпроблемно  се адаптират към живота в чуждата страна ,която вече от 5 г те наричат  свой  дом.
Пожелавам на всички деца тук да намерят своето поприще и точното място за живот,светът отдавна е отворен за тях.Някой карат стажове в други краища на земята .Не е важно къде са , важно е да са щастливи от избора си !!!!!

# 18
Сега ми е малко сърдит, защото му казах, че няма вариант, цяла година да се мотае с една дипломна работа и да не работи.
Баща му мисли като мен ама си замълча при разговора, все аз съм лошата:)
От работа на две места до шляене с една дипломна работа.

# 19
  • Бургас
Червенокоска, благодаря за новата тема! Да я изпълним само с положителни теми!

охлювчетоо , страхотна новина! Най- вече, заради признанието за положените усилия!

dodo_dodo , браво за положителния развой!

Моят син се адаптира успешно, според мен! Повече ще разбера, като се прибере Октомври за ваканцията. Иначе, типично за него неглижира задълженията, които не му се нравят до последно и ме изправя на нокти. Не е подал още за банкова сметка. Съответно, ще си плаща таксата през револют. Аз не знам, как става това, но се надявам да се оправи сам Simple Smile

# 20
Аз до сега се разправях с малкия за таксата, писал е на университета с искане за смяна на банковата сметка, няма отговор, обаче си стои и чака. Обеща, че днес ще отиде до администрацията да говори с тях.

# 21
  • Бургас
Червенокоска, благодаря за новата тема!
Някои вече приключват /Успех на децата!/, а ние сега стартираме.
Вече подготвя документите за кандидатстване. Избра Интеграл, които ще й помагат. Мисля, че няма да има проблем с приема. Дано няма изненади. Започна и уроци по холандски онлайн. Учителката е доволна, тя също.

# 22
  • София
Сега ми е малко сърдит, защото му казах, че няма вариант, цяла година да се мотае с една дипломна работа и да не работи.
Баща му мисли като мен ама си замълча при разговора, все аз съм лошата:)
От работа на две места до шляене с една дипломна работа.

Ако трябва му отпуснете време да я напише тая дипломна, че моя мъж така завърши семестриално и после чак след 8 години успя да напише дипломна работа. Междувременно се беше сдобил с две деца и много други служебни отговорности. Simple Smile

# 23
И аз да нахлуя в новата тема Grinning.
Нашата студентка - доста почака с BSN от Общината и още няма холандска сметка.
Тя писа на университета относно таксата и даже ходи до отдела, който се занимава с това - казаха й да не се притеснява, да си следи пощата - ако не можели да направят директен дебит - щели да й пишат.
Ако не можело съвсем нищо с наличните от нея сметки - можело и на място с карта да я плати първата вноска.
След грубата леля в Общината - сега беше доста доволна от обслужването.

# 24
И аз да се запиша в новата тема. Моят син пък вече от три седмици търси почасова работа и само откази получава.

# 25
А защо пак вадите бележки за дохода от НАП? До мен не е достигнала информация ДУО да са й искали нови бележки.

# 26
  • София
Lemon butter, когато са на договор без фиксирани часове, от DUO отпускат грантовете за 6 месеца.  Сега вадим нови документи за доход, защото новият период за финансиране ще обхване 2025 и 2026 - за 2025 гледат доход за 2023, а за 2026 гледат доход за 2024.
Cvety, моята девойка миналата година почна от септември да търси работа, чак през ноември намери. Ако търси в магазин, да пуска за всички длъжности. Моята в началото пробираше, после взе да маркира всичко. Най-интересният отказ беше от Jumbo- била възрастна Joy (предпочитат на по 15 -16 г. младежи, защото заплащането е по-ниско).

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 20:53 от Sunny bunny

# 27
Lemon butter, когато са на договор без фиксирани часове, от DUO отпускат грантовете за 6 месеца.  Сега вадим нови документи за доход, защото новият период за финансиране ще обхване 2025 и 2026 - за 2025 гледат доход за 2023, а за 2026 гледат доход за 2024.
Cvety, моята девойка миналата година почна от септември да търси работа, чак през ноември намери. Ако търси в магазин, да пуска за всички длъжности. Моята в началото пробираше, после взе да маркира всичко. Най-интересният отказ беше от Jumbo- била възрастна Joy (предпочитат на по 15 -16 г. младежи, защото заплащането е по-ниско).
Много благодаря за съвета . Наистина и моят син действа избирателно.

# 28
  • София
Все още не сме купили билети за Коледа и се чудя дали да чакам още, евентуално да паднат цените . Докатто ни станат ясни датите и цените скочиха. Някой има ли наблюдения от минали години ? Става дума за Wizz и Ryan до Айндховен. Прекачване по Коледа за 1ви път,  не е опция. Искам директен полет.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 10:20 от Сойка

# 29

Общи условия

Активация на акаунт