Студенти в Нидерландия - 27

• 18 051
  • 278
  •   5
Отговори
# 120
  • София
Мисля, че няма да ги спрат, просто ще започнат да начисляват такса за "справедливо ползване".

# 121
Здравейте,идвам с въпрос за нидерл.номер.От Виваком вече няколко пъти притесняват сина ми,че са засекли,че е извън Б-я от дълго време и ще му спрат мобилните данни до 10 дни.Каква предплатена карта и от къде да си вземе?

Синът ми е там от 4 г и е нямал такъв проблем с Виваком. Така и не си закупи карта с нидерлански номер.

# 122
Моята е над 5 години там и нито й звънят нито я притесняват от Виваком. Може да е от плана (начисляват си й справедливото ползване).
Противогрипната ваксина може да се постави срещу заплащане от всяко джипи или медицински център. Отива, записва си ден и час и си поставя.

# 123
  • София
Аз нямам проблем да доплащам 10-20лв към сметката.Той има 28000мб роуминг,ползвал е 25000.Но са му казали и за разговорите,че ги ползва неправомерно.Сега есенната ваканция няма да си идва,чак на Коледа-да не би вашите деца с карти на Виваком да са се прибирали в Бг по-често и затова да не са ги притеснявали 🤔.
Ще вземе някаква карта,а пък и ще промени навиците относно ползване на моб.данни.

# 124
Не, моята въобще не се прибира често, вече са 2-3 пъти годишно. Сега даже съм преподписала договора за нови 2 години.

# 125
Противогрипната ваксина може да се постави срещу заплащане от всяко джипи или медицински център. Отива, записва си ден и час и си поставя.
Благодаря:)

perunika77
Ами, въобще не е често. През лятото за месец и за Коледа.
Не е имал такъв проблем, някакъв вид неограничен план е, но не се сещам какъв беше:(
Попитайте в някой офис или на телефона на Виваком.

# 126
  • София
А по принцип как се пуска продължение за DUO? Миналата година автоматично й удължиха срока за получаване на субсидиите, след като им прати договора си за стаж на имейл. Сега е с нов договор и пусна нова апликация. Чака решение, като предполагам пак ще е за 6 месеца. И после? Пак ли нова апликация, но със същия договор за работа (той е за 1 година)?
И ние сме в този казус. Изпрати всички необходими документи по имейл и като се обади след месец и казаха, че трябвало през системата и че по имейл ставало много бавно. Не разбрах съвсем, но като изпрати по имейл не получила никакъв потвърдителен имейл или "входящ номер". Направо супер бъгава история. Платформата не и дава да избере basic grand с размера за живеещ далеч от родителите. Единствено този от 125 евро се показва като опция. Травъл продуктът изобщо не се вижда като вариант за ибор, само additional travel allowance има, но това е друго. Няма секция prolongation. Директно все едно нова апликация, но без всички опции.

# 127
Моята девойка си кара стажа, доволна е, харесва й, но като всички млади бърза и иска повече задачи и проекти 🤣.
Тази седмица имаше драма с университета. За следващия семестър трябва да си изберат един предмет- модул. Оказа се че има 90 предмета на холандски и само 5 на английски. От тези 5 два са в другата локация на университета и останалите 3 са доста непопулярни.
Припомних си една от последните срещи с Унифай, където се обсъждаше, че бавно Холандия тръгва по пътя на Англия и започва да слага ограничения пред международните студенти, за да намали броя им. Е явно се случва вече…
Писали да на Университета, откъдето са ги уверили, че всички модули са на разположение на всички студенти 😂 (езика е дребен и незначителен детайл) и че молбата им е чута и ще бъде сериозно обмислена, но следващата година 🤬

Оох, и на моя син така. Ама то като и самите те не са информирани, не можем да ги виним. В случая от университета това е чисто нова програма и те са първите, които вървят по нея и от университета явно пробват. Но като цяло моя син е много доволен от програмата си и живота в Бреда. Сега е на стаж и е супер щастлив, че само година след като се е преместил в друга държава, сега е в трета такава и вижда свят дето се казва. Хахах

# 128
Момичета, в удостоверението от НАП за доходите за ДУО,  доходите са дадени по месеци и няма обща сума за годината. Проблем ли  е , че няма обща сума за годината , а са по месеци, при подаване за грандовете? А и сумите  са  само в левове.

# 129
  • Русе
Синът ми подаде в този вид документите получени от НАП, преведени с гугъл преводач. Сега от DUO са му върнали отговор, че справката е неясна и двусмислена и че, може да подаде по отделно за мен и за баща му за да стане по-бързо. Преводът с гугъл изглежда добре, колоните са подредени и четими, няма застъпване или друго. Мислехме да занесем на преводач документите преди да ги подаде отново, но засега решихме да потърси отговор на място какво не е наред, защото, ако проблемът е в самата справка само ще изхарчим едни пари за преводач и резултатът може да е същият. От моя гледна точка, може би липсата на крайна сума по години е проблем, защото не вярвам там в DUO някой да смята на ръка сумите. А може и да е нещо друго. Някой има ли положителен отговор от DUO с такива справки за доходите /по месеци, без крайни суми/?

# 130
  • София
Миналата година ни дадоха от НАП за 2022г и 2023г  съвсем друг формуляр, само с общи суми за двете години. Сега, за 2024 г., и нашите са така - месец по месец и без обща сума, в една подробна таблица.
Няколко дами тук писаха, че DUO ги приемат с таблицата. Но аз се притеснявам дали от първи път ще ги "харесат", защото девойката бърза да подаде документи за грант по Еразъм. Ако й ги върнат и искат други, може и да изпусне срока...

# 131
Аз не съм имала досега с обща сума. От НАП са ми издавали само по месеци и си беше одобрена първия път, не е имало проблем.

# 132
Днес щерката има искане от ДУО за  "income details for 2023,2024". И за двамата.
Удостоверенията от НАП тази година са само с крайни суми за двете години, без месечни разбивки (преди бяха по месеци без обща сума), издадени от НАП - Красно село и НАП - Витоша, че се водим с ММ на различни адреси.
Удостоверенията са преведени от заклет преводач, уж с презумпцията да няма обструкции. Чакаме сега да кажат какво точно искат.

# 133
  • София
Е, не - и нашите са от НАП Красно село и са в таблица Close

# 134
Е, не - и нашите са от НАП Красно село и са в таблица Close
На ММ е от 23.09.2025 - НАП - Красно село. Няма да коментирам.
Sunny, искали ли са ви още инфо от ДУО? Все пак се чудя какво точно искат и в какъв формат?!

Общи условия

Активация на акаунт