Студенти в Нидерландия - 27

• 17 439
  • 262
  •   4
Отговори
# 135
  • София
Сега погледнах  и нашите - в таблица са по месеци (и за 2023 г., и за 2024 г.). Синът ми чака отговор вече втори месец, изпрати ги в края на август заедно с удължаването на договора си за работа. Вече взех да се притеснявам, защото първончално одобрената субсидия изтича този месец. Казах му да им пише, пък да видим. Предният път нямаше проблем с документите, дано и сега да е така.

# 136
  • София
При нас вчера дойдоха от DUO писмата на хартия - да ни питат за доходите за 2024г. Днес тя ще им се обади да им каже, че вече са качени.

# 137
Някой да знае , дали от Дуо продължават да изплащат субсидиите по време на нещо , като обмен( Grand Tour) , който се водил задължителен за специалността на синът ми? Готви се за 6 месеца в Тайланд, ако спечели от лотарията и ми твърди, че нямало да му спрат субсидиите. Дали е така всъщност?

# 138
Дъщеря ми днес е получила имейл от ДУО, че й отказват помощ за догодина?!?!, защото нямала подходящо гражданство? Какво трябва да значи това? Някакви промени ли има, някой имал ли е подобен имейл? Тя кандидатства за тази година, не за догодина. Как може от сега да се кандидатства за догодина изобщо?

# 139
  • София
Тези от дуо нещо съвсем са си побъркали. По телефона този изобщо не е помогнал с бъга в платформата. Казал да подаде така за бейсик гранд, както си излиза-125 евро пък те щели да видят...

# 140
  • София
stella1977, как ще откажат заради националност - няма промени в условията. Да звъни и да настоява.
Докато ровя, вижте на какво се натъкнах
https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switz … bility.jsp  

Можело 1 месец в годината да "почива" студентът и да получава DUO. Ти да видиш...

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 20:54 от Sunny bunny

# 141
Дъщеря ми днес е получила имейл от ДУО, че й отказват помощ за догодина?!?!, защото нямала подходящо гражданство? Какво трябва да значи това? Някакви промени ли има, някой имал ли е подобен имейл? Тя кандидатства за тази година, не за догодина. Как може от сега да се кандидатства за догодина изобщо?
Това го правиха на дъщеря ми през първата година през месец. Да звъни по телефона и да настоява. Те само това чакат, който се вързал-вързал.

# 142
Това го правиха на дъщеря ми през първата година през месец. Да звъни по телефона и да настоява. Те само това чакат, който се вързал-вързал.
Надявам да е грешка, защото много разчитах, че ще получава някава субсидия. Иначе ще ми е изключително трудно да я издържам още две години, само стаята й е 1300 евро... В тази връзка ако някой знае по-евтино настаняване за Амстердам ще съм благодарна да пише.

# 143
  • София
За Амстердам проверявайте в Xior - да е студио, за да е одобрено за помощ за наем. И вече от 01.01.2026г. ще може да вземе девойката такава помощ (мисля около 500 евро),  независимо от размера на наема.

# 144
stella1977, как ще откажат заради националност - няма промени в условията. Да звъни и да настоява.
Докато ровя, вижте на какво се натъкнах
https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switz … bility.jsp  

Можело 1 месец в годината да "почива" студентът и да получава DUO. Ти да видиш...
Синът ми това лято нямаше нито един работен ден през юли, на работа беше след 20 август и не му спряха дуото 😁

# 145
  • София
Еми, супер. Аз не го знаех до момента.

# 146
ДУО изплаща точно 48 вноски.Няма значение дали си повторил някоя година или семестър,те дават 48, след това започват да изчисляват кой на кого дължи и тогава пращат справка .Сега програмата им си е настроена всичко да си върви по месеци,засичането е на края.

# 147
За Амстердам проверявайте в Xior - да е студио, за да е одобрено за помощ за наем. И вече от 01.01.2026г. ще може да вземе девойката такава помощ (мисля около 500 евро),  независимо от размера на наема.
Уж следя редовно тук, обаче това съм го пропуснала. От следващата година всички ще имат право на 500 евро помощ за наема?

# 148
  • София
За вашия случай се изказах -  над 21 г., наем на студио (одобрено за помощ за наем - а на xior са такива) при цените в Амстердам, които са около/над 1000 евро. Толкова ми даде като сума пробното изчисление - с две евра под 500.
Дописвам - изглежда, че и за студия, които не са одобрени за помощ до момента, ще може да се получава помощ след 01.01.2026.
https://www.juridischloket.nl/actueel/huurtoeslag-2026/

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 11:30 от Sunny bunny

# 149
Уж следя редовно тук, обаче това съм го пропуснала. От следващата година всички ще имат право на 500 евро помощ за наема?
От това, което аз разбрах, е че от 01.01.2026г. се намалява възрастта, т.е. и на 20 може да се получава помощта за наем, а от 21 пълна помощ, каквото и да означава, но по-важното е, че сумата на чистия наем се увеличава на 900 евро. Това е сума в която не влизат таксите на Xior за наем на мебели, пералня, Интернет и това, което събират всеки месец за ток и парно. В момента наемът на сина ми е 625 евро, но плащаме 930, защото 305 евро са тези допълнителни такси. Та ако чистият наем е до 900 евро, помощта следва да се получи.

Общи условия

Активация на акаунт