Студенти в Нидерландия - 27

• 16 947
  • 256
  •   4
Отговори
# 210
Ако започнете да търсите общежитие по-рано може би разхода ще е по-малък от тези 1000Е
На малкия в Маастрихт му изпращаме 750 Е сумата е за  общежитие, джобни и всичко остнало. Общежитието му е около 600 Е, субсидията за него е 270 Е, т.е. той плаща наем около 330 Е. Готви си, не пуши, ходи в университетския фитнес.Няма да работи за сега, само един петък му е малко по-свободен, за по-натък, ще търси вариант за работа, първата година не мисля, че ще има възможност за работа.Общежитието му е до университета, няма транспортни разходи, освен ако не отиде до брат си.
И на двамата за дрехи изпращаме допълнително, както и за лечение ако се наложи.

Аз изобщо не прецених добре прибирането по Коледа на малкия, самолета му е в 10.20 часа от летище Амстердам, сега като гледам в неделя няма подходящ ранен влак от Маастрихт.Ще трябва да пътува в събота вечер и да ползва хотел или да дреме някъде на летището.

# 211
Здравейте, честито на момчето, прието в Хага, бихте ли споделили каква специалност. Дъщеря ми е приета тази седмица в Гронинген условно също така, специалност- право.Предполагам, че многократно сте писали за ДУО, от къде можем да почетем малко какво представлява това, извинявайте. Или може би как се изписва тази абривиетура на латиница, за да го потърся в гугъл. Благодаря Ви много за споделянето!

# 212
  • Бургас
Вижте в първия пост към темата, там подробно е описано всичко за DUO.

# 213
  • Бургас
На нашият първокурсник в Айндховен му изпращаме малко повече от1250 Е /2500лв./ от тях плаща вноската за таксата /260E/,  наем /475 Е/ и пътни разходи /130 Е/, защото квартирата му е в Boxtel. Останалото му стига, доколкото знам Simple Smile Купихме му Airfrayer и си готви. В момента актовно си търси работа.
 Самолетните билети ги купувам отделно. За есенната ваканция бяха на добра цена, за Коледа не чак толкова Grinning

# 214
При нас е подобно положението. Аз купувам самолетните билети и му плащам наем, застраховката, а отделно му превеждам всеки месец 800 евро за живот. Опитахме с по-малко, първо 500, после 650 евро, но не му стигат. Синът ми е висок, голям, едър младеж и се храни доста стабилно. Като цяло си изхарчва парите основно за храна, като той си готви всичко. Не обича да яде на заведения. Твърди, че го е гнус и както той си готвел, никой друг не можел. Smile. Купува си в огромни количества  месо - пилешко и телешко, яйца, плодове, зеленчуци, ядки. До неговото общежитие има голям магазин на Albert Heijn, доколкото знам е най-скъпата верига супер маркети, но Лидл и Алди са много далеч от него и изобщо не му е удобно. Смята да започне някаква работа, за да ни помага финансово Simple Smile

Разбира се, излиза редовно - всеки петък и събота е на бар. Там пиел само бира, защото е най-евтина Simple Smile

Така, че много си зависи от самото дете. Като цяло момичетата се справят с много по-малка сума Simple Smile

След като е приет условно сега е най-подходящия момент, ако университетът предлага такава услуга е да платите да ви търсят общежитие. Колкото по-рано се плати тази такса за търсене на жилище, толкова по-голям е шанса за успех и то за хубаво студио. Синът ми беше приет началото на октомври условно и средата на месеца платихме таксата на университета. Накрая имаше първи избор от над 500 стаи, което беше супер и успяхме да му вземем най-хубавото общежитие със самостоятелно студио Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 ное 2025, 13:13 от *Hellena*

# 215
Супермаркета до общежитието на малкия е от по евтените, мисля че е Плюс, не е доволен, но го мързи да се разходи до другите.Не мога да преценя дали е така, защото вече не мога да разглеждам нидерландските супермаркети, според децата заради това, че с енамирам извън Нидерландия.
Не купува нищо без да е прочел етикета, нямало следолед за него, меда бил странен, пилешкото и то било странно.
Момчето с което дели кухнята и банята е от Аруба, донесъл му е мед от там, много различен бил от нашия, не му харесва много, но го яде.
Той предпочете този вариант на общежитие, макар че от Плаза му предложиха студио, не искал да е сам.Аз не бих предпочела такъв вариант, брат му е в студио.
Другото момче е по-голямо, разбират се,  дава му съвети, дори му предложил работа в ресторанта в който работи.
Между другото Плаза обявяват редовно стаи и понеже до миналия месец продължавах да кандидатсвам, защото не знаех дали ще се получи това съжителство на два пъти ни предложиха договор.
Ако някой още търси жилеще в Маастрихт да го има в предвид.

# 216
  • София
Моят син е в Айндховен,  2ри курс.  Джобни за храна пращахме 500е, но не стигаха. Сега са 700 е. Коментира ,че сякаш е поскъпнало, защото и други студенти са споменали,че със същите пари миналата година са живеели спокойно,  а сега не стигат. Но явно момчета хапват повече. Готви си предимно,  рядко се храни навън с пица или дюнер, рядко бира, капучино. Явно и там е поскъпнало.

# 217
Да, явно наистина е много скъпо, особено в по-големите градове. В началото си мислихме с баща му, че много харчи, но от банковото извлечение се вижда, че основно от супермаркета. Твърди, че в турския магазин има страшно много месо, най-разнообразно, но било супер скъпо и не ходи там. Също не харесва меда там. Не било мед, ами сладко и не било истинско Simple Smile

Охлювче, за Roomplaza ли говориш? Не ми се мисли догодина как ще търсим квартира, направо страх ме хваща.

# 218
Много ви благодаря, че споделихте! Виждам, че границите са широки, но все пак е ориентир.
tarantulka, приет е Information & Communication Technology. Сега чакаме решение от Fontys, така че ще бъде или в Хага или в Айндховен. От вашите коментари оставам с впечатление, че Айндховен като цяло е по-скъп град. Но пък има директни полети до там, което не е за подценяване.
Започнах да чета за DUO, но все още не ми е много ясно, на какъв размер може да се надява човек общо по трите програми. Продължавам проучването Simple Smile

# 219
  • София
Нашите девойки все още се оправят с по 500 Е на месец. Готвят си, пазаруват на промоции, ходят по домашни партита, излизат по заведения средно по веднъж седмично.

# 220
# 221
  • Варна
В Лайден, където е и университета на девойката, има свободни студиа за 1500 евро. Доста скъпо.
Продължаваме да търсим квартира в друг град. Поне да е близо до жп гарата.

# 222
Не купува нищо без да е прочел етикета, нямало следолед за него, меда бил странен, пилешкото и то било странно.
Момчето с което дели кухнята и банята е от Аруба, донесъл му е мед от там, много различен бил от нашия, не му харесва много, но го яде.

На когото му липсва мед - препоръчвам да провери в Ekoplaza. Био магазин е, цените никак не се студентски, но има много голямо разнообразие от различни видове мед и вкусовете нямат нищо общо с масово предлаганите в Джъмбо или АХ. За тези в Маастрихт - в Gedeelde Weelde, намира се под The Social Hub.

И аз омрънках света за мед и за сладко от сини сливи. Само с меда си реших проблема обаче . Тяхното сладко от сини сливи е без индрише и ми беше твърде блудкаво.

# 223
anonymouse, много благодаря, веднага го изпратих на младежа.

# 224
Беше студент в Твенте, Енсхеде. Компютри. Извинете, че не ги пиша на английски! Не го знам Sad.
Доволен е от избора и преживяното. Уточнявам, че е възпитаник на ТУЕС и първия випуск на Софтуни. В смисъл, че му беше сравнително лесно първата година, заради добрата основа от БГ.
От друга страна уцелихме пандемията и това тежеше. Проблем му беше и липсата на интерес на колеги, при груповите проекти. С битовизмите и ученето се справяше добре.
След завършването си прекара осем месеца в търсене на работа, но масовия отговор беше "Нямате опит!". Много рядко се стигаше до интервю. И, тогава стигахме до "Не знаете езика!". Уточнявам, че кандидатстваше само за позиции по специалността и без изискване за нидерландски. Не е бил на стаж. Миналия януари се прибра, за две седмици ходи на десет интервюта и веднага започна. Сега трупа опит 😉 и желае догодина пак да си опита късмета отново в Нидерландията... Харесва му страната и така...
Непонятно за мен, но не иска магистратура. Не е мързелив, напротив.
"Искам да си пиша код!" е отговора.
Ако има развитие, догодина ще пиша пак.
😄
Сина ми скоро се премести от Германия в Холандия. Трябваше да си търси работа, защото във фирмата в която работеше в ДЕ не му даваха да работи онлайн извън Германия. До като кандидатсваше за работа и пишеше, че не е в Холандия (явно когато кансидатства го питаха специално)  никои не му звънеше за интервю. Имаха договор за наем в Холандия , но той трябваше да остане още 2 месеца в Германия. Реши да започне да пише, че е в Холандия и му се обадиха за интервю. Каза, че е кандидатствал на доста места, само на 2 места го поканика на интервю. Слава богу,че докато учеше в Германия работеше по специалноста и благодарение на опита го нае едната фирма. Не знам дали има криза или просто си е трудно наемането в Нидерландия. Определено в Германия има криза и там трудно си намери работа на 8 часа, като завършил. И сина ми е програмист. За сега не иска да прави магистратура, но обмисля от време на време. Моят син мисли да се връща в България. Времето ще покаже...

Общи условия

Активация на акаунт