Студенти в Нидерландия - 27

• 39 504
  • 635
  •   2
Отговори
# 615
Да се пробва, но заради лоши атмосферни условия ,  сигурно  нищо няма да получи.  Относно излитането, много зависи и дали ще може да кацне, ако насрещното летище е затворено в момента във въздуха ли ще спят?  Още повече , че са се погрижили за тях, като са им намерили хотел.  Важното е, че са се прибрали живи и здрави.

# 616
Стейси Грей,  моя младеж е в Хага, ако искаш мога да го попитам.

# 617
  • Варна
В краен случай ще помоля някой да ѝ вземе ключа в някой четвъртък преди 26 и да ѝ го предаде на 26.
Засега имаме даже вариант да преспи в Бреда при приятелка, като тя ѝ даде във Варна резервен ключ за нейната квартира.
Схеми да искаш.
То дано до тогава се оправи транспорта

# 618
  • София
Странен е казусът с Еър Сърбия. Летището в Амс не е било затворено изцяло. Полети са кацали, макар и малко. Как са ги сортирали, приоритизирали и т.н. - не знаем.Най-вероятно имат процедури - презокеански полети са с приоритет и т.н. За мен е по-странно случилото се на 06.01 и защо пак ги отложиха толкова много. Реално пътниците от следобедния полет на 05.01 Соф-Бел стигнаха първи в Амс. Щерка ми каза, че са  приоритизирали чужденците за качване в новите полети  за сметка на сърбите. По повод храната каза, че и на 05 и на 06.01 е имало вода, сандвичи и бисквити на корем. Rolling Eyes

# 619
Здравейте,за пиенето на вода от чешмата  в Нидерландия да ви попитам, бях чела ,че сте писали ,че повечето са с филтриращи кани.
За Бреда по-точно ми е питането.

# 620
Моята и в Грьонинген и сега в Амстердам пие директно от чешмата, без филтриране. Може да се видят данни за състава на водата в градовете. За мен си е ОК, а аз съм доста претенциозна откъм вкуса на водата.

# 621
Моят син в Айндховен също пие от чешмата, без филтриране, и твърди, че водата там е по-хубава от Софийската, която в къщи филтрираме

# 622
  • София
И моят си пие от чешмата из Делфт и околности, то той и в София така си пие и не мога да го убедя да си налива минерална или филтрирана. Запитах сега Gemini и ми даде отговор , че водата от чешмата в Нидерландия била не само безопасна за пиене, но и с едно от най-високите качества в света, имало контрол, била без хлор и т.н. Надявам се да е така. Макар по горе в някои постове споменаваха за някакви инциденти замърсявания и предупреждения....Ако има проблем издавали предписания за преваряване. На този сайт пише повече за водата и контрола www.evides.nl

# 623
  • София
В почти цяла Европа водата е супер за пиене.  Само ние се чудим и когато и където да съм питала дали става за пиене,  винаги ме поглеждат учудено и отговарят  "разбирам се, чудесна е". В Айндховен също  се пие директно няма проблем.

# 624
Здравейте,
Продължаваме да търсим квартира за Айндховен. Период на Еразъм - февруари-юли. Подписал е договора, но квартира няма... Всеки съвет или съдействие ще ми бъде от полза.

# 625
Здравейте,като гледам колко сте информирани и компетентни по всякакви въпроси....направо ми е не удобно да питам,незнам как да си формулирам въпроса...
Синът ми ,получи заплата ,която му е първата за цял месец,но видя ,че е получил по-малко пари.Като питал шефката си защо,тя му казала ,че трябва да подпише някаква клауза в трудовия договор с която да каже ,че иска да получава повече пари за сметка на данъци..  някакъв данъчен кредит..
Сега се чуди да го подпише ли или така ще е по-добре да  взима по-малко пари ,а да плаща повече данъци....
Превеждал си договора с google от нидерландски Ако някой може да ни разясни,какво означва това....

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 19:06 от pipilota94

# 626
  • София
Да, трябва да маркира, че иска да ползва данъчен кредит - така няма да му удържат данъци.
Другата възможност е да не маркира ползване на данъчен кредит, а през пролетта на следващата година, когато подаде данъчна декларация, след нея да поиска връщане на данъците - и пак ще вземе същите пари, но със закъснение, накуп.
Мисля, че беше при доход до 1100 евро на месец да не се дължат данъци.

# 627
Да, трябва да маркира, че иска да ползва данъчен кредит - така няма да му удържат данъци.
Другата възможност е да не маркира ползване на данъчен кредит, а през пролетта на следващата година, когато подаде данъчна декларация, след нея да поиска връщане на данъците - и пак ще вземе същите пари, но със закъснение, накуп.
Мисля, че беше при доход до 1100 евро на месец да не се дължат данъци.
Еххх,благодаря ти!🤗

# 628
Здравейте! Моето момиче приключва обучението си в Саксион, и освобождава квартирата си в Енсхеде от 01.02.2026. В къщата са общо 4 съквартиранти, като другите трима са момчета от България, всичките студенти в Саксион , специалност CMGT. Къщата е с оборудвана обща кухня, отделни тоалетна и баня, и самостоятелен доста голям двор.  Стаята е 12кв.м, с голямо легло, голямо бюро и стол, гардероб и климатик. Къщата е с парно. Наема е 650 с включени консумативи, и искат един наем депозит. Договора е едногодишен с възможност за пренаемане , а цялата къща е реновирана миналата година. Наблизо има магазин Джъмбо и е на 15-20 минути пеша от Саксион.Тя пусна обяви по групите, но ако някой от вас се интересува, ще се радвам да помогна.

# 629
  • София
Здравейте, мамчета,

Моето момиченце е в Леуварден.
В последно време споменава, че чуват за доста агресия във вечерните часове, инциденти и т.н. Не бих искала да Ви тревожа, но дали има дечица в Леуварден и как виждат ситуацията?
Иначе сме на етап кандидатстване за обмен.😊
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт