Студенти в Нидерландия - 27

• 46 094
  • 720
  •   5
Отговори
# 705
  • София
Pipilota_Pipi, в предишна тема една майка беше споделила, че са намерили квартира в близкия град от страната на Германия. Потърсете назад. Успех!

# 706
Здравейте, моята дъщеря също е приета в NHL. Бих искала да попитам дали сте намерили квартира или ще участвате за общежитие?

# 707
  • Габрово
Здравейте, моята дъщеря също е приета в NHL. Бих искала да попитам дали сте намерили квартира или ще участвате за общежитие?

Започвате да търсите и не отписвате никоя опция. Ако успеете да намерите квартира по-рано - подписвате договор и се благодарите, че сте имали късмет. Ако не успеете да намерите квартира преди лотариите, като дойде време за лотарии - участвате и отново стискате палци да извадите късмет... В NL няма опция да избирам това или онова. Просто ровите всички сайтове и обяви...
Ако не сте готови да запонете да плащате наем повече от 6 месеца преди да дойде време студентът да се премести да живее в NL - тогава изчаквате и чак, когато сметнете, че ви е финансово ОК, тогава започвате да търсите... Това е моят съвет.
Но определено повечко обяви излизат пролетта и късната есен... Ако чакате до лятото, шансовете за намиране на квартира рязко намаляват...

# 708
Потвърждавам горенаписаното. Ние започнахме още пролетта да търсим и намерихме чак в началото на август, а той трябваше да е там на 15 август. Мога да кажа, че беше ужасно напрежение покрай жилищетото, предвид това, че детето беше прието в специалност с прием и това беше единственото му желание, а квартирата проваляше всичко.
Не отказвайте нищо и проверявайте да не ви измамят.

# 709
Става въпрос за Леуварден, нали? За стая в общежитие се кандидатства на 1 април, не е чрез лотария. Ако сте бързи , няма проблем за първата година да се класирате за общежитие. А вече, като е там детето по- лесно се намира квартира за след това.

# 710
  • На дивана, под юргана

Общежитието на NHL Stenden е много добро. Ако можете се свържете с него - https://studentstay.com/

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 22:54 от tigar-migar

# 711
  • София
Здравейте, студентът споделя квартира с още едно момче, т.е. имат две стаи в жилището + обща кухня и обща баня. Всеки има свой собствен договор за стаята си. Вчера питах в агенцията и ми отговориха, че не е самостоятелно жилище и няма да може да кандидатства за помощ за наем. Все пак, дали няма някакъв начин?

# 712
Здравейте, студентът споделя квартира с още едно момче, т.е. имат две стаи в жилището + обща кухня и обща баня. Всеки има свой собствен договор за стаята си. Вчера питах в агенцията и ми отговориха, че не е самостоятелно жилище и няма да може да кандидатства за помощ за наем. Все пак, дали няма някакъв начин?
В такова жилище (с 4 стаи) живее моят студент, но с разликата, че всяка стая се заключва. Той кандидатства за помощта, но му отговориха, че има право на тази помощ, но трябва всички живущи да кандидатстват. Вероятно общата сума за помощ ще е разпределена според размера на стаята и наема на всеки един. Моят се отказа, защото питал другите (българи са- не знаехме преди да се нанесе), но не им се занимавало....

# 713
  • Бургас
В такова жилище (с 4 стаи) живее моят студент, но с разликата, че всяка стая се заключва. Той кандидатства за помощта, но му отговориха, че има право на тази помощ, но трябва всички живущи да кандидатстват. Вероятно общата сума за помощ ще е разпределена според размера на стаята и наема на всеки един. Моят се отказа, защото питал другите (българи са- не знаехме преди да се нанесе), но не им се занимавало....

Нашият скромен опит при същото положение - кандидатстваха всички, не ги одобриха за помощ. Просто споделените къщи /апартаменти/ не попадат в тази графа - за субсидиране.

# 714

Нашият скромен опит при същото положение - кандидатстваха всички, не ги одобриха за помощ. Просто споделените къщи /апартаменти/ не попадат в тази графа - за субсидиране.
Не знам всичко по жилищните въпроси. Знам, че жилището е регистрирано в общината като студентско. Цялата сграда (малка сграда със седем-осем апартамента) е с такива жилища. Знам също какво му отговориха. Няма как да знам какъв щеше да е крайният резултат, ако всички си бяха подали кандидатурите.
На нашия му се прокрадват мисли да си търси друго жилище, защото едното момче било много мърляво- не се включвало в графика за почистване, след като си приготвял храна в кухнята оставял кочина след себе си- мръсни съдове, трохи навсякъде, в хладилника стара храна и ей такива неща, не си проветрявал стаята и от там се промъквала гадна миризма (така каза моят).

# 715
Скрит текст:
Здравейте!

Моля, препоръчайте сайтове, агенции за намиране на квартира в Енсхеде?

Благодаря предварително за споделеното!

Вижте в сайта на Xior https://www.xior.be/en/land/the%20netherlands. Договор може да се подпише и on-line.
Другг вариант е Roomspot https://www.roomspot.nl/en/?698471b45ffbc - там имат и лотария за стаи в града и кампуса на Твенте.

В допълнение към предеия ми пост: https://plaza.newnewnew.space/en/availables-places/living-place# … %2B-%2BOverijssel, но там цените са малко по-високи

# 716
  • София
Петя, направо не проумявам. Да имаш право на помощ за наем и да не ти се занимава - що за реакция?
То "занимавката" е еднократна и не ти трябват други документи, освен договора за наем. И 10 мин максимум да подадеш апликацията. А после си взимаш една приятна сума всеки месец...

# 717
Петя, направо не проумявам. Да имаш право на помощ за наем и да не ти се занимава - що за реакция?
То "занимавката" е еднократна и не ти трябват други документи, освен договора за наем. И 10 мин максимум да подадеш апликацията. А после си взимаш една приятна сума всеки месец...
И аз не проумявам. Може спънката да е едно момче, което сега завършва и след около месец се изнася.
Има хора всякакви.
Казахме му на нашия, ако си намери някакво самостоятелно студио, което го устройва, да се изнася дори и да е по-скъпо. Иначе сега стаята му е хубава-светла, чиста, той си я е направил по-уютна с някави дребни декорациики, но определено се дразни от това двама да чистят, а двама да си правят оглушки и да влизат с обувки в общите помещения, въпреки че любезно са били помолени да не го правят.

# 718
но определено се дразни от това двама да чистят, а двама да си правят оглушки и да влизат с обувки в общите помещения, въпреки че любезно са били помолени да не го правят.
Дъщеря ми смени няколко квартири и общежития. За съжаление почти навсякъде има поне един такъв мърльо (и даже мърли).

# 719
То е ясно, че така. Нашият не бърза, от стаята си е доволен, но пък ако си намери самостоятелно студио, ще е по-доволен.

Общи условия

Активация на акаунт