Даряване в дом за деца

• 539
  • 19
  •   3
Отговори
Здравейте!

Разчиствах си гардероба и събрах един чувал с дрехи, които няма да нося и бих искала да даря. Дрехите са като чисто нови, не са скъсани, изпрани са, изгладени са, сгънати. Голяма част от тях са маркови. Има и летни, и зимни. Някой запознат къде в София има дом, където биха им се зарадвали дечица? А да, дамски са.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 09:53 от Рaдост

# 1
  • Варна
Домовете не ги ли закриха вече? Вариант са контейнерите на Червения кръст или направо благотворителния подфорум тук, където можете да дарите на конкретен човек, пуснал молба за помощ. Наскоро попаднах на група във фейсбук, където молеха за дрехи и обувки за деца сираци от с. Мъглиж. Варианти има.

# 2
Наскоро попаднах на група във фейсбук, където молеха за дрехи и обувки за деца сираци от с. Мъглиж. Варианти има.

Странно. За какви деца сираци – от дом ли? Такъв няма в Мъглиж, още повече че това е град, не село.

# 3
  • Варна
Чакай, направих скрийншот, сега се сетих. Ще го прикача, може аз да съм объркала нещо, но със сигурност става дума за Мъглиж.

# 4
А, щом е под патронажа на общината и зам-кмет застава с името си, добре. Явно наистина има такава кампания.
Усъмних се, защото в Мъглиж има висока концентрация на..., как да го кажа по-политкоректно, групи, препитаващи се с противообществени прояви.

# 5
В "Социални грижи" съм виждала, че оставят бебешки/детски дрешки най-вече, но и дамски и мъжки. Те си познават контингента и предлагат на нуждаещите се.

Дечицата трябва да не са съвсем дечица, щом дамски дрехи се предполага да носят.

# 6
Преди време бях пратила на своя роднина мои дрехи. Част от тях реши да ги даде в църква, която ги дарява на деца. В случая явно са били малко по-големи деца. Та, поинтересувайте се евентуално в някоя църква дали не организират такава благотворителност. Иначе друг вариант - в контейнер за рециклиране. На БЧК мисля, че също имат контейнери.

# 7
  • София
Кампанията е на Сдружение на сираците, но домовете отдавна са закрити. Вероятно събират помощи за нуждаещи се социално слаби деца, заради началото на учебната година.
Такива кампании наистина има в църквите.
В контейнерите на БЧК може да се оставят. Те ги продават през техни магазини за втора употреба, а средствата ползват за целите на дейността им.
Може да видиш в благотворителни подфорум.

# 8
  • Melmak
Можеш да пробваш през групи за взаимопомощ, има официални такива, с проверени случаи.

# 9
А да, написах дом за деца, тъй като дрехите са ХХС-ХС и съм много слаба, затова биха станали и на деца с нормално телосложение. Иначе ще проверя, виждам все пак, че в София има такива домове.

# 10
Преди години съм питала в такъв дом или както се казва, накъде в центъра на София се намират. Ами, честно казано направиха всичко, за да ме откажат. Приемали само дрехи с етикет или с документ към всяка дреха от химическо чистене. Че аз, ако платя по 5 лв на дреха за химическо, къде ще му излезе края..... Второто беше, че не може лятото да дариш якета примерно, а трябва само за сезона.

Видях кампанията в Мъглиж и не е лошо замислено. Може да се пратят дрехи. В Нови хан евентуално също....

Пишете за църквите в София, ако приемат - кои точно. Преди много години съм дарявала така на църква, всичко приеха - дрехи, обувки, нямаше проблем, но не беше в София.

# 11
  • София
В София има домове за настаняване на деца от семеен тип, но там не вярвам да взимат просто така стари дрехи.
Преди взимаха, но държаха да са с етикет.

П.п. Докато напиша, са ме изпреварили.

# 12
  • Пловдив
Като се каже "домовете са закрити", това съвсем не значи, че не съществуват институции със същата функция. Съществуват, само че се наричат центрове за настаняване и са по-малки - няма как да се гарантира, че за всяко дете ще се намери приемно семейство. Няма как да стане това, да се закрият институциите, защото нуждата от тях не може да отпадне.
Сегашните институции също може би получават дарения. Мисля, че има все още и домове за деца с увреждания. За възрастни със сигурност има. Не знам дали имат нужда от дрехи, само казвам.

Иначе контейнерите на БЧК винаги са вариант, аз ползвам него.

# 13
  • София
Да, има, но са с различен статут.
И има конкретни изисквания за получаване на дарения. Особено на дрехи, защото понякога ги зариват с ненужни и отказват да взимат просто така.
За домовете за деца с увреждания не знам как стоят нещата, но и там вероятно имат определен правилник.
Отец Иван взимаше, но той почина преди дни и не знам кой ще поеме дейността му.

# 14
  • Melmak
Вижте целеви помощи за конкретни семейства. Ина такива из фб групи, които са проверени. Примерно многодетни семейства, не са сираци, но родителите изпитват трудности финансово или има болест в семейството, която пречи на родител да работи. В малки населени места, където няма работа. Там пращате дрехите на семейството и няма нужда от химическо и тн, най-често има описани размери на децата/родителите.

Общи условия

Активация на акаунт