Музейни и галерийни любители

• 182
  • 2
  •   2
Отговори
Здравейте, любопитни и любознателни човечета !
Тук ще си говорим за музеите и галериите в България , за нашите впечатления и вдъхновения.
Идеята ми хрумна в темата за 100-те НТО, която изключва много други симпатични и интересни сбирки, експозиции и изложби. Споделете малко известни факти и итригуващи места , които сте посетили или планувате да разгледате, легенди или истории от културните скринове.
Добре дошли  !

# 1
Скоро не съм ходила. Последния път беше преди няколко години, в музея на християнското изкуство в София, под самия храм "Александър Невски", в криптата. Отстрани на катедралата има вход. Наистина беше много приятно, имаше и старинни икони, също и предмети, които си струва да се видят.

# 2
Месец юни тази година реших да вдъхна втори живот на булчинската си рокля и да я даря като музеен експонат. Писах първо на този в родния ми град, но не проявиха интерес и се насочих към по-голям град като Пловдив. Дамите там откликнаха много бързо и месец юли вече роклята, обувките и чантата бяха дарени. В знак на благодарност получихме беседа в музея "Съединение на България 1885 год.", където е изложена каретата на Алеко Богориди. Ако не сте ходили да кажа , че сградата е с достолепна история - бивша турска баня с прекрасна акустика от вградени керамични гърнета в стените и се намира в прекрасен градски парк. Днес се ползва и като зала за концерти и събития. Ако трябваше да се венчая пак , бих избрала точно това място - история , романтика  и атмосфера. Издават се сертификати за даренията като добър пример за идните поколения и насърчение.

По същото време на годината реших да даря и колекцията си от пощенски картички, марки и декоративни пликове от цел свят от Postcrossing на Националният етнографски музей , за да може повече хора да им се порадват и вдъхновят. Уредниците там също с радост приеха  идеята и вече са техни горди собственици. Там обаче, връзката стана по превозвач, така , че още не сме имали удоволствието да ги посетим.В най-скоро бъдеще се надявам да бъдат курирани.

https://nembg.com/%d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b5%d1%88%d0%b5%d1%81%d1% … -gcIch7cxvPArivfA

Ако случайно минавате през тези два музея и видите тези изложби, ще се радвам на отзиви !

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 13:51 от donatellla

Общи условия

Активация на акаунт