ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ профилите борят, а майките им тихо си говорят

• 20 373
  • 471
  •   2
Отговори
# 75
  • София
Нинка, страхотен младеж! И аз като Вита затърсих осигурително въже да видя, ама явно се пада на дюшеци.
Сърцето ми се пълни като чета за младежи като този на Стон, които на невръстни години, доброволно, отговорно и с тотален самоконтрол се заемат с толкова неща за сметка на лично време и приятелско безвремие! Респект!
Вчера с наборката и една нейна приятелка ходихме на премиерата на филма за капачките, "Великани". Леко се притеснявах дали другото дете няма да върти очи от скука, защото все пак филмът е документален - разказва за кампаниите по събиране на капачки, обучения по първа долекрска помощ и подобни, но заснемани последните 3 години "на терен". Има и истории на родители, чиито деца са транспопртирани с детските линейки или били в кувьозите на "капачки за бъдеще". Беше невероятно събитие, зала 1 на НДК на крака, пляска по време на филма в определени моменти. Много емоционално, лично за мен. Децата бяха толкова впечатлени и двете. Моята каза "абе събираме си ние капачки, уж знаем защо, но сега като виждам реално каква е истинската полза, искам да стана доброволец в тези кампании". Двете се канят "да се цанят" сега за есенна кампания на 19.окт. Приходите от билетите за филма са за закупуване на дефибрилатори за всички училища в страната и обучение за работа с тях. След прожекцията екипът на капачките и на филма излязоха на сцената и благодариха на публиката за подкрепата - на децата, че са активни граждани и на родителите, че им дават този пример. Разревах се, за пръв път почувствах, че съм направила нещо градивно както за моето дете, така и за още едно. Дано родителите му не ме пресрещнат на улицата да ми се карат, де, в какво го завличам Joy

# 76
  • София
Браво, Мандаринка! Хубава идея даде, ще ида с детето. Възхищавам се на такива каузи, на енергията на тия хора, да повеждат и другите след себе си. А ти си направила нещо добро за възпитанието на девойките в тия ценности . Дано нашите деца са по ангажирани в обществените каузи от нас! Но и за нас не е късно.

# 77
  • Майничка
Мандаринка, благодаря за идеята! Ще проверя кога го дават и направо ще замъкна класа.

# 78
Чак сега видях името на темата и снимката. Много ми харесват!

Аз още чакам да стане инициативен и отговорен...

# 79
При нас в момента се случват интересни неща в училище и ми е интересно вашето мнение.Избраха ме за представител на класа и след това се направи група във Вайбър с нас.Днес получихме искане да сме отишли до училище да подпишем списък с искането да се намалят часовете на децата за да свършвали по рано,а именно от 45мин. на 40мин. да минели.Ами аз като не искам да им намалят часовете,как да се подпиша?И без да са питани останалите родители и да са осведомени за това искане ми се струва не коректно.

# 80
Не мога да те посъветвам. Да не би да е с цел децата да започват училище по-късно. По едно време постоянно се говореше за това в медиите.

Добре, че съм вече с по-големи деца. Тук пък при нас "елита" от родителите на бъдещите първокласници имат идея да има елитен клас за напреднали деца.

# 81
Не мога да те посъветвам. Да не би да е с цел децата да започват училище по-късно. По едно време постоянно се говореше за това в медиите.

Добре, че съм вече с по-големи деца. Тук пък при нас "елита" от родителите на бъдещите първокласници имат идея да има елитен клас за напреднали деца.
Ами ,не започват си 8:00ч ,просто не искат 7час да свършва 14:25 и да се прибирали в 15:00 много се изморявали децата.Е , хубаво ама утре като почнат работа да не би да стоят на работа по малко? А и като се приберат повечето нищо не отварят да учат.Все се оплакват,че не стига времето за упражнения,а искат да го намалят още повече просто за мен няма логика в това. И защо не бяхме попитани всички родители за мнението ни на родителската среща след като това са го обсъждали с директора от началото на годината.Просто не ми е ясно.😥

# 82
  • София, в момента в любимото ми село Железница
boksii и аз не знам какво да те посъветвам, но също съм на мнение, че трябва и другите родители да бъдат осведомени.

krasi78, а как ще се определи кои деца са напреднали.
Скрит текст:
Не знам дали съм ви разказвала, но когато набора беше първи клас имахме РС около две седмици след началото на учебната година. Тогава класната коментираше, кои са по-напреднали и знаят да четат, пишат и смятат и кои не. Ни в клин, ни в ръкав, каза че Никола ... е най-глупавото дете, което някога е срещала като преподавател. Ами млисля, че към днешна дата напълно я опровергава. Със сигурност не е най-грамотния, но полага големи усилия.

Преди малко ми се обади. Получили са си дипломите за 10 клас. Време беше.

# 83
Бокси, при нас, каквото реши съвета туй става. Като идеш на срещата, не пиши съгласна, а напиши, че не си. Но пък от друга страна това, че ще свършат няколко минути по - рано, не е от значение, единствено полза за децата ще е това, че ще могат да се приберат по - рано, да си отпочинат, да идат до някъде да свършат нещо друго. Все пак толкова време в училище, колкото и да не учи някое дете, друго си е тръгването по - рано от там. Все пак туй е мое мнение, а ти ще си решиш как да постъпиш.

Краси, ма то при вас все елита сте се сбрали.

Нинка, не дей тъй, дятето ти е умно, учещо, знаещо, не всеки ще издържи на тоя зор, на който е той и другите в това училище.

На мен пък школо ми изпищя вчера, щяло да има среща в края на месеца, аз па нема да ода. Тоз път ша пропусна, не ща да съм в някакви си съвети. Изтичал мандата, та си търсят нови за новия мандат. Па дори и да ида, да съ цаня, нема съ сдържа и ша излизат едни убави слова, та ша стане...... Ша си стоя у дому, най - добре.

# 84
Няма да има среща пред входа на училището ще ни чакат с един лист да си напишем трите имена и да се подпишем ,а срещата ще е другата седмица за съвсем други проблеми.
Аз никой не задължавам с мнението си.Просто не може да подпиша нещо от името на родителите без да знам ,колко процента да кажем от тях са съгласни,ако общото мнение е за намаляване на часовете ще се съобразя разбира се.
Бокси, при нас, каквото реши съвета туй става. Като идеш на срещата, не пиши съгласна, а напиши, че не си. Но пък от друга страна това, че ще свършат няколко минути по - рано, не е от значение, единствено полза за децата ще е това, че ще могат да се приберат по - рано, да си отпочинат, да идат до някъде да свършат нещо друго. Все пак толкова време в училище, колкото и да не учи някое дете, друго си е тръгването по - рано от там. Все пак туй е мое мнение, а ти ще си решиш как да постъпиш.

Краси, ма то при вас все елита сте се сбрали.

Нинка, не дей тъй, дятето ти е умно, учещо, знаещо, не всеки ще издържи на тоя зор, на който е той и другите в това училище.

На мен пък школо ми изпищя вчера, щяло да има среща в края на месеца, аз па нема да ода. Тоз път ша пропусна, не ща да съм в някакви си съвети. Изтичал мандата, та си търсят нови за новия мандат. Па дори и да ида, да съ цаня, нема съ сдържа и ша излизат едни убави слова, та ша стане...... Ша си стоя у дому, най - добре.

# 85
  • София
boksi, не може ли да направиш във вашата вайбър група една анкета - описваш идеята да се намалят часовете, с мотивите на ръководството и като контрапункт - минусите, които ти виждаш на това решение. Дай да/не и да се види какво е настроението на родителите. След това е лесно - класът казва "НЕ" на идеята, няма да подпиша и точка. Е, ако се съгласи, обаче, ти прецени как да го предадеш Simple Smile
Иначе, съгласно "НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ" часовете са по 45 мин. Има някакви изключения, но вие в коя предпоставка влизате?
Скрит текст:
Чл. 7. (1) Продължителността на учебния час за всички видове подготовка е:
1. тридесет и пет минути - в I и II клас;
2. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) четиридесет минути - в III - VII клас;
3. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) четиридесет и пет минути - в VIII - XII клас;
4. четиридесет и пет минути - по учебна практика в училищата по изкуствата;
5. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) четиридесет и пет минути - по учебна практика, както и по специализирана подготовка в областта на спорта и за активен отдих и възстановяване в резултат на тренировъчните натоварвания в спортните училища;
6. шестдесет минути - по производствена практика;
7. деветдесет минути - по производствена практика в спортните училища.
(2) Продължителността на учебния час по ал. 1, т. 1 - 3 се отнася и за часа на класа и за часа за организиране и провеждане на спортни дейности.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) Продължителността на учебния час в VIII - XІІ клас в спортните училища е 40 минути с изключение на учебните часове по ал. 1, т. 5 и 7.
(4) Продължителността на учебния час е четиридесет минути за паралелките във вечерна форма на обучение.
(5) Продължителността на учебния час може да бъде различна в иновативните училища в зависимост от иновативните елементи, но не по-малко от продължителността на учебния час по ал. 1 и не повече от 60 минути.
(6) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Продължителността на дистанционния учебния час за всички видове подготовка при синхронно обучение от разстояние в електронна среда не може да надвишава:
1. двадесет минути - в началния етап;
2. тридесет минути - в прогимназиалния етап;
3. четиридесет минути - в гимназиалната степен.
(7) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) При несинхронно обучение от разстояние в електронна среда времето за дистанционните учебни часове не може да надвишава продължителността на часовете от дневното разписание.
(Sunglasses (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Продължителността на учебния час е тридесет и пет минути за ученици:
1. в паралелките в центровете за специална образователна подкрепа и в паралелките в социалните услуги в общността по чл. 195, ал. 1 ЗПУО;
2. с множество увреждания от специалните училища за обучение и подкрепа на ученици със сензорни увреждания;
3. със специални образователни потребности, които се обучават интегрирано по индивидуален учебен план.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Когато повече от 30 % от учениците от I до VII клас са включени в целодневна организация на учебния ден и/или при организиране на обучението на две смени, продължителността на учебния час по ал. 1, т. 3 и 5 може да е 40 минути.
(10) (Предишна ал. 8 - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) При слети паралелки с ученици от различни класове и с различна продължителност на часа по ал. 1 се взема по-дългата продължителност.
5мин са изключително ценни - точно времето за "общи приказки", обсъждане на домашно, отсъстващи и подобни. Аз не бих се съгласила на намаляване на часовете ей така просто.
Друг е въпросът, че при две смени / две училища в една сграда часовете наистина са мо 40мин. Тук повечето училиша са така. Само там, където не се налага по някакви подобни причини са по 45мин. Това, обаче, не намирам къде е регламентирано.

# 86
До миналата година бяхме на две смени и тогава си бяха по 40мин. от тази година им направиха помощта сграда , което позволи да са в нормален режим и за това и часовете станаха според мен поне нормални 45мин. от което някой родители от началото мърморят против това.За мен всяка минута е ценна за 5мин могат да решат примерно още една задача или както каза да се изговорят за домашни и други извън учебния час.Препратих документите в групата на класа ,но хората са на работа и са го видяли само трима човека ,а те искат точно днес от 17:00 до 17:30 да се подпише.Много ги обичам такива "дългосрочни"срокове😡 Аз останах с убеждението,че ръководството и най вече директора не е съгласен особено,но това е по инициатива на комитета 🤦И въпреки всичко директора ще изпрати до министерството събраните от нас подписи.
boksi, не може ли да направиш във вашата вайбър група една анкета - описваш идеята да се намалят часовете, с мотивите на ръководството и като контрапункт - минусите, които ти виждаш на това решение. Дай да/не и да се види какво е настроението на родителите. След това е лесно - класът казва "НЕ" на идеята, няма да подпиша и точка. Е, ако се съгласи, обаче, ти прецени как да го предадеш Simple Smile
Иначе, съгласно "НАРЕДБА № 10 ОТ 1 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ" часовете са по 45 мин. Има някакви изключения, но вие в коя предпоставка влизате?
Скрит текст:
Чл. 7. (1) Продължителността на учебния час за всички видове подготовка е:
1. тридесет и пет минути - в I и II клас;
2. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) четиридесет минути - в III - VII клас;
3. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) четиридесет и пет минути - в VIII - XII клас;
4. четиридесет и пет минути - по учебна практика в училищата по изкуствата;
5. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) четиридесет и пет минути - по учебна практика, както и по специализирана подготовка в областта на спорта и за активен отдих и възстановяване в резултат на тренировъчните натоварвания в спортните училища;
6. шестдесет минути - по производствена практика;
7. деветдесет минути - по производствена практика в спортните училища.
(2) Продължителността на учебния час по ал. 1, т. 1 - 3 се отнася и за часа на класа и за часа за организиране и провеждане на спортни дейности.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2022 г.) Продължителността на учебния час в VIII - XІІ клас в спортните училища е 40 минути с изключение на учебните часове по ал. 1, т. 5 и 7.
(4) Продължителността на учебния час е четиридесет минути за паралелките във вечерна форма на обучение.
(5) Продължителността на учебния час може да бъде различна в иновативните училища в зависимост от иновативните елементи, но не по-малко от продължителността на учебния час по ал. 1 и не повече от 60 минути.
(6) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Продължителността на дистанционния учебния час за всички видове подготовка при синхронно обучение от разстояние в електронна среда не може да надвишава:
1. двадесет минути - в началния етап;
2. тридесет минути - в прогимназиалния етап;
3. четиридесет минути - в гимназиалната степен.
(7) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) При несинхронно обучение от разстояние в електронна среда времето за дистанционните учебни часове не може да надвишава продължителността на часовете от дневното разписание.
(Sunglasses (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Продължителността на учебния час е тридесет и пет минути за ученици:
1. в паралелките в центровете за специална образователна подкрепа и в паралелките в социалните услуги в общността по чл. 195, ал. 1 ЗПУО;
2. с множество увреждания от специалните училища за обучение и подкрепа на ученици със сензорни увреждания;
3. със специални образователни потребности, които се обучават интегрирано по индивидуален учебен план.
(9) (Доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., предишна ал. 7 - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) Когато повече от 30 % от учениците от I до VII клас са включени в целодневна организация на учебния ден и/или при организиране на обучението на две смени, продължителността на учебния час по ал. 1, т. 3 и 5 може да е 40 минути.
(10) (Предишна ал. 8 - ДВ, бр. 85 от 2020 г., в сила от 02.10.2020 г.) При слети паралелки с ученици от различни класове и с различна продължителност на часа по ал. 1 се взема по-дългата продължителност.
5мин са изключително ценни - точно времето за "общи приказки", обсъждане на домашно, отсъстващи и подобни. Аз не бих се съгласила на намаляване на часовете ей така просто.
Друг е въпросът, че при две смени / две училища в една сграда часовете наистина са мо 40мин. Тук повечето училиша са така. Само там, където не се налага по някакви подобни причини са по 45мин. Това, обаче, не намирам къде е регламентирано.

# 87
  • София
Ами тогава просто не го подписваш и толкова. В крайна сметка ти представляваш един колектив, който не е взел отношение по въпроса и докато не се произнесе, не можеш да отговориш нищо.
Другата логика е - те са те избрали и са ти делегирали задачата да взимаш решения вместо тях (като народен представител, примерно ) и ти взимаш обосновано, аргументирано решение от името на тези, които са те упълномощили да ги представляваш. А то е - не си съгласна и точка. Не подписваш нищо. Или даже слагаш "особено мнение" - часто от родителите не подкрепят идеята.
Даже, ако се стигне по-далеч, бих подела и обратната кампания - запазване на часовете от 45мин. Да видим тогава накъде ще се наклонят везните на подписите.
Защо, изобщо, родителите имат думата за такива неща - изморявали се горките гимназисти. Нали има нормативни документи, защо "по желание на родителите" ще се нарушават.

# 88
Благодаря за компетентния отговор.😊 И аз стигнах до това мнение,че няма да отида да подписвам нищо с което не съм съгласна.А по повод избора ,нищо не са избирали просто всички отказах да поемат някаква отговорност, но иначе имаха някой хора много претенции,кое как трябва да се случва.Аз съм човек, който много държи на реда и честността и ми стана неприятно,че еднолично искат да подписвам нещо без да сме питали останалите, какво им е мнението.И аз не го разбирам,защо след като от ръководството на училището са преценили ,че това е добре за децата някой хора са решили ,че са повече и децата им били много изморени.Не знам до кога ще ги пазят да не им падне косъм от главата и когато тръгнат на работа пак така ли ще продължат с оплакванията си.🤷
Ами тогава просто не го подписваш и толкова. В крайна сметка ти представляваш един колектив, който не е взел отношение по въпроса и докато не се произнесе, не можеш да отговориш нищо.
Другата логика е - те са те избрали и са ти делегирали задачата да взимаш решения вместо тях (като народен представител, примерно ) и ти взимаш обосновано, аргументирано решение от името на тези, които са те упълномощили да ги представляваш. А то е - не си съгласна и точка. Не подписваш нищо. Или даже слагаш "особено мнение" - часто от родителите не подкрепят идеята.
Даже, ако се стигне по-далеч, бих подела и обратната кампания - запазване на часовете от 45мин. Да видим тогава накъде ще се наклонят везните на подписите.
Защо, изобщо, родителите имат думата за такива неща - изморявали се горките гимназисти. Нали има нормативни документи, защо "по желание на родителите" ще се нарушават.

# 89
  • в очите на дъщеря ми
Бокси, аз май, клоня към  мнението, че е добре да си намалят часовете, когато разбира се има 50+ от всички мнения, ма аз съм от тези лежерните мами и смятам, че 5 мин нищо не решават.
Нинка  аз щях да я тресна с нещо по главата,  таз даскалица...честно

Общи условия

Активация на акаунт